Peraturan Deworming untuk Kanak-kanak | saya sihat

Salah satu masalah kesihatan yang dihadapi oleh Ibu dan Ayah semasa balita tumbuh adalah cacing usus. Jangkitan yang berlaku kerana adanya sekumpulan parasit seperti cacing gelang dan cacing tambang di perut atau usus. Biasanya, cacing usus disebabkan oleh persekitaran yang tidak bersih. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, cacing usus boleh memberi kesan serius kepada kesihatan dan pertumbuhan anak kecil anda, anda tahu!

Ya, cacing usus dapat merosakkan status anak kecil dengan menyebabkan pendarahan dalaman yang dapat menyebabkan anemia, keradangan usus dan penyumbatan, cirit-birit, dan gangguan pengambilan nutrien, pencernaan, dan penyerapan. Untuk mengatasi cacing usus, anak anda mesti menjalani rawatan, yang mana prosesnya melibatkan penggunaan ubat untuk menghilangkan cacing usus.

Baca juga: Sekiranya Anak Anda Mengalami Cacing

Ayuh, Pengesanan Awal Gejala Cacing pada Ibu Balita

Cacing usus adalah cacing parasit seperti cacing pita, cacing gelang, cacing kremi dan cacing cangkuk yang boleh menimbulkan masalah apabila mereka mula menjangkiti tubuh manusia. Sekiranya tidak dirawat, cacing akan membusuk di dinding usus dan menyebabkan masalah kesihatan yang lebih besar. Terdapat banyak penyebab cacing usus pada balita, biasanya disebabkan oleh air. Oleh itu, jika anak anda minum air yang tercemar, mereka akan mendapat cacing.

Persekitaran yang buruk atau tidak bersih adalah penyebab lain cacing usus memasuki badan anak kecil anda. Selain itu, makan makanan yang tidak dimasak dari daging, ayam, buah-buahan, dan sayur-sayuran yang dijangkiti boleh menyebabkan cacing usus.

Selain itu, tanah yang dipenuhi cacing adalah penyebab lain cacing usus pada anak kecil anda. Haiwan peliharaan yang dijangkiti juga boleh menjadi perantara. Ini kerana, cacing parasit pada haiwan peliharaan dapat bergerak dengan mudah ke anak kecil anda.

Walau bagaimanapun, cacing parasit berkembang biak di persekitaran yang tidak bersih. Biasanya, ketika si kecil menyentuh mainan atau bermain di tanah, mereka akan mendapat telur cacing di tangan mereka, yang kemudian memasuki badan ketika menyentuh mulut atau memakan sesuatu secara langsung tanpa mencuci tangan terlebih dahulu. Itulah sebabnya, di Kecil, perlu memberi ubat cacing untuk menghilangkan cacing parasit dari badan.

Diagnosis awal dapat membantu anda mengetahui sama ada bayi kesayangan anda mempunyai cacing usus atau tidak. Setelah dikenal pasti, anda boleh merawat anak anda dengan ubat cacing yang ditetapkan doktor anda. Beberapa gejala cacing usus pada kanak-kanak termasuk sakit perut, kemerahan atau ruam pada punggung, muntah dan mual, penurunan berat badan, tidak ada selera makan, sembelit, cirit-birit, batuk berterusan, kerap membuang air kecil, lapar sepanjang masa dan darah di dalam najis.

Baca juga: Lima Jenis Cacing Yang Menyebabkan Cacing

Peraturan Deworming untuk Kanak-kanak

Sekiranya anda mengesyaki jangkitan cacing pada anak anda berdasarkan simptomnya, segera bawa mereka ke doktor untuk mendapatkan rawatan. Deworming bertujuan untuk menghilangkan cacing dan jangkitan yang menyebabkan anak anda merasa tidak selesa.

Setelah diberi ubat, anak anda akan mengeluarkan cacing di usus melalui najis. Sekiranya anda pulih, tubuh anak anda akan dapat menyerap vitamin A dan nutrien lain yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan. Dengan cara itu, anak anda tidak akan kekurangan zat makanan dan bertambah berat badan.

Walau bagaimanapun, ubat cacing yang diberikan kepada kanak-kanak mesti berada di bawah pengawasan doktor. WHO mengesyorkan agar kanak-kanak di kawasan endemik dirawat secara berkala dengan ubat-ubatan yang membunuh cacing parasit.

Bilakah kanak-kanak boleh mengambil ubat cacing untuk pencegahan? Menurut cadangan IDAI, penyahcairan dapat dimulakan dari usia 2 tahun. Ini kerana pada kanak-kanak berusia 2 tahun terdapat hubungan dengan tanah yang menjadi sumber penularan jangkitan cacing. Deworming boleh diulang setiap 6 bulan.

Sementara itu, untuk kawasan yang tidak endemik, penyahcairan harus diberikan mengikut petunjuk dan menurut pemeriksaan doktor dengan hasil najis positif terdapat telur cacing atau cacing.

Prinsip pemberian ubat cacing kepada anak-anak adalah jika hasil pemeriksaan tinja didapati telur cacing atau cacing, dan mempunyai gejala anemia, gangguan pemakanan dan cepat letih, lesu.

Baca juga: Hati-hati Ibu, Worms Membuat Anak Kecil Anda Tertinggal!

Pencegahan Cacing

Setelah anak anda bebas dari cacing, ada beberapa perkara yang mesti dilakukan oleh ibu dan ayah agar bayi kesayangan mereka tidak lagi mendapat cacing. Berikut adalah beberapa petua untuk mencegah kanak-kanak dari cacing:

  • Jaga kebersihan persekitaran anak
  • Terapkan kebiasaan bersih pada anak setiap kali mereka bermain di luar rumah
  • Jangan membiasakan anak bermain di rumput, pasir, atau kawasan luar tanpa memakai kasut
  • Basuh sayur dan buah sebelum dimakan oleh kanak-kanak
  • Sebelum memasak sayur-sayuran dan memberi buah untuk dimakan oleh anak-anak, periksa dengan teliti sama ada terdapat cacing atau tidak di setiap buah dan sayur-sayuran
  • Biasakan tidak membiarkan anak anda makan daging mentah (terutama daging merah dan ikan) dan sayur-sayuran yang tidak dimasak yang mungkin mengandungi cacing di dalamnya
  • Jangan biarkan kanak-kanak minum air mentah. Sebelum minum, rebus air hingga masak
  • Pastikan anak anda mencuci tangan mereka dengan sabun sebelum memakan apa-apa
Baca juga: 4 Cara Mencegah Cacing

Rujukan:

tangisan pertama. Cara Melembutkan Anak Anda

WHO. Deworming pada kanak-kanak

Timesofindia. Deworming membolehkan anak mempunyai pertumbuhan yang lebih baik

Idai.or.id. Bilakah Kanak-kanak Perlu Mengambil Perubatan Deworming?


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found