Cara Mengecutkan Perut Buncit pada Lelaki

Mempunyai badan yang ideal pastinya impian semua orang! Bukan hanya wanita, lelaki kini ingin kelihatan lebih menarik secara fizikal. Pada masa kini, musuh utama penampilan lelaki bukan hanya pakaian, tetapi masalah fizikal, terutama di bahagian perut yang kelihatan sedikit lebih maju daripada bahagian badan yang lain. Selalunya disebut sebagai "perut buncit".

Biasanya, orang selalu mengelaskan jika perut buncit gemuk. Tetapi jangan salah, tidak semua lelaki gemuk mengalami perut buncit. Atau sebaliknya tidak semua lelaki kurus juga mempunyai perut rata. Ramai di antara kita bertemu dengan lelaki kurus yang sebenarnya mempunyai perut buncit.

Mengapa kita mesti peduli dengan perut besar lelaki ini? Adakah cara untuk mengecilkan perut buncit pada lelaki jika keadaan ini berbahaya bagi kesihatan? Lihat penjelasan mengenai perut buncit pada lelaki berikut:

Baca juga: Perkara yang Harus Dielakkan Jadi Perut Enam Pek Anda

Bahaya Perut Buncit pada Lelaki

Perut yang buncit adalah hasil pengumpulan lebihan lemak di kawasan di bawah permukaan kulit perut yang disebabkan oleh gaya hidup yang tidak sihat. Lelaki yang jarang bersenam, suka minum alkohol, selalu makan makanan berlemak dan berminyak, dan ketagih makanan ringan, adalah yang paling berisiko mengalami perut buncit.

Perut yang kembung sering disebut obesiti pusat. Lemak yang terkumpul di bawah kulit perut disebut lemak viseral. Lemak viseral ini adalah lemak jahat. Ia dapat melepaskan sebatian yang memicu keradangan, menyebabkan ketahanan insulin. Rintangan insulin adalah pendahulu diabetes jenis 2.

Lebihan lemak badan di perut, terutama pada lelaki, mempunyai kesan serius terhadap kesihatan. Selain diabetes, lemak perut dikaitkan dengan tahap tinggi kolesterol LDL buruk dan trigliserida dan tahap rendah kolesterol HDL (kolesterol baik).

Kehadiran lemak di perut menyumbang kepada penyebab utama kematian akibat serangan jantung, strok, tekanan darah tinggi, barah, diabetes, osteoartritis, hati berlemak, dan kemurungan.

Baca juga: 8 Tabiat Ini Membuat Perut Anda Buncit

Cara Mengecutkan Perut Buncit pada Lelaki

Memandangkan akibat kesihatan yang serius, penting untuk mencegah pengumpulan lemak di perut. Sekiranya anda sudah mempunyai, inilah cara mengecilkan perut buncit pada lelaki.

1. Bersenam secara berkala

Ini adalah kaedah yang paling penting untuk mengurangkan perut buncit pada lelaki. Kenapa? Kerana dengan senaman, terdapat pembakaran kalori yang ketara. Otot memerlukan banyak tenaga ketika anda bersenam, dan membakarnya dari lemak.

Jadi, lebih kerap anda bersenam, terutama kardio, semakin cepat perut anda jatuh. Contoh senaman kardio ialah berlari, berjalan, atau berbasikal cukup selama 20-30 minit setiap hari. Tempoh dan intensiti latihan dapat disesuaikan mengikut kemampuan dan kekuatan fizikal anda.

Baca juga: Ini adalah Cara Yang Betul untuk Menurunkan Berat Badan dengan Berjalan

2. Makan lebih banyak makanan berserat

Seperti yang dijelaskan di atas, penyebab perut buncit pada lelaki adalah terlalu banyak makan makanan berlemak. Jadi diet makanan rendah kalori dan lemak adalah langkah seterusnya sebagai cara untuk mengecilkan perut pada lelaki. Sebaliknya, makan makanan berserat tinggi, seperti sayur-sayuran, kacang-kacangan, buah-buahan, atau biji-bijian.

Selain tidak menghasilkan pengumpulan lemak, makanan kaya serat dapat meningkatkan prestasi usus dan saluran pencernaan sehingga mengoptimumkan penyerapan makanan dan memudahkan pergerakan usus.

3. Makan Lebih Banyak Protein

Protein adalah nutrien terpenting untuk kehilangan lemak. Makan lebih banyak protein dapat membantu mencegah rasa lapar dengan meningkatkan tahap beberapa hormon yang memberi isyarat kenyang, dan mengurangkan hormon yang menandakan rasa lapar.

Penyelidikan menunjukkan bahawa protein juga dapat membantu meningkatkan metabolisme tubuh, yang seterusnya mempercepat penurunan berat badan dan mengurangkan lemak viseral.

Satu kajian yang melibatkan 23.876 orang dewasa menunjukkan bahawa pengambilan protein yang lebih tinggi dikaitkan dengan indeks jisim badan yang lebih rendah, kolesterol HDL "baik" yang lebih tinggi dan lilitan pinggang yang lebih kecil. Lilitan pinggang yang berkurang menunjukkan penurunan lemak viseral.

Baca juga: 5 Kesalahan Umum Semasa Membangun Otot Perut

4. Keperluan Air Minum Yang Cukup

Ini adalah cara untuk mengecilkan perut buncit pada lelaki yang mesti dilakukan. Minum air dengan kerap dapat membantu buah pinggang dan hati berfungsi dengan optimum. Sudah tentu, selagi fungsi buah pinggang masih baik, ya! Cuba minum sekurang-kurangnya 2 liter air atau kira-kira 8 gelas sehari, atau lebih jika terdapat banyak aktiviti yang mengalirkan peluh.

Selain daripada empat cara untuk mengurangkan perut buncit pada lelaki, ada banyak cara lain yang pada dasarnya mengubah gaya hidup yang tidak sihat menjadi yang lebih sihat. Contohnya, mengurangkan makanan yang tinggi gula, kurang minum alkohol, dan cukup tidur.

Baca juga: Cara Mudah Mengurangkan Lemak Perut!

Rujukan:

Jurnal Persatuan Jantung Amerika. Obesiti pusat pada orang dewasa yang lebih tua: Apa yang Harus Diutamakan?

Kesihatan.harvard.edu Kegemukan perut dan kesihatan anda

Healthline.com. Cara Menghilangkan Lemak Visceral


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found