Fakta mengenai Pek Ujian atau Kit Ujian Kehamilan - GueSehat.com

Pek ujian, siapa yang tidak tahu mengenai kit ujian kehamilan ini? Hampir setiap wanita yang melewatkan haidnya dan menjangkakan kehamilan bergantung pada objek kecil ini. Dia mengatakan bahawa selain mudah digunakan, ketepatan paket ujian juga dapat dijamin mencapai 97-99%, alias jarang 'ketinggalan'.

Walaupun pek ujian telah menjadi alat ujian kehamilan yang sering digunakan oleh kebanyakan orang dan sangat mudah untuk mendapatkannya, ternyata tidak sedikit yang masih merasa bingung memilih dan menggunakan pek ujian, terutama untuk mereka yang menggunakannya untuk pertama kalinya. Berbagai jenis pertanyaan mungkin timbul, mulai dari mana paket ujian yang terbaik dan paling tepat, bagaimana menggunakan paket ujian, hingga waktu yang tepat untuk menggunakan paket ujian.

Nah, bagi anda yang menggunakan ujian kehamilan ini untuk pertama kalinya, berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda ketahui agar anda tidak merasa kehilangan ketika ingin memilih dan menggunakan paket ujian.

1. Pilih pek ujian yang mahal atau murah?

Pelbagai jenis pek ujian di pasaran dengan sejumlah tanda dagang sering membuat wanita bingung memilih mana. Tidak ketinggalan dari segi harga yang ditawarkan, mulai dari ribuan hingga puluhan ribu rupiah. Biasanya perbezaan harga ini berdasarkan cara penggunaan dan 'kecanggihan' yang ditawarkan oleh setiap jenis pek ujian. Pek ujian yang mahal biasanya akan dapat mengesan hormon hCG walaupun tahapnya masih rendah. HCG hormon hanya terdapat pada wanita hamil. Di samping itu, pek ujian yang mahal juga mendakwa dapat menguji kehamilan dengan air kencing pada bila-bila masa tanpa perlu menunggu air kencing pertama pada waktu pagi. Ini berbeza dengan paket ujian yang mempunyai harga lebih murah, kerana biasanya paket ujian murah hanya bergantung pada ketepatan hasil pada air kencing pagi yang pekat.

Terlepas dari harga yang murah atau mahal dan kecanggihan yang ditawarkan, sebenarnya paket ujian tetap akan memberikan hasil yang positif sekiranya seorang wanita memang hamil. Oleh itu, untuk memastikan kehamilan, lebih baik jika pemeriksaan obstetrik lebih lanjut diadakan kepada pakar kandungan.

2. Masa yang tepat untuk menjalani ujian kehamilan dengan pek ujian

Secara amnya, arahan pada pek ujian akan menasihatkan pengguna untuk melakukan ujian kehamilan pada waktu pagi ketika mereka baru bangun tidur. Ini kerana air kencing pada waktu pagi masih pekat sehingga akan lebih mudah untuk mendapatkan tahap hCG di dalam badan. Sementara itu, jika ujian dilakukan pada siang hari atau malam, hasil yang diperoleh dapat kabur kerana air kencing telah dicampur dengan banyak air yang dimakan.

3. Hasil positif palsu

Ketepatan paket ujian memang boleh mencapai 97-99%. Ini bermaksud sekitar 1-3%, paket ujian juga dapat menunjukkan hasil yang tidak tepat. Dalam beberapa kes, paket ujian menunjukkan hasil positif, tetapi ketika pemeriksaan ultrasound dilakukan, ternyata tidak ada janin. Inilah yang dikatakan oleh hasil positif palsu dari pek ujian. Kesalahan ini boleh disebabkan oleh faktor wanita yang sedang menjalani rawatan atau mengambil ubat-ubatan tertentu seperti ubat kesuburan sehingga ada keadaan kehamilan kimia. Kehamilan kimia ini dapat didiagnosis kerana adanya hormon hCG dalam darah.

4. Hasil negatif palsu

Selain hasil positif palsu, paket ujian juga dapat mengalami kesalahan dalam menunjukkan hasil negatif. Kesalahan ini umumnya berlaku kerana masa ujian yang terlalu awal sehingga tidak ada cukup hormon hCG dalam darah. Padahal sebenarnya pada waktu itu sudah ada janin yang tumbuh di rahim. Oleh itu, untuk mengelakkan kesilapan ini, para pakar mengesyorkan agar ujian dilakukan ketika hari pertama haid melepasi jadual. Atau jika anda mempunyai kitaran haid yang tidak teratur, ikuti ujian sekurang-kurangnya 21 hari selepas kali terakhir anda melakukan hubungan seks tanpa perlindungan.

5. Pek ujian yang telah tamat tempoh

Sama seperti makanan, minuman, atau pil perancang, paket ujian juga mempunyai tarikh luput. Sekiranya paket ujian telah melepasi tarikh luput, maka bahan kimia yang terkandung dalam pek ujian tidak lagi berkesan untuk mengesan tahap hCG dalam darah. Ini tentu akan memberi kesan kepada ketepatan hasil yang akan ditunjukkan kemudian. Jadi, anda harus memperhatikan tarikh luput setiap pek ujian yang akan digunakan.

Itulah beberapa perkara yang harus diketahui dan diberi perhatian oleh setiap wanita yang ingin menggunakan pek ujian. Tetapi perlu diingat, walaupun paket ujian dapat memberikan hasil yang tepat sekitar 97-99%, anda masih perlu merujuk semua perkara kepada pakar kandungan anda untuk mendapatkan hasil yang lebih pasti.