Khasiat Jengkol untuk Kanser - GueSehat

Teksturnya yang lembut setelah dimasak dan rasanya yang unik menjadikan sebilangan orang suka makan jengkol. Ada juga yang tidak menyukai jengkol kerana boleh menyebabkan bau yang tidak menyenangkan, baik di mulut atau di dalam air kencing. Namun, tahukah anda bahawa ada manfaat jengkol untuk barah di sebalik bau busuknya?

Apa itu Jengkol?

Sebelum mengetahui faedah jengkol untuk barah, anda perlu mengetahui terlebih dahulu apa itu jengkol. Jengkol atau dikenali sebagai Archidendron pauciflorum , A. Jiringa , Pithecellobium jiringa , atau P. Iobatum adalah tumbuhan yang tergolong dalam suku kekacang atau Fabacae .

Secara fizikal, bentuk jengkol kelihatan rata dan berwarna coklat. Di Indonesia, jengkol digunakan sebagai bahan makanan dan biasanya dimakan bersama nasi. Jengkol biasanya diproses dengan cara direbus, dimasak dengan sambal balado, untuk membuat kerepek.

Jengkol akan menjadi lebih lembut setelah mendidih dan menjadi sukar apabila digoreng. Teksturnya menjadikan jengkol disukai oleh banyak orang. Walaupun begitu, badan akan mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan melalui kotoran, peluh, dan air kencing setelah anda memakan jengkol.

Kebaikan Jengkol untuk Kesihatan

Jengkol mengandungi pelbagai nutrien yang bermanfaat untuk kesihatan. Inilah kelebihan jengkol untuk kesihatan yang perlu anda ketahui!

1. Mencegah Diabetes

Kandungan asid dan mineral yang terdapat dalam jengkol dipercayai dapat mencegah diabetes. Walau bagaimanapun, asam jengkolat yang terkandung dalam jengkol tidak mudah larut dalam air sehingga tidak dianjurkan untuk mengkonsumsinya secara berlebihan.

2. Menguatkan Tulang dan Gigi

Mengonsumsi jengkol dalam jumlah yang berpatutan dipercayai dapat menguatkan tulang dan gigi. Tidak hanya zat besi dan protein, zat lain yang terkandung dalam jengkol adalah kalsium dan fosforus. Kalsium dan fosforus penting untuk mencegah osteoporosis.

3. Mencegah Anemia

Jengkol kaya dengan zat besi yang mempunyai manfaat mencegah dan mengatasi kekurangan pengeluaran sel darah merah di dalam badan. Seperti diketahui, ketika tubuh kekurangan zat besi, penghasilan sel darah merah juga akan menurun. Kesannya, bekalan oksigen dan nutrien dalam sel-sel badan di dalam badan juga berkurang.

Kekurangan bekalan oksigen dan nutrien ini akan mengurangkan fungsi atau prestasi sel. Inilah yang menjadikan seseorang yang kekurangan zat besi kelihatan lemah, letih, dan tidak bersemangat.

4. Baik untuk Rangkaian

Tahukah anda bahawa kandungan protein dalam jengkol lebih baik daripada kandungan protein dalam kacang soya dan kacang buncis? Jengkol mengandungi protein tinggi. Inilah yang menjadikan jengkol baik untuk pembentukan rangkaian.

5. Antioksidan baik untuk Kesihatan Jantung

Jengkol mengandungi antioksidan yang baik untuk kesihatan tubuh, termasuk untuk jantung. Antioksidan berguna untuk melindungi tubuh dan mencegah masuknya toksin ke dalam badan dan jantung. Mengonsumsi jengkol dapat meningkatkan aliran darah dan menjaga fungsi jantung dengan optimum.

6. Mengecutkan Perut

Tahukah anda bahawa makan jengkol juga boleh mengecilkan perut? Walaupun tidak secara langsung, tetapi jengkol dapat mengecilkan perut yang anda tahu. Salah satu penyebab perut buncit adalah kerana senak. Pengambilan serat dapat mengatasi gangguan pencernaan yang akan mengecilkan perut.

7. Mengandungi Asid Folik yang baik untuk badan

Organ-organ tubuh akan berfungsi atau berfungsi dengan stabil sekiranya keperluan untuk asid folik dan vitamin B6 dalam tubuh dipenuhi. Inilah yang membuat wanita hamil disarankan untuk makan makanan yang kaya dengan asid folik untuk perkembangan janin.

Nah, jengkol adalah salah satu makanan yang mengandungi asid folik. Walaupun dapat menstabilkan organ penting dalam tubuh, anda harus ingat untuk mengkonsumsi jengkol secara sederhana dan jangan berlebihan kerana boleh mempengaruhi fungsi ginjal.

8. Manfaat Kesihatan Lain

Sebagai tambahan kepada lapan faedah kesihatan di atas, ternyata jengkol juga mempunyai manfaat lain, seperti mencegah sembelit pada wanita hamil, menyokong pertumbuhan tulang dan gigi janin, meningkatkan kesihatan mata, dan mengawal kadar gula darah.

Khasiat Jengkol untuk Kanser

Setelah mengetahui pelbagai khasiat jengkol untuk kesihatan, sekarang adalah masa untuk anda mengetahui manfaat jengkol untuk barah. Jengkol mengandungi pelbagai nutrien yang diperlukan oleh badan. Jadi, apa nutrien yang terdapat dalam jengkol?

Setiap 100 gram jengkol mengandungi 25.6 gram karbohidrat, 1.76 gram serat, 1.45 gram lemak, 14.19 gram protein, dan vitamin, seperti A, B1, B2, dan C. Menurut penyelidikan yang dilakukan oleh Universiti Sains Malaysia di Pada tahun 2010, didapati bahawa sebatian yang terdapat dalam ekstrak jengkol dapat menghambat pertumbuhan sel barah.

Ekstrak Jengkol juga dianggap mengandungi pelbagai antioksidan. Antioksidan berperanan melawan radikal bebas yang mencegah barah. Nah, sekarang anda tahu faedah jengkol untuk barah?

Walaupun mempunyai manfaat untuk barah, rawatan perubatan yang disarankan oleh doktor tetap diperlukan. Oleh itu, penting untuk berkonsultasi mengenai pencegahan, diet, dan rawatan yang sesuai, terutamanya jika anda mempunyai faktor risiko barah.

Adakah Kesan Sampingan Mengonsumsi Jengkol?

Selain mempunyai pelbagai manfaat, jengkol juga dapat menyebabkan kesan sampingan pada pankreas, hati, jantung, dan ginjal. Kandungan asam jengkolat dalam jengkol juga boleh menyebabkan toksin dalam badan jika anda mengambilnya secara berlebihan.

Selain itu, memakan jengkol secara berlebihan juga boleh menyebabkan penambahan kristal. Ini boleh berlaku kerana asid jengkolat sukar larut dalam air. Walaupun begitu, risiko atau kesan sampingan pengambilan jengkol boleh berbeza-beza dari orang ke orang.

Walaupun telah ada beberapa kajian, penyelidikan lebih lanjut perlu dilakukan mengenai manfaat jengkol, terutama kesan jangka panjangnya dalam mencegah barah. Perkara yang perlu diingat adalah tidak mengkonsumsi jengkol dalam jumlah yang munasabah atau tidak berlebihan.

Tidak hanya dapat menyebabkan bau yang tidak menyenangkan pada tinja, air kencing, atau peluh, jengkol juga dapat mengganggu kerja ginjal, hati, atau bahkan pankreas. Oh ya, geng, jika anda mempunyai masalah mengenai kesihatan atau perkara lain yang ingin anda tanyakan kepada pakar, jangan ragu untuk menggunakan ciri 'Forum' yang terdapat di GueSehat.com. Mari cuba ciri sekarang, geng!

Sumber:

Muslim, N., Abdul Majid A. 2010. Pithecellobium Jiringa: ramuan perubatan tradisional . WebmedCentral.

Shukri R, Mohamed S, Mustapha NM, Hamid AA. 2011. Menilai kesan toksik dan bermanfaat kacang jering (Archidendron jiringa) pada tikus normal dan diabetes . Jurnal Sains Makanan dan Pertanian.

Manfaat Kesihatan Dr. 2017. 18 Faedah Kesihatan Ilmiah Buah Nangka .


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found