Buah-buahan yang Mengandungi Banyak Serat - GueSehat.com

Bercakap tentang manfaat serat yang diperlukan oleh tubuh, ia tidak berkesudahan, bermula dari menurunkan kadar kolesterol, menjaga gula darah dalam batas normal, mengawal berat badan, hingga menjaga kesehatan pencernaan.

Seperti yang kita ketahui, serat dapat diperoleh dengan mudah melalui sayur-sayuran dan buah-buahan. Baiklah, tetapi Gang Sihat adakah anda tahu jenis buah apa yang mengandungi serat? Untuk mengetahui lebih lanjut, mari lihat senarai di bawah!

Berapa Banyak Serat yang Diperlukan Badan?

Serat adalah zat bukan nutrisi yang diketahui sangat baik untuk sistem pencernaan, kerana dapat memudahkan pergerakan usus. Keperluan serat setiap orang berbeza mengikut usia mereka. Bagi orang dewasa, pengambilan serat sekitar 25-30 gram sehari. Jumlah ini harus diperoleh dari makanan, bukan dari makanan tambahan.

Walaupun begitu, sebenarnya, penggunaan serat di Indonesia dapat dikatakan masih kurang dari jumlah yang disarankan. Penyelidikan Kesihatan Asas 2013 (Riskesdas) menunjukkan bahawa 93.5% orang Indonesia yang berumur 10 tahun ke atas tidak menggunakan jumlah serat yang disyorkan.

WHO juga menyatakan bahawa orang Indonesia hanya menggunakan 2.5 porsi serat sehari atau 34.5 kg per tahun. Jumlah ini masih jauh dari yang disarankan oleh Organisasi Pertanian Makanan (FAO), iaitu 73 kg per tahun.

Apa Khasiat Serat untuk Badan?

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, terdapat banyak manfaat serat untuk kesehatan, termasuk:

- Membantu menurunkan berat badan dan tetap normal.

- Menurunkan kolesterol jahat (LDL) dan menurunkan tekanan darah.

- Mengekalkan tahap gula dalam darah yang stabil.

- Mengurangkan risiko barah kolon dan barah payudara.

- Menjaga kesihatan pencernaan.

- Mengurangkan risiko radang atau keradangan pada badan.

Buah apa yang mengandungi banyak serat?

Setelah mengetahui beberapa kebaikan serat untuk tubuh, maka, mari kita lihat buah apa yang mengandungi banyak serat. Mungkin salah satunya adalah buah kegemaran anda, geng!

 1. Buah Markisa

Buah Amerika Selatan ini mempunyai rasa manis dengan sedikit rasa masam. Buah tropika ini tidak hanya rendah kalori dan lemak, tetapi juga kaya dengan vitamin C dan merupakan sumber serat yang tinggi. Dalam 1 cawan markisa, mengandungi sekurang-kurangnya sekitar 24 gram serat.

 1. Jambu batu

Selain menjadi salah satu buah dengan jumlah serat tertinggi, yaitu 9 gram per cawan, jambu biji juga merupakan sumber folat, kalium, dan vitamin A dan C. yang baik.

 1. Raspberry

Raspberi termasuk dalam kategori buah dengan kandungan serat yang tinggi, iaitu sekitar 8 gram dalam 1 cawan. Bukan hanya itu, raspberi juga kaya dengan antioksidan yang disebut anthocyanin. Antioksidan ini juga memberi raspberi warna merah terang mereka.

Selain kaya akan serat dan antioksidan, raspberry juga diperkaya dengan fitonutrien lain seperti flavanol, procyanidins, dan ellagitannins, yang dapat membantu mengurangkan risiko kanker tertentu, penyakit jantung, hipertensi, dan osteoporosis.

 1. Pir

Sama seperti epal, pir terdapat dalam pelbagai jenis dan warna. Namun, tanpa mengira jenisnya, semua pir mempunyai kandungan serat yang tinggi. Satu pir bersaiz sederhana mengandungi sekitar 6 gram serat.

 1. Alpukat

Selain dikenal sebagai buah dengan kandungan lemak yang sihat, alpukat juga memiliki kandungan serat yang tinggi. Separuh alpukat mengandungi sekurang-kurangnya 5 gram serat. Bukan hanya itu, alpukat juga mengandungi banyak nutrien lain seperti asam pantotenat, folat, vitamin K, dan tembaga. Alpukat juga menawarkan antioksidan yang baik untuk tubuh, iaitu lutein dan zeaxanthin. Kedua-duanya baik untuk menjaga kesihatan mata.

Baca juga: Cantik dan Sihat dengan Alpukat

 1. Kiwi

Kiwi mempunyai rasa khas, yang menawarkan dua rasa, manis dan masam pada masa yang sama. Dalam 1 cawan kiwi cincang mengandungi sekurang-kurangnya sekitar 5 gram serat. Selain kaya akan serat, kiwi juga kaya dengan kalium dan vitamin C dan E.

 1. Blackberry

Bersaing dengan raspberry, blackberry juga menawarkan kandungan serat yang tidak kurang tinggi, iaitu sekitar 8 gram per cawan. Selain kaya dengan serat, buah ini juga merupakan sumber vitamin C yang sangat baik untuk tubuh.

 1. Blueberry

Anggota keluarga berry dikenali sebagai buah-buahan yang kaya dengan serat, termasuk blueberry. Walaupun kandungan serat tidak sebanyak raspberry dan blackberry, blueberry juga masih diklasifikasikan sebagai sangat baik dalam menawarkan serat. Dalam 1 cawan blueberry mengandungi sekitar 4 gram serat.

Bukan hanya serat, warna biru yang ditunjukkan oleh blueberry juga menunjukkan bahawa buah ini kaya dengan antioksidan, iaitu antosianin. Kandungan antioksidan ini dapat membantu mencegah penyakit kardiovaskular dan barah dan meningkatkan fungsi otak.

 1. Jingga

Jeruk biasanya dikenali sebagai buah dengan kandungan vitamin C yang dapat meningkatkan kekebalan tubuh, tetapi tahukah anda bahawa buah ini juga mengandung serat yang tinggi? Yup, dalam 1 oren bersaiz sederhana, terdapat kira-kira 4 gram serat.

 1. Pomelo

Anggota keluarga sitrus yang lain, limau gedang juga menawarkan kira-kira 4 gram serat setiap 1 cawan. Buah ini juga sangat kaya dengan vitamin C.

 1. Buah delima

Buah bermusim ini juga menawarkan kandungan serat yang tinggi, iaitu hampir 4 gram setiap setengah cawan.

 1. limau Mandarin

Seperti kebanyakan jeruk, jeruk mandarin juga merupakan sumber vitamin C dan A yang baik, dan tentu saja serat. Dalam 1 cawan jeruk mandarin terdapat kira-kira 3 gram serat yang baik untuk tubuh.

 1. Strawberi

Stroberi adalah sumber vitamin C, kalium dan serat yang baik. Ketiga-tiga nutrien ini diperlukan oleh badan. Mengenai kandungan serat, 1 cawan strawberi dihiris mengandungi kira-kira 3 gram serat.

 1. Pisang

Tidak hanya kaya dengan kalium yang dapat membantu mencegah kekejangan otot, pisang juga dipenuhi dengan kandungan serat, sekurang-kurangnya kira-kira 3 gram per buah bersaiz sederhana. Selain itu, pisang juga merupakan sumber karbohidrat yang baik dan dapat diproses dengan mudah oleh badan.

 1. Ceri

Ceri mengandungi kira-kira 3 gram serat per cawan dan sarat dengan serat dan vitamin C. Penyelidikan juga menunjukkan bahawa makan ceri dapat membantu mengurangkan tekanan oksidatif, memperbaiki tidur, dan mengurangkan rasa sakit keseluruhan ketika bersenam.

 1. Mangga

Buah Asia ini menawarkan sejumlah nutrien penting yang diperlukan oleh tubuh. Dalam 1 cawan mangga hanya mengandungi 100 kalori dengan 3 gram serat dan 100% dari keperluan harian vitamin C.

Serat adalah nutrien penting yang diperlukan oleh tubuh. Oleh itu, pastikan Geng Sihat sentiasa memenuhi keperluan mereka dengan selalu makan sayur-sayuran dan buah-buahan yang mengandungi banyak serat.

Nah, daripada 15 jenis buah yang mengandungi banyak serat di atas, ada yang termasuk dalam buah kegemaran Healthy Gang atau tidak? Sekiranya ada, mari beritahu pengalaman Gang Sihat sambil menikmatinya dengan menulis artikel di Ciri Menulis Artikel di Laman Web atau Aplikasi GueSehat.

Sumber

Byrdie. "10 Buah Serat Tertinggi untuk Mengubah Makanan Anda".

Sangat Sesuai. "17 Buah Serat Tinggi untuk Menambah Diet Anda".


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found