Adakah normal mengalami keputihan semasa mengandung? - GueSehat.com

Sebilangan wanita akan mengalami keputihan pada awal kehamilan. Namun, adakah normal keputihan semasa mengandung? Daripada ingin tahu, mari lihat penjelasan penuh!

Keputihan adalah mekanisme yang digunakan oleh badan untuk mengurangkan risiko jangkitan faraj dan rahim. Perubahan warna keputihan yang dialami oleh wanita hamil adalah perkara biasa. Walau bagaimanapun, perubahan warna tertentu boleh menunjukkan jangkitan atau masalah lain.

Keputihan yang normal atau sihat disebut leukorrhea. Leukorrhea dicirikan oleh keputihan yang ringan, tidak berwarna atau putih, dan tidak terlalu berbau. Pelepasan paling berat pada minggu-minggu terakhir kehamilan dan mungkin lendir berwarna merah jambu. Anda tidak perlu risau, kerana lendir yang keluar ini menunjukkan bahawa tubuh sedang bersiap untuk bersalin.

Kemudian, adakah normal keputihan semasa mengandung?

Berdasarkan warnanya, keputihan mungkin menunjukkan masalah kesihatan tertentu. Pelepasan mana yang dianggap normal?

1. Berwarna jernih atau putih

Pelepasan jenis ini juga dikenali sebagai leukorea dan dicirikan oleh warna jernih atau putih, dan tidak mempunyai bau yang kuat. Pelepasan ini sihat dan normal bagi wanita hamil. Namun, jika pelepasan ini keluar tanpa henti, sangat tebal dan tebal, ini mungkin menunjukkan masalah kesihatan tertentu. Oleh itu, anda perlu berjumpa doktor sekiranya anda mengalami keadaan ini.

2. Putih dan Tebal

Keputihan yang tebal dan putih atau kelihatan seperti keju kotej boleh menunjukkan bahawa anda mempunyai jangkitan yis. Jangkitan ini sering dialami oleh wanita hamil. Gejala lain termasuk gatal, terbakar, dan kencing atau seks yang menyakitkan.

3. Hijau atau Kuning

Pelepasan hijau atau kuning tidak sihat dan mungkin menunjukkan jangkitan kelamin (STI), seperti klamidia atau trichomoniasis. Anda juga mungkin mengalami gejala lain, seperti kemerahan atau kerengsaan pada kawasan kemaluan. Walaupun begitu, kadangkala STI juga tidak menunjukkan sebarang gejala.

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat, jangkitan kelamin boleh menyebabkan komplikasi semasa kehamilan, yang boleh mempengaruhi ibu dan anak yang belum lahir.

Walau bagaimanapun, komplikasi ini kadang-kadang tidak muncul sehingga bertahun-tahun selepas kelahiran. STI boleh mempengaruhi sistem saraf, perkembangan anak, dan menyebabkan kemandulan pada wanita.

4. Ia Kelabu

Pelepasan kelabu dapat menunjukkan jangkitan vagina yang disebut vaginosis bakteria (BV), terutama jika ia dicirikan oleh bau amis yang lebih kuat selepas hubungan seks. Vaginosis bakteria adalah akibat ketidakseimbangan bakteria di dalam vagina.

5. Coklat

Pelepasan coklat biasanya disebabkan oleh darah lama yang tersisa di dalam badan, dan juga boleh menjadi tanda awal kehamilan. Sebenarnya keputihan coklat semasa mengandung adalah perkara semula jadi yang berlaku. Tetapi, jika pelepasan berubah menjadi lebih gelap, segera berjumpa doktor.

6. Merah jambu

Pelepasan merah jambu semasa kehamilan mungkin atau tidak normal. Ibu sering mengalami pelepasan merah jambu semasa awal kehamilan atau pada minggu-minggu terakhir sebelum melahirkan. Pelepasan ini juga boleh berlaku sebelum keguguran atau semasa kehamilan ektopik.

7. Berwarna Merah

Pelepasan merah semasa kehamilan memerlukan perhatian segera dari doktor, terutamanya jika pendarahannya berat, mengandungi darah beku, atau dicirikan oleh kekejangan atau sakit perut. Gejala ini boleh menunjukkan keguguran atau kehamilan ektopik. Segera dapatkan bantuan perubatan sekiranya anda mengalami keadaan ini.

Mengatasi Keputihan semasa Kehamilan

Sekiranya anda mengalami keputihan yang jelas atau berwarna putih, tidak mempunyai bau yang kuat, dan tidak dicirikan oleh gejala lain, ini sebenarnya adalah keadaan yang normal. Namun, jika pelepasan yang keluar tidak termasuk dalam kategori ini, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Doktor biasanya akan menetapkan antibiotik atau ubat lain untuk merawat jangkitan atau keputihan yang anda alami. Untuk mengekalkan kesihatan vagina semasa mengandung, anda boleh melakukan perkara berikut:

  • Pilihlah produk penjagaan diri tanpa bau, terutama kertas tandas dan sabun.
  • Gunakan seluar dalam untuk menyerap keputihan.
  • Bersihkan kawasan kemaluan dari depan ke belakang setelah membuang air kecil atau buang air besar.
  • Keringkan kawasan kemaluan dengan bersih selepas mandi atau berenang.
  • Pakai seluar dalam yang diperbuat daripada kapas.
  • Elakkan memakai seluar ketat.
  • Elakkan makanan yang terlalu tinggi gula dan makan makanan yang sihat.
  • Ambil makanan dan makanan tambahan probiotik yang selamat diambil semasa mengandung untuk mengelakkan ketidakseimbangan bakteria di dalam vagina.

Sekiranya mengalami keputihan semasa kehamilan disertai dengan gejala lain, adalah penting untuk segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat. Tanpa rawatan yang betul, keputihan sebagai gejala jangkitan boleh menyebabkan komplikasi.

Sekarang anda tidak perlu bersusah payah lagi jika anda ingin mencari doktor di sekitar anda! Sebabnya, ada Direktori Doktor dari GueSehat.com yang dapat membantu Ibu! Lihat ciri-ciri sekarang untuk mula mencari! (TI / AS)

Sumber:

Leonard, Jayne. 2018. Apakah maksud warna pelepasan yang berbeza pada kehamilan ?. Berita Perubatan Hari Ini.