Wonder Weeks pada Bayi | Saya sihat

Bayi yang baru lahir sering membuat ibu bapa dan orang di sekelilingnya teruja kerana tingkah laku dan wajah lucu mereka. Bayi akan melalui beberapa fasa dalam perkembangannya dan tumbuh lebih cepat, terutama pada usia emas. Pada fasa ini, akan ada peristiwa yang dilalui si kecil yang disebut 'minggu-minggu keajaiban'.

Minggu indah ditemui oleh dua penyelidik dari Belanda, iaitu Dr. Frans X. Plooij dan isterinya, Dr. Hetty van de Rijt dan menulis sebuah buku yang bertajuk “Weeks Minggu "Pada tahun 1992. Minggu indah dilihat sejak bayi membesar dengan cepat dan mengalami kemajuan fizikal dan mental yang cepat iaitu sekitar usia 20 bulan.

Bayi yang mengalami minggu ajaib ditandai dengan 3C: menangis (menangis), melekap (melekat pada ibunya), dan curang (cerewet) walaupun anak itu tidak sakit. Tempoh minggu yang indah boleh berlaku

Apa itu Wonder Weeks?

Wonder minggu adalah istilah untuk menggambarkan fasa perkembangan mental yang dilalui bayi dalam 20 bulan pertama mereka. Apabila tumbuh secara fizikal, dianggarkan bahawa bayi mengalami kegelisahan yang lebih tinggi. Kanak-kanak yang tiba-tiba mula ribut adalah tanda bahawa mereka akan mengalami pertumbuhan dan perkembangan otak dan sistem saraf mereka. Corak pemikiran dan deria bayi juga menjadi lebih sensitif. Penyelidikan menunjukkan bahawa perubahan neurologi utama berlaku pada otak bayi di bawah usia 20 bulan.

Bayi mempunyai 10 peringkat perkembangan mental yang sering dicirikan oleh tingkah laku cerewet yang berlaku pada usia tertentu, iaitu:

  • 5 minggu, Perubahan keadaan

Bayi mula dapat menyedari dan bertindak balas terhadap pelbagai rangsangan di persekitarannya kerana organ, metabolisme dan deria mereka mula berkembang

  • 8 minggu, Corak

Pada masa ini bayi tidak lagi merasakan bahawa persekitaran adalah rangsangan kesatuan, tetapi dapat melihatnya dengan lebih terperinci dan terpisah. Contohnya, bayi mula menyedari tangan dan kaki mereka sendiri

  • 12 minggu, Peralihan yang lancar

Bayi mula mengenali dan mengasah pergerakan badan mereka. Biasanya bayi akan memulakan pergerakan dengan kuat, kemudian dia akan terbiasa dan mula dapat bergerak dengan lebih lembut.

  • 19 minggu, Acara

Bayi mula dapat merasakan lima pancainderanya seperti melihat, mendengar, merasakan, berbau, dan merasa

  • 26 minggu, Hubungan

Bayi mula mengenali hubungan. Contohnya, jarak antara jarak jauh dan dekat, jadi kadang-kadang bayi akan bertindak balas apabila orang yang mereka kenal menjauh atau menghampiri

  • 37 minggu, Kategori

Bayi mula mengumpulkan sekumpulan rangsangan dalam merealisasikan objek. Sebagai contoh, dia mula menyedari bahawa kucing adalah haiwan berbulu dan anjing bukan kuda. Dia mula memperhatikan ciri-ciri haiwan.

  • 46 minggu, Urutan

Bayi mula mengenali dan mengetahui urutan aktiviti. Contohnya, ketika dia mandi dan air mengalir di kepalanya, itu berarti dia harus menutup matanya atau ketika dia makan itu berarti dia harus memegang sudu

  • 55 minggu, Program

Bayi menyedari keseluruhan urutan aktiviti, misalnya setelah mandi dia mesti menggunakan minyak telon kemudian pakaian. Atau setelah bermain, mainan itu mesti dikembalikan ke tempatnya.

  • 64 minggu, Prinsip

Pada masa ini, kanak-kanak akan mengetahui ada peraturan untuk sesuatu acara. Sebagai contoh, dia mungkin mulai menyedari bahawa untuk membawanya, dia perlu menangis dan menjerit.

  • 75 minggu, Sistem

Kanak-kanak mula menyesuaikan prinsipnya mengikut persekitaran. Dia mula dapat memilih jenis anak yang dia mahukan. Contohnya, anak yang jujur, sabar, dan penyayang atau sebaliknya

Baca juga: Sekiranya anak anda terlambat bercakap

Ini berlaku kerana tubuh bayi merangsang perkembangan, metabolisme dan deria. Pada fasa ini, ibu bapa diharapkan lebih terbuka dengan pertumbuhan, perkembangan, perubahan tingkah laku, dan tindak balas emosi anak-anak daripada melihat perubahan ini sebagai tingkah laku nakal anak. Ibu bapa juga dapat memberikan rawatan dan pendidikan yang sesuai mengikut tahap perkembangan mental anak-anak. Seperti nilai sosial yang baik, seperti meminta pertolongan seseorang dengan cara yang baik. Atau ajar anak-anak supaya berdisiplin seperti mengembalikan barang ke tempat asalnya di mana mereka membawanya.

Jangan lupa memberitahu dan mengajar anak anda bahawa marah, berteriak kepada seseorang atau memukul bukanlah perkara yang baik. Tetapi jangan memarahi anak jika dia melakukan kesalahan, anak akan menjadi takut dan ditutup. (IKLAN)