Jenis Abses dan Gejala Hati - guesehat.com

Adakah anda pernah mendengar tentang abses hati? Abses adalah sekumpulan nanah pada luka, yang disebabkan oleh jangkitan bakteria dan boleh terjadi di mana-mana bahagian badan, termasuk hati. Abses ini dikenali sebagai abses hati atau abses hati. Abses hati akan mengganggu proses hati untuk menghasilkan hempedu dan enzim untuk membantu mencerna makanan dan menghilangkan toksin yang masuk ke dalam badan.

Abses hati dapat dikesan dengan pemeriksaan fizikal dan pemeriksaan darah lengkap. Selain itu, sinar-X, ultrasound, CT scan, dan MRI juga dapat dilakukan. Secara amnya, abses hati boleh menyerang sesiapa sahaja tanpa mengira usia.

Walau bagaimanapun, abses hati berisiko bagi orang yang berusia lebih dari 70 tahun, tinggal di tempat dengan sanitasi yang buruk, kerap minum, tidak mendapat cukup nutrisi, minum ubat dan menjalani kemoterapi, dan menderita penyakit tertentu, seperti diabetes dan barah. Abses hati terbahagi kepada beberapa jenis berdasarkan penyebabnya.

Abses hati pyogenik

Abses hati pyogenik disebabkan oleh pembentukan kantong nanah di hati, yang dapat menyebabkan keradangan dan pembengkakan di sekitar hati. Kesakitan yang disebabkan oleh abses hati pyogenik muncul di perut kanan atas. Penyebab abses hati pyogenik termasuk:

  • Penyakit hempedu.
  • penyakit sirosis.
  • Sistem imun yang lemah dalam badan.
  • Bakteria dari lampiran.
  • Jangkitan darah.
  • Keradangan usus besar.
  • Kecederaan dari luka tikaman ke hati atau pukulan.

Ketahui gejala yang muncul dan mungkin menunjukkan anda mengalami abses hati pyogenik. Gejala boleh menyerupai keradangan pundi hempedu, seperti demam, menggigil, muntah, kencing gelap, cirit-birit, sakit perut kanan atas, najis putih atau kelabu, dan penurunan berat badan yang drastik.

Sekiranya tidak dikesan lebih awal dan dirawat secepat mungkin akan membawa maut. Untuk tahap ringan, abses hati pyogenik dapat disembuhkan dengan antibiotik sahaja. Tetapi, jika abses besar atau lebih dari satu, pembedahan kemungkinan akan dilakukan.

Abses hati amoebik

Ia disebabkan oleh jangkitan parasit E. histolytica, kerana kebersihan yang buruk. Amoeba dari tinja akan memasuki mukosa mulut dan usus. Masalah ini harus diperhatikan, kerana abses hati amuba hanya dapat dikesan dalam waktu yang lama, iaitu ketika lebih dari satu abses berada di hati.

Gejala abses hati amuba dicirikan oleh keringat malam, mual dan muntah, demam turun naik, penurunan berat badan, rasa sakit yang memancar dari perut kanan atas ke bahu kanan, sesak nafas, dan batuk. Walaupun begitu, kira-kira 95 peratus pesakit dengan penyakit ini dapat disembuhkan dengan rawatan antimikroba metronidazole.

Kista hidatid

Kista ini disebabkan oleh parasit atau cacing pipih yang menjadi tuan rumah utama anjing. Penyakit ini boleh masuk ke dalam tubuh jika anda memakan makanan yang telah tercemar dengan telur parasit ini. Kista boleh menyerang hati, paru-paru, dan otak.

Penyakit ini pada peringkat awal tidak menunjukkan sebarang gejala. Apabila telah mencapai sekitar 10 tahun, gejala baru muncul ketika kista besar. Gejala yang muncul adalah sakit perut kanan atas, mual, muntah, bengkak perut, gatal, menguning kulit dan mata, batuk darah, dan kesukaran bernafas yang merupakan gejala kista hidatid di paru-paru.

Periksa dengan doktor, buang kista dan cacing yang menyebabkan penyakit, dan ambil antibiotik untuk mengatasi masalah ini. Selain melakukan pemeriksaan fizikal, lakukan juga jumlah darah lengkap, fungsi hati, sinar-X, ultrasound, dan CT scan. Rawatan dijalankan secepat mungkin, untuk mencegah jangkitan dan komplikasi berulang.

Baca juga: 5 Fakta Menarik mengenai Antibiotik

Cara pencegahan

Elakkan pengambilan alkohol dan jaga persekitaran. Jaga kebersihan diri dengan membasuh tangan. Makan beberapa makanan sihat dan segar yang dijaga kebersihannya. Sekiranya abses hati tidak segera dirawat, ia akan menyebabkan jangkitan dan pecahnya kantung nanah. Akibatnya, kuman akan merebak ke bahagian tubuh yang lain dan boleh menyebabkan kematian.

Baca juga: 3 Kesan Negatif Minuman keras


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found