Manggis untuk Wanita Hamil - GueSehat.com

Buah manggis yang mempunyai rasa manis dan sedikit masam tentu sangat menggoda, ibu. Namun, adakah betul ibu hamil memakan buah eksotik ini? Kemudian, jika dibenarkan, apakah faedah buah manggis bagi wanita hamil?

Bolehkah Wanita Hamil Makan Buah Manggis?

Semasa mengandung, wanita hamil semestinya memperhatikan pengambilan makanan dan minuman yang dimakan. Semua nutrien ini tidak hanya diperlukan oleh ibu, tetapi juga untuk janin. Menurut Dr. dr. Ali Sungkar, SpOG (K), berikut adalah sejumlah nutrien yang diperlukan semasa kehamilan:

Manggis adalah sejenis buah yang berasal dari Thailand. Buah ini juga dikenali sebagai 'ratu buah tropika', terutama di rantau Asia Tenggara. Buah yang mempunyai nama Latin Garcinia mangostana Ini ternyata kaya dengan nutrien, yang bermanfaat untuk wanita hamil dan juga janin.

Oleh itu, jika anda bertanya sama ada anda boleh makan manggis semasa mengandung, jawapannya tentu anda boleh. Namun, seperti jenis makanan lain, pengambilan manggis tidak boleh berlebihan semasa hamil.

Kandungan nutrien manggis, seperti mineral, vitamin, dan folat, sangat baik untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin. Manggis juga berkesan dalam mengurangkan risiko kecacatan kelahiran, kelainan, dan kekurangan zat makanan pada bayi.

Untuk mengambil manggis semasa mengandung, pastikan anda berjumpa dengan doktor mengenai bahagian yang betul. Selain itu, jika anda ingin memakannya, lebih baik anda memakan buah manggis segar. Elakkan mengambil jenis ubat atau produk yang mengandungi kulit manggis, kerana ini sebenarnya boleh mempengaruhi keadaan janin.

Khasiat Manggis untuk Wanita Hamil

Manggis adalah sejenis buah yang kaya dengan sejumlah nutrien. Nutrien ini sangat baik untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin. Nah, untuk maklumat lebih lanjut, berikut adalah beberapa faedah pengambilan manggis semasa mengandung:

1. Mengurangkan risiko kecacatan kelahiran pada janin

Manggis mengandungi banyak folat. Dalam 100 gram buah manggis, boleh mengandungi 61 mikrogram folat. Folate sendiri mempunyai peranan penting dalam mencegah risiko keabnormalan dan kecacatan kelahiran pada bayi. Jadi, makan manggis semasa mengandung sangat baik untuk melindungi anak kecil anda dari pelbagai risiko kelainan.

2. Menyokong pertumbuhan janin

Manggis adalah buah yang kaya dengan mineral mangan. Mangan adalah nutrien penting yang diperlukan untuk proses pembentukan tulang rawan dan sistem rangka pada janin.

Hanya dengan satu cawan jus manggis segar semasa kehamilan, anda boleh mendapatkan kira-kira 0.2 mg mangan mineral. Selain itu, manggis juga mempunyai sifat antioksidan yang dapat melindungi anda dan anak anda dari kerosakan sel.

3. Mengatasi masalah sembelit

Kajian perubatan menunjukkan bahawa lebih daripada separuh wanita hamil mengalami masalah sembelit. Mengonsumsi buah manggis segar dapat membantu mengurangkan rasa tidak selesa yang disebabkan oleh sembelit semasa kehamilan.

Dalam 100 gram manggis, terdapat kira-kira 3.5 gram serat yang dapat membantu meningkatkan pergerakan usus kecil. Selain itu, serat dalam manggis juga dapat mengurangkan risiko komplikasi pada kehamilan, seperti pra-eklampsia.

4. Meningkatkan imuniti

Manggis mengandungi banyak vitamin C, yang merupakan vitamin penting untuk kesihatan janin. Dalam 100 gram manggis, sekurang-kurangnya dapat memberikan nutrisi vitamin C sekitar 5.7 mg.

Vitamin C dapat membantu meningkatkan sistem imun anda dan mengurangkan risiko dijangkiti jangkitan yang membahayakan bayi anda.

Selain itu, vitamin C juga dapat meningkatkan penghasilan kolagen dalam badan. Pengeluaran kolagen yang tinggi dapat meningkatkan keanjalan kulit dan membantu anda menampung janin yang tumbuh dengan betul semasa kehamilan.

5. Mengurangkan risiko barah

Buah manggis mempunyai sebatian yang berguna sebagai antikanker, yang disebut xanthones. Sebatian ini menghalang pertumbuhan sel barah dalam tubuh semasa kehamilan.

6. Mengawal diabetes

Manggis adalah ubat semula jadi yang sangat baik untuk merawat diabetes. Mengonsumsi manggis semasa mengandung dapat membantu anda mengatur kadar gula dalam darah dan mencegah anda dari risiko diabetes semasa kehamilan.

Nah, sekarang anda tahu bahawa semasa kehamilan anda masih dibenarkan memakan buah manggis. Sebenarnya, buah ini mempunyai banyak faedah untuk kesihatan ibu dan juga si Kecil. Namun, pastikan buah manggis yang dimakan masih dalam jumlah yang tepat, ya.

Ibu, ingin mengetahui petua lain mengenai kehamilan? Ayuh, ketahui lebih lanjut di Ciri Petua Aplikasi Rakan Hamil! (TAS / AS)

Baca juga: Makanan yang Harus Dielakkan oleh Ibu Hamil

Nutrien Penting untuk Wanita Hamil -GueSehat.com

Sumber:

"Adakah Manggis Selamat Semasa Kehamilan?" - Momjunction