Ciri-ciri Diabetes pada Usia Muda | saya sihat

20 tahun sudah menghidap diabetes, adakah mungkin? Mungkin. Anda mungkin terkejut mengetahui bahawa seseorang yang begitu muda boleh menghidap diabetes jenis 2. Diabetes jenis 2 lebih cenderung dialami oleh orang dewasa, sedangkan diabetes jenis 1 mempengaruhi kanak-kanak dan remaja kerana ia adalah penyakit yang diwarisi.

Pada masa ini kejadian diabetes meningkat di kalangan kumpulan umur di bawah 30 tahun. Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat, 5.7 peratus daripada semua kes diabetes baru berlaku antara usia 18 dan 29 tahun.

Bagaimana anda tahu jika anda menghidap diabetes? Bagi anda yang masih muda, berumur di bawah 30 tahun, tetapi mempunyai faktor risiko diabetes, anda harus mula mengetahui gejala awal diabetes. Ini kerana, jika anda tidak menyedari, Gejala kenaikan gula darah tinggi sering tidak disedari.

Ayuh, mulai sekarang, kenali ciri-ciri diabetes pada usia muda!

Baca juga: Punca dan Gejala Diabetes Mellitus, Cara Mencegah dan Mengubatinya

Ciri-ciri diabetes pada usia muda

Anda berisiko menghidap diabetes jika anda mempunyai satu atau lebih faktor risiko berikut:

  • terdapat sejarah diabetes dalam keluarga

  • berat badan berlebihan

  • kurang aktiviti fizikal dan tidak pernah bersenam

Tanda-tanda amarannya sangat ringan sehingga anda tidak menyedarinya. Itu berlaku terutamanya untuk diabetes jenis 2. Sebilangan orang tidak tahu mereka mengidapnya sehingga mereka mendapat masalah dari kerosakan jangka panjang yang disebabkan oleh penyakit ini. Pada diabetes jenis 1, gejala biasanya timbul dengan cepat, dalam beberapa hari atau minggu. Gejala umumnya juga lebih teruk.

Berikut adalah beberapa tanda diabetes pada usia muda:

1. Mudah lapar dan letih

Tubuh kita mengubah makanan yang kita makan menjadi glukosa. Glukosa ini akan digunakan oleh sel-sel tubuh untuk menjadi tenaga. Tetapi sel-sel badan memerlukan insulin untuk menyerap glukosa.

Sekiranya badan tidak menghasilkan cukup insulin, atau sel-sel tidak lagi sensitif atau menahan kehadiran insulin, maka glukosa tidak dapat masuk ke dalamnya. Akibatnya, sel kekurangan tenaga. Inilah yang dapat membuat anda merasa lapar dan letih kerana makanan anda tidak dapat diserap tenaga.

2. Selalunya dahaga dan banyak membuang air kecil

Tahap gula yang tinggi akan menjadikan badan lebih mudah haus. Rata-rata orang biasanya perlu membuang air kecil antara empat hingga tujuh kali dalam 24 jam. Tetapi penghidap diabetes mungkin membuang air kecil lebih banyak. Kenapa? Kebiasaannya, badan akan menyerap semula glukosa ketika melalui buah pinggang.

Pada diabetes, di mana kadar gula darah tinggi, mustahil bagi ginjal untuk menyerap semula semuanya, jadi tubuh membuat lebih banyak air kencing, dan proses ini memerlukan cecair. Hasilnya: anda lebih dahaga dan banyak membuang air kecil. Semakin banyak anda minum, semakin banyak anda membuang air kecil.

Baca juga: Kenali Gejala Diabetes dari Bau Kencing Anda

3. Mulut kering dan kulit gatal

Kerana badan anda menggunakan banyak cecair untuk membuang air kecil, ia mengurangkan kelembapan kulit. Anda boleh menjadi kering, dan mulut anda mungkin terasa kering. Kulit kering boleh mencetuskan gatal.

4. Penglihatan kabur

Perubahan tahap cecair dalam badan boleh membuat lensa mata membengkak. Selain berubah bentuk, ini juga menyebabkan lensa menjadi tidak fokus sehingga menyebabkan penglihatan kabur.

5. Jangkitan kulat

Lelaki dan wanita, boleh mengalami gejala diabetes di atas. Hanya pada wanita, ada gejala tambahan, iaitu jangkitan yis, terutama pada vagina. Cendawan suka gula. Apabila kadar gula dalam badan meningkat, acuan menjadi mudah tumbuh. Selain keputihan yang menyebabkan keputihan, jangkitan yis boleh tumbuh di mana-mana lipatan kulit yang hangat dan lembap, termasuk di antara jari dan jari kaki, di bawah payudara, atau di dalam atau di sekitar organ seks.

6. Luka lama sembuh

Luka yang sukar dikeringkan atau lama untuk sembuh adalah ciri diabetes yang lain. Lama kelamaan, gula darah tinggi dapat mempengaruhi aliran darah dan menyebabkan kerosakan saraf yang menyukarkan tubuh untuk menyembuhkan luka. Ini boleh diperburuk kerana pesakit kencing manis sering tidak menyedari ada luka di kaki kerana saraf tidak lagi dapat merasakan sakit

Baca juga: Apakah Stoking Kencing Manis dan Harus Digunakan?

Rujukan:

//www.webmd.com/diabetes/guide/understanding-diabetes-symptoms