Bagaimana Antihistamin dan Dekongestan Berfungsi

Anda yang mempunyai alahan mungkin biasa dengan antihistamin dan dekongestan. Yup , antihistamin dan dekongestan adalah ubat yang digunakan untuk melegakan gejala alergi. Namun, adakah anda sudah mengetahui fungsinya dan bagaimana kedua-dua ubat ini berfungsi? Mari ketahui lebih lanjut mengenai antihistamin dan dekongestan!

Apa itu Antihistamin?

Antihistamin adalah ubat untuk melegakan atau melegakan gejala alergi, seperti rinitis alergi atau reaksi alergi terhadap gigitan serangga atau sengatan. Selain itu, antihistamin juga kadang-kadang digunakan untuk mencegah penyakit bergerak dan sebagai rawatan jangka pendek untuk insomnia.

Antihistamin berfungsi dengan menyekat histamin yang dikeluarkan oleh tubuh sebagai reaksi terhadap sesuatu yang dianggap berbahaya bagi tubuh, seperti jangkitan. Terdapat pelbagai jenis antihistamin tetapi pada masa ini antihistamin terbahagi kepada dua, iaitu:

  • Antihistamin generasi pertama yang dapat membuat anda merasa mengantuk, seperti chlorphenamine, hydroxyzine, dan promethazine.
  • Antihistamin generasi kedua yang tidak menyebabkan rasa mengantuk, seperti certizine, loratadine, dan fexofenadine.

Dipetik dari laman web rasmi Perkhidmatan Kesihatan Nasional Inggeris Walau bagaimanapun, tidak ada kajian yang dapat membuktikan bahawa antihistamin tertentu lebih baik daripada antihistamin lain dalam mengurangkan gejala alergi. Kesannya boleh berlaku secara individu. Sebilangan orang lebih sesuai menggunakan satu kelas antihistamin, sementara yang lain tidak semestinya.

Walaupun antihistamin selamat, ubat tersebut harus digunakan seperti yang diarahkan oleh ahli farmasi atau doktor anda. Sebelum anda mengambil atau menggunakan antihistamin, ada beberapa perkara yang harus anda perhatikan, iaitu:

  • Mengetahui dengan tepat bagaimana menggunakan ubat itu, adakah ia harus diambil setelah makan, sebelum makan atau menetes. Baca dengan teliti arahan penggunaan atau penjelasan ahli farmasi.
  • Gunakan mengikut dos yang mungkin bergantung pada usia atau berat badan.
  • Jangan gunakan untuk waktu yang lama, hanya seperti yang diarahkan oleh doktor.
  • Jangan lupa berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda terlupa atau menggunakan atau mengambil ubat secara berlebihan.

Seperti ubat lain, antihistamin boleh menyebabkan kesan sampingan. Anda mungkin mengalami kesan sampingan dari antihistamin generasi pertama, seperti mengantuk, mulut kering, penglihatan kabur, dan kesukaran membuang air kecil. Oleh itu, sebilangan orang yang mengambil antihistamin generasi pertama tidak digalakkan memandu semasa mengambil ubat ini.

Sementara itu, kesan sampingan antihistamin generasi kedua termasuk sakit kepala, mulut kering dan sakit. Sekiranya anda mengalami kesan sampingan ini atau gejala tidak biasa yang lain, jangan takut untuk segera mendapatkan bantuan perubatan atau berjumpa doktor.

Jadi, apa itu dekongestan?

Dekongestan adalah ubat yang digunakan dalam jangka pendek untuk melegakan gejala hidung tersumbat, yang boleh disertai demam dan reaksi alergi lain. Dekongestan berfungsi dengan mengurangkan pembengkakan saluran darah di hidung dan membuka saluran udara di hidung.

Dekongestan boleh didapati sebagai semburan hidung, tablet atau kapsul, bentuk cecair atau sirap, serbuk berperisa yang dilarutkan dalam air panas. Sebilangan besar dekongestan boleh dibeli di farmasi tanpa preskripsi. Walau bagaimanapun, dekongestan mungkin tidak sesuai untuk semua orang, seperti bayi dan kanak-kanak, wanita hamil dan menyusui, orang yang mengambil ubat lain, orang yang menghidap diabetes, darah tinggi, lelaki dengan prostat yang membesar, atau orang dengan glaukoma.

Dekongestan biasanya digunakan atau diambil 3 hingga 4 kali sehari. Sekiranya anda tidak pasti, anda boleh meminta arahan ahli farmasi untuk menggunakan ubat tersebut atau berjumpa doktor. Penggunaan dekongestan dalam bentuk semburan hidung tidak boleh digunakan lebih dari seminggu kerana ia boleh membuat anda lebih teruk.

Ubat dekongestan tidak selalu menyebabkan kesan sampingan. Sekiranya anda mengalami kesan sampingan, mereka mungkin ringan. Beberapa kesan sampingan yang mungkin anda alami, seperti kerengsaan pada hidung, sakit kepala, sakit, mulut kering, ruam, insomnia, kesukaran membuang air kecil, halusinasi, hingga anafilaksis. Sekiranya anda bimbang tentang kesan sampingan, berjumpa doktor dengan segera.

Jadi, sekarang anda tahu mengenai antihistamin dan dekongestan? Untuk menentukan mana yang betul, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda. (TI / AY)

Sumber:

Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. (2017). Antihistamin . [di talian]. Akses pada 29 November 2018.

Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. (2016). Dekongestan . [di talian]. Akses pada 29 November 2018.