Formula yang Tepat untuk Mencegah Penularan HIV - GueSehat.com

1 Disember ditetapkan sebagai Hari AIDS Sedunia. Tujuan menetapkan tarikh ini sebagai Hari AIDS adalah untuk meningkatkan kesedaran (kesedaran) kepada orang ramai mengenai bahaya penyakit ini, memandangkan tidak sedikit yang menderita meninggal dunia. Untuk mempermudah kita berkempen untuk pencegahan HIV / AIDS, ingatlah untuk selalu ingat formula ABCDE. Apa itu?

J: KEBERSIHAN dari seks kasual

Virus HIV dapat menular dari satu orang ke orang lain melalui darah, sperma, cairan pra-ejakulasi, cairan vagina, cairan vagina rektum (dubur), dan susu ibu. Cecair ini mesti bersentuhan langsung dengan membran, tisu yang cedera, atau disuntik terus ke aliran darah untuk menyebabkan jangkitan kepada orang lain.

Sebilangan besar pesakit HIV / AIDS mendapat jangkitan virus melalui tingkah laku seksual yang berisiko. Selebihnya dijangkiti melalui berkongsi jarum, penularan dari ibu ke bayi, serta pekerja perubatan yang secara tidak sengaja mengidapnya dari pesakit yang mereka rawat.

Tingkah laku seksual yang tergolong berisiko termasuk menukar pasangan, melakukan seks dubur, dan tidak menggunakan kondom untuk mencegah penularan penyakit menular seksual, termasuk HIV.

Mempunyai tingkah laku seksual yang sihat memainkan peranan penting dalam meminimumkan penularan virus HIV. Seks kasual adalah aktiviti seksual yang dilakukan oleh orang yang bukan pasangan rasmi atau tetap, atau dilakukan dengan orang yang tidak dikenali.

Pantang dari seks kasual bermaksud tidak melakukan aktiviti seksual selain dengan pasangan rasmi atau tetap. Dengan kata mudah, jangan menukar rakan kongsi. Tingkah laku ini akan meminimumkan kemungkinan penularan virus HIV dengan sangat berkesan.

B: BERJAYA

Mempunyai lebih daripada satu pasangan seksual akan meningkatkan risiko seseorang dijangkiti virus HIV. Ini kerana ketika seseorang melakukan hubungan seksual dengan pasangannya, orang itu juga dapat terkena virus yang mereka bawa dari orang lain. Atas sebab itu, ada baiknya membatasi jumlah pasangan seksual sepanjang hidup kita, atau lebih tepatnya selalu mengamalkan hubungan monogami.

Kesetiaan kepada satu pasangan tidak hanya membawa kesan psikologi dalam bentuk perasaan kebahagiaan, tetapi juga dapat membantu mematahkan jalan penularan penyakit HIV. Perkahwinan tidak menjamin bahawa seseorang dilindungi dari risiko dijangkiti penyakit HIV, terutama jika satu atau kedua-dua pihak mempunyai hubungan dengan pihak lain yang melibatkan hubungan seksual, misalnya menipu, menggunakan perkhidmatan pelacuran, atau poligami.

C: KONDOM penggunaan, terutamanya dalam hubungan seks berisiko tinggi

Setakat ini, kondom lebih dikenali sebagai alat kontraseptif yang digunakan untuk mengatur jarak kelahiran atau mencegah kehamilan yang tidak diingini. Namun, kondom mempunyai peranan penting dalam mengendalikan penyebaran penyakit HIV kerana terbuat dari bahan yang tidak memungkinkan virus HIV menular.

Bagi mereka yang memutuskan untuk terus terlibat dalam tingkah laku seksual berisiko atau hubungan tanpa monogami tanpa mengetahui status HIV pasangan seksual mereka, penggunaan kondom dapat membantu mencegah penularan HIV dengan cukup berkesan.

Walaupun pada pasangan yang memutuskan untuk melakukan hubungan seks selain dari faraj (contohnya seks dubur), kondom tetap harus digunakan. Sebagai maklumat tambahan, seks dubur adalah aktiviti yang tidak dianjurkan untuk dilakukan, kerana aktiviti ini mempunyai risiko penularan HIV yang sangat tinggi kerana melibatkan kerengsaan membran, kontak dengan cairan tubuh yang membawa virus, dan kemungkinan pendarahan.

Perkara penting yang perlu diberi perhatian ialah kondom dapat membantu mencegah penularan HIV hanya apabila digunakan dengan cara yang betul. Teknik penggunaan kondom yang tidak betul akan mengurangkan kesan perlindungan peranti.

D: DETECT awal & JANGAN gunakan ubat

Terdapat mitos yang menyatakan bahawa virus HIV hanya dapat menyerang homoseksual, pekerja seks komersial, dan pekerja perubatan yang berinteraksi dengan orang yang menderita AIDS. Mitos ini tidak benar. Sebenarnya, HIV boleh menyerang sesiapa sahaja, sama ada melalui aktiviti yang disengajakan atau yang tidak disengajakan.

Lebih-lebih lagi, seseorang mungkin positif HIV tetapi tidak menunjukkan gejala selama bertahun-tahun. Sebenarnya, pada masa itu dia berisiko menyebarkan virus itu kepada orang lain. Oleh itu, penting untuk mengetahui status HIV kita.

Pusat Pencegahan dan Kawalan Penyakit (CDC) mengesyorkan setiap orang berusia 13-64 tahun untuk menjalani sekurang-kurangnya satu pemeriksaan status HIV sepanjang hayat mereka. Pada mereka yang mempunyai tingkah laku seksual yang berisiko, pemeriksaan status HIV harus dilakukan secara berkala setiap tahun, atau segera jika mereka mengalami gejala penyakit seperti selesema, seperti demam, kelemahan, sakit tekak, bintik merah pada kulit, sariawan, dan sebagainya. Gejala seperti ini memang boleh muncul dalam pelbagai jangkitan virus, tetapi juga boleh menjadi tempoh jangkitan akut dari virus HIV.

Terutama untuk wanita hamil, walaupun mereka merasakan risiko dijangkiti HIV rendah, tetap disarankan untuk melakukan pemeriksaan status HIV sekurang-kurangnya sekali semasa kehamilan (lebih baik pada awal kehamilan). Ini akan meningkatkan peluang untuk mengambil tindakan sewajarnya untuk meminimumkan penularan virus HIV dari ibu ke janin. Oleh itu, tidak mustahil seorang ibu yang positif HIV dapat melahirkan bayi yang sihat.

Selain itu, penularan HIV juga tinggi di kalangan pengguna ubat-ubatan haram, yang berkaitan dengan aktiviti tinggi menggunakan jarum tidak steril secara bergantian. Untuk mengelakkan ini, tentu saja, perkara terbaik yang boleh kita lakukan adalah menjauhkan diri daripada ubat-ubatan haram.

E: Pendidikan

Ramai orang tidak mempunyai akses ke pengetahuan yang betul mengenai kesihatan seksual. Sebenarnya, ada banyak bahaya yang bersembunyi jika kita tidak mendapat pengetahuan yang betul mengenai kesihatan seksual, termasuk mengenai HIV / AIDS.

Malangnya, terdapat banyak mitos yang beredar mengenai penyakit ini. Tidak sedikit dari mereka yang tidak benar dan bahkan membawa kepada pemahaman yang salah, baik mengenai penyakit dan penghidapnya. Oleh itu, adalah penting untuk selalu mencari akses kepada maklumat yang boleh dipercayai untuk mempelajari segala-galanya mengenai kesihatan seksual, termasuk HIV / AIDS.

Oleh itu, masih dalam rangka Hari AIDS Sedunia, mari kita menyumbang untuk memutuskan rangkaian penyebaran HIV / AIDS. Sentiasa ingat formula ABCDE ini dan berkempen kepada sesiapa sahaja yang ditemui oleh Gang Sihat. Salam sihat!