Rawatan Mata Kering - Guesehat

Mata bermasalah kerana terlalu lama bermain alat? Kebiasaan mengakses alat oleh orang Indonesia dapat mencetuskan masalah mata kering. Fakta menunjukkan bahawa rata-rata orang Indonesia mengakses internet menggunakan alat elektronik mereka selama 8 jam 36 minit sehari.

Seperti yang dialami oleh Raditya Dika. Pelakon filem, pengarah, penulis buku sekaligus Pencipta kandungan Ini mengaku bahawa dia mempunyai mata kering sejak dia masih belajar di Australia. "Sebenarnya, saya mengalami gejala mata kering sejak 2003 ketika saya menulis blog. Rasa berat, ketat, dan sakit mata. Datang ke klinik, mereka mengatakan bahawa sekelip mata tidak optimum, "kata Raditya Dika pada majlis pelancaran Insto Dry Eyes oleh Combiphar di Jakarta, 11 September 2019.

Sebagai pekerja yang diharuskan menghabiskan banyak masa di depan skrin, komputer riba dan alat, bahkan sehingga 15 jam sehari, bapa anak perempuan ini bernama Alinea kemudian mencari penyelesaian terbaik untuk mata kering. Apa yang anda fikir adalah penyelesaian untuk Radit?

Baca juga: Jangan Salah Mengenal Gejala Mata Kering Kronik

Apa itu Mata Kering?

Dr. Nina Asrini Noor, SpM, pakar oftalmologi dari Pusat Mata Jakarta (JEC) menjelaskan bahawa mata kering disebabkan oleh gangguan pada lapisan bola mata. Lapisan air mata, kata dr. Nina, terdiri daripada lapisan lendir, air, dan minyak.

Apabila dihasilkan oleh bola mata, masing-masing mempunyai fungsi yang berbeza. Salah satu fungsi bola mata dan lapisannya adalah menjaga kesihatan mata dan berfungsi dengan normal.

"Jadi mata kering sebenarnya adalah kelainan pada filem air mata sehingga komposisinya tidak seimbang. Akibatnya, kualiti atau kuantiti filem air mata ini berkurang dan menyebabkan gejala dan bahkan kerosakan pada bola mata, ”jelas dr. Nina.

Nampaknya, orang yang mempunyai mata kering keras kepala, anda tahu.Geng sihat, sekitar 20-50% penduduk mengalami mata kering. Data JEC pada tahun 2017 menunjukkan 30.6% pesakit menunjukkan gejala mata kering.

Punca, Gejala dan Rawatan Mata Kering

Faktor fizikal dan persekitaran adalah penyebab mata kering yang paling biasa, selain usia. Contohnya, pendedahan kepada habuk dan angin, penggunaan ubat-ubatan, penggunaan kanta lekap yang tidak sesuai, bekerja terlalu lama di hadapan komputer, kepada penyakit autoimun.

Gejala mata kering yang dirasakan umumnya adalah mata seperti gumpalan, cepat cepat, mudah berair, terasa kering, ada sensasi mata kasar, atau peningkatan keputihan mata, dan gatal-gatal. Sebilangan penghidap mengalami keletihan mata, kepekaan terhadap cahaya dan penurunan fokus visual.

Sekiranya dibiarkan, tentu mata kering ini akan mengurangkan kualiti hidup, salah satunya bergantung kepada ubat-ubatan. Kesan jangka panjang adalah kerosakan kekal pada permukaan mata, keradangan atau jangkitan.

Langkah pertama untuk menangani mata kering adalah mengubah gaya hidup anda, misalnya. "

  • Kurangkan pendedahan penyaman udara di dalam bilik

  • Kurangkan masa skrin

  • Kompres hangat sekiranya mata anda letih

  • Jaga kelopak mata bersih, contohnya dari sisa solek

  • Minum air secukupnya

"Rawatan mata kering tidak mudah. Beri titisan mata hanya jika disyorkan oleh doktor. Tidak semua mata kering mempunyai rawatan yang sama bergantung pada penyebabnya, ”tambah dr. Nina.

Baca juga: Elakkan Mata Kering Semasa Memandu!

Jangan lupa untuk berkedip dan gunakan titisan mata mengikut keperluan

Ketika diminta berkedip dengan sempurna ketika pertama kali melihat bahawa matanya kering, Raditya Dika mengakui bahawa dia bingung. "Saya hanya diminta berkedip dengan sempurna, ternyata sekelip mata ini dapat mengelakkan mata kering," katanya.

dipersetujui oleh dr. Nina, sekelip mata dapat mengelakkan lapisan mata kering. “Kadang kala ketika kita bekerja di depan layar komputer, kita sangat kuat sehingga kita lupa untuk berkedip atau berkedip yang tidak sempurna. Akhirnya mata menjadi kering. "

Tidak hanya ketika bekerja di depan layar, geng, ketika anda memandu untuk waktu yang lama, misalnya, jangan lupa untuk berkedip. Penggunaan titisan mata khas untuk mata kering, boleh menjadi penyelesaian sementara. Tetapi menurut dr. Nina, titisan mata ini tidak boleh digunakan secara berterusan. Terutama jika disertai dengan gejala mata merah, anda mesti berjumpa doktor kerana rawatannya berbeza.

Baca juga: Elakkan 8 Tabiat Ini Apabila Mata Anda Kering!