Mencegah Jerawat Baru - GueSehat.com

Sebilangan Gang Sihat mungkin terganggu ketika jerawat baru muncul. Bukan hanya rasa sakit, jerawat juga boleh mengganggu penampilan anda dan membuat anda merasa tidak selamat. Nah, agar wajah anda tidak mudah berjerawat, ada banyak cara yang boleh anda lakukan setiap hari untuk mencegah jerawat. Ayuh, cegah jerawat dengan cara ini, geng!

Pembersihan Muka Rutin

Membersihkan wajah anda sekurang-kurangnya 2 kali sehari setiap hari, seperti pada waktu pagi dan malam sebelum tidur, adalah langkah terpenting untuk mencegah jerawat. Pastikan juga membersihkan wajah anda dari solek, peluh, dan debu terlebih dahulu jika anda melakukan aktiviti luar dengan menggunakan toner pembersih.

Juga, pastikan pencuci muka yang anda gunakan sesuai dengan jenis kulit wajah anda. Sekiranya kulit wajah anda tergolong berminyak, gunakan sabun pembersih bertekstur gel atau buih . Sementara itu, jika kulit wajah anda kering, gunakan pembersih dengan tekstur seperti losyen atau krim. Membersihkan wajah secara rutin menggunakan sabun yang betul boleh menjadi langkah mencegah jerawat.

Mengelupas Kulit

Cuaca boleh mempengaruhi keadaan kulit kita. Hidup di negara tropika boleh menjadikan kulit anda kering dan bersisik. Nah, jika dibiarkan, lapisan sel kulit mati ini dapat menutup pori-pori di wajah dan bercampur dengan peluh, minyak, dan debu. Inilah yang kemudian memicu pertumbuhan jerawat baru.

Untuk mengelakkan jerawat, anda mesti mengelupas wajah anda secara berkala. Ini dilakukan untuk membuang sel-sel kulit mati, mengetatkan pori-pori, dan menyegarkan kulit wajah. Dengan cara itu, kulit wajah akan bersinar, sihat, dan bebas jerawat.

Jangan Sentuh Muka Anda Sering

Siapa Geng Sihat yang suka menyentuh wajah mereka? Tabiat yang sering dilakukan tanpa anda sedari ia sangat mudah memicu jerawat. Adakah anda tahu bahawa tangan anda menyimpan pelbagai bakteria, kuman, atau kotoran yang boleh mencetuskan jerawat? Kotoran di tangan anda boleh menyumbat liang pada kulit wajah anda. Selain itu, bakteria di tangan anda boleh memindahkan ke wajah anda, menjadikan kulit anda mudah terserang jerawat.

Pengambilan Makanan Sihat

Menjaga diet yang sihat sangat penting untuk kesihatan kulit. Orang yang makan makanan dengan indeks glisemik tinggi cenderung mendapat jerawat daripada mereka yang tidak. Makanan dengan kandungan tepung putih atau minuman ringan cenderung kurang berkhasiat dan dapat meningkatkan gula darah dengan cepat.

Oleh itu, anda harus mula makan makanan sihat, seperti sayur-sayuran, buah, dan makanan kukus atau rebus. Jangan lupa untuk mendapatkan cukup cecair di dalam badan anda. Ini dilakukan untuk memastikan setiap organ badan berfungsi dengan baik.

Jangan Tekanan

Jerawat boleh berlaku ketika anda mengalami tekanan kerana hormon badan yang tidak seimbang. Untuk mengelakkan jerawat hormon muncul, kawal tahap tekanan anda dengan melakukan perkara yang membuat anda gembira di antara jadual sibuk anda. Anda boleh melakukan hobi, seperti mendengar muzik, bertafakur, membaca buku, melancong, dan menonton filem komedi. Di samping itu, cuba senyum dan ketawa, yang bermanfaat untuk kesihatan.

Bersenam

Bersenam dapat mengurangkan tekanan yang sering membuat jerawat muncul. Di samping itu, aktiviti fizikal dapat meningkatkan peredaran darah, sehingga kulit dapat menerima lebih banyak oksigen dan nutrien. Ini tentu akan mengelakkan timbulnya jerawat baru. Selepas bersenam, anda harus segera kering dan mandi untuk mengelakkan jerawat berjerawat.

Sekali sekala menanggalkan solekan

Sangat menggoda untuk menutup jerawat dengan solek. Namun, anda pasti tahu bahawa ia boleh membuat jerawat menjadi lebih teruk. Oleh itu, disyorkan untuk menggunakan solek sekerap dan sekipis mungkin. Solek tebal juga dapat menyumbat liang-liang kulit dan akhirnya jerawat.

Jangan Lupa Menggunakan Pelindung Matahari

Salah satu rawatan muka yang tidak kurang pentingnya untuk mencegah jerawat adalah penggunaan pelindung matahari atau pelindung matahari. Cahaya matahari boleh menyebabkan kerosakan serius jika terkena kulit secara langsung. Oleh itu, anda perlu melindungi kulit wajah anda daripada terkena cahaya matahari. Tidak hanya membersihkan atau mengelupas kulit wajah secara rutin, anda juga harus menggunakan pelindung matahari.

Selamat mencuba kaedah di atas, geng! (TI / AS)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found