Apa itu ASMR? Mengapa ia boleh menjadi viral? - GueSehat.com

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, video ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) menjadi salah satu jenis video yang paling popular. Ini terbukti dari pelbagai jenis video ASMR yang dimuat naik ke media sosial, video ini selalu mendapat banyak perhatian dan respons positif. Jadi, apa sebenarnya video ASMR? Dan mengapa video ini menjadi viral di pelbagai media sosial? Ayuh, ketahui lebih lanjut di bawah!

Baca juga: Kuiz: Uji Kehebatan Anda Mengenai Ingatan!

Apa itu ASMR?

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, ASMR bermaksud Autonomous Sensory Meridian Response. ASMR sering digunakan sebagai ungkapan atau istilah untuk sensasi spontan seseorang yang dipicu oleh bunyi tertentu.

Sensasi ini juga sering digambarkan sebagai kesemutan atau merinding. Namun, ia berbeza dengan jenis sensasi merinding yang membuat anda tidak selesa. Bagi kebanyakan orang, sensasi merinding yang timbul ketika menonton ASMR sebenarnya dapat membuat badan berasa santai, seronok, dan bahkan dapat membuat anda tertidur.

Bagaimana ASMR Berlaku?

Sensasi yang dirasakan orang mengenai ASMR sebenarnya berbeza. Ini kerana ASMR melibatkan fokus dan pengalaman peribadi. Sensasi goosebumps yang berlaku ketika seseorang menonton video ASMR biasanya akan bermula di hujung bahagian atas kulit kepala, kemudian merebak ke bahagian belakang leher dan kemudian di sepanjang punggung. Kadang kala, sensasi ini juga boleh bergerak ke lengan dan kaki.

Walaupun istilah AMSR terdengar sangat perubatan, sebenarnya tidak ada penyelidikan yang menyokong bagaimana fenomena ini berfungsi dan memberi manfaat. Istilah ini sebenarnya dipercayai diciptakan oleh Jennifer Allen pada tahun 2010.

Allen memulakannya melalui kumpulan di Facebook yang berdedikasi untuk mengetahui lebih lanjut mengenai fenomena unik ini. Lama kelamaan, istilah ASMR menarik banyak perhatian dan akhirnya bertujuan untuk menggambarkan sensasi menyenangkan yang dialami ketika melihat atau mendengar bunyi tertentu.

Bagaimana ASMR Menurut Pandangan Pakar?

Walaupun tidak ada penyelidikan saintifik yang dapat menyokong dan mengesahkan ini, beberapa pakar mendedahkan bahawa kemunculan merinding setelah menonton ASMR berasal dari kenangan yang menyenangkan di masa lalu yang telah dirakam oleh otak secara sedar atau tidak.

Oleh itu, apabila seseorang mendengarnya atau melihat kejadian serupa lagi, seseorang akan merasa tenang dan gembira. Ada juga pendapat lain yang mengatakan bahawa ASMR adalah cara untuk mengaktifkan tindak balas keseronokan di otak, sehingga timbul perasaan relaks dan senang.

Jadi, Mengapa Ramai Orang Suka Video ASMR?

Tidak ada banyak kajian yang menunjukkan kesan ASMR dan mengapa orang sangat menyukainya. Salah satu sebab yang menyokong populariti video ASMR mungkin adalah kerana perkara baru yang ditawarkannya.

Walau bagaimanapun, beberapa tahun yang lalu, University of Sheffield dan Manchester Metropolitan University menerbitkan salah satu kajian pertama mereka mengenai ASMR yang menunjukkan terdapat beberapa faedah menonton video ASMR.

Menurut kajian itu, seseorang yang mengalami sensasi kesemutan atau merinding ketika mendengar dan melihat video ASMR, mengalami penurunan kadar denyutan jantung yang ketara. Mereka juga menunjukkan peningkatan emosi positif yang ketara. Sebenarnya, menurut kajian itu, video ASMR boleh memberi kesan santai yang sama seperti mendengar muzik dan menenangkan diri.

Kajian lain mendapati bahawa walaupun pemahaman mengenai ASMR ini masih sangat berat sebelah, fenomena tersebut dapat menjadi sangat viral kerana dipengaruhi oleh kepercayaan terhadap pengalaman ASMR itu sendiri yang kini beredar. Jadi, anda boleh mengatakan bahawa ini adalah kesan plasebo yang tersebar.

Baik, tidak kira berguna atau tidak, menonton video ASMR sememangnya cukup menyeronokkan, betul, geng. Jadi, adakah anda salah seorang yang sering menonton video ASMR? (TAS / AY)

Baca juga: Video Viral Motosikal Yang Dihancurkan Lelaki Selepas Tiket, Adakah Terdapat Gangguan Emosi?

Sumber:

"Mengapa Video YouTube Orang Berbisik Menyebabkan 'Orgasme Otak'" - (http://www.healthline.com/health-news/what-are-amsr-head-orgasms "

"ASMR, dijelaskan: mengapa berjuta-juta orang menonton video YouTube seseorang berbisik" - (//www.vox.com/2015/7/15/8965393/asmr-video-youtube-autonomous-sensory-meridian-response "

"Sensasi kesemutan otak 'ASMR' boleh memberi manfaat kepada kesihatan" - (http://www.medicalnewstoday.com/articles/322241.php)

ASMR: Apa Itu Dan Mengapa Orang Menyertainya? - (http://www.huffingtonpost.com.au/2017/10/23/asmr-what-is-it-and-why-are-people-into-it_a_23251929/)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found