Indonesia sebagai Negara Paling Bodoh - GueSehat.com

Indonesia berada di 10 negara teratas yang paling bodoh di dunia. Ini dinyatakan berdasarkan hasil penyelidikan IPSOS MORI, sebuah syarikat penyelidikan pasaran di UK, yang dilakukan pada bulan September-November 2016.

IPSOS telah menemubual 27,250 responden berumur 16-64 tahun dari 40 negara. Setiap negara mewakili 500 hingga 1,000 orang sebagai responden. Melalui hasil penyelidikan ini, Indonesia dinyatakan dalam 10 teratas untuk negara dengan warganegara dengan pengetahuan rendah tentang negaranya sendiri.

IPSOS Menjalankan Penyelidikan untuk Negara dengan Warganegara yang Paling Penyayang dan Bodoh

Dalam penyelidikan yang dilakukan oleh IPSOS, responden diminta menjawab sejumlah soalan mengenai negara mereka sendiri. Soalan yang diajukan adalah mengenai masalah ekonomi, sosial, agama dan demografi. Jawapan yang diberikan kemudian dilintasi oleh IPSOS dengan data dan fakta sebenar.

Hasil kajian kemudian digunakan untuk menganalisis bagaimana penyimpangan jawapan responden. Ramalan boleh terlalu tinggi atau terlalu rendah. Tidak ada responden yang dapat membuat ramalan dengan tepat. Walau bagaimanapun, hasil akhir ini digunakan untuk membuat urutan negara yang dapat menjawab dengan tahap ketepatan tertinggi hingga terendah.

Sekiranya berada di kedudukan 10 teratas, jawapan paling tepat diberikan oleh warga Belanda, diikuti oleh England, Korea Selatan, Republik Czech, Malaysia, Australia, Jerman, Itali, Norway, dan Sweden.

Sebaliknya, India sebenarnya menjadi negara teratas dalam senarai 10 negara paling jahil, yang kemudian diikuti oleh China, Taiwan, Afrika Selatan, Amerika Syarikat, Brazil, Thailand, Singapura, dan Turki.

Lalu, Di manakah Kedudukan Indonesia dalam Perintah?

Indonesia sendiri menduduki tempat ke-10 dalam senarai negara-negara yang paling tidak tahu di dunia. Ini kerana melalui pertanyaan yang diajukan, banyak orang Indonesia masih menyatakan jawapan yang tidak sesuai.

Sebagai contoh, dalam persoalan berapa bahagian penduduk Muslim di Indonesia, orang Indonesia mendapat skor -7. Selanjutnya, untuk masalah seks bebas, skornya adalah -18, dan mengenai persoalan peratusan orang Indonesia yang menolak praktik pengguguran berdasarkan moral, skor menyimpang menjadi -11.

Di antara 12 soalan yang diajukan, ada 2 di antaranya yang menunjukkan sisi masyarakat Indonesia yang paling menyimpang, iaitu berkaitan dengan biaya kesihatan dan pilihan raya presiden Amerika Syarikat yang diadakan pada bulan November 2016.

Apa yang perlu anda lakukan agar Indonesia tidak lagi termasuk dalam kategori negara paling bodoh?

Wow, melihat kenyataan bahawa Indonesia termasuk dalam senarai 10 negara dengan orang-orang yang paling jahil, tentu saja, menjadikan Geng Sihat tidak boleh diam. Sebagai generasi penerus negara, Geng Sihat mesti melakukan sesuatu agar negara Indonesia tidak lagi termasuk dalam perintah itu. Jadi, apa yang boleh dilakukan oleh Gang Sihat? Bagi mereka yang masih keliru, di sini GueSehat mempunyai beberapa petua!

1. Mula menjadi warganegara yang aktif, termasuk mengambil bahagian dalam aktiviti agenda tahunan atau aktif dalam komuniti.

2. Menambah pengetahuan dan sejarah negara. Ketahui perkara hebat yang telah dilakukan oleh pendahulu atau peristiwa sejarah yang berlaku pada tahun-tahun sebelumnya. Anda boleh memperkaya pengetahuan anda dengan membaca banyak buku sejarah atau mengunjungi muzium.

3. Fokus pada isu semasa. Sebagai contoh, fokus pada apa yang berlaku di dunia secara keseluruhan, dan bagaimana negara kita terlibat dalam peristiwa tersebut.

4. Jalani acara-acara hari besar. Beberapa cuti kebangsaan disambut dengan menutup aktiviti sekolah atau pejabat. Sudah tentu tentu ada rehat sebentar dari rutin. Namun, cubalah juga menghargai bahawa percutian anda pada waktu itu bukan sekadar percutian biasa, tetapi ada makna perjuangan atau pencapaian tertentu dari negara ini.

Wow, saya tidak menyangka bahawa Indonesia saat ini adalah salah satu negara yang paling tidak tahu. The Healthy Gang, tentu saja, tidak mahu gelaran ini terus dibawa oleh Indonesia. Oleh itu, mari kita cuba melakukan beberapa perkara yang telah disebutkan dan menunjukkan keprihatinan anda terhadap negara Indonesia! (AS)

Baca juga: Indonesia, Negara Paling Sedap

Negara Paling Tidak Sihat - GueSehat.com

Sumber

Tirto. "Ipsos: Indonesia Memasuki 10 Negara Paling Bodoh".

WikiHow. "Bagaimana Mencintai Negara Anda".


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found