Kebaikan Menghirup Udara Segar untuk Kesihatan Tubuh

"Kegembiraan terbesar dalam hidup sejauh ini adalah kita masih dapat menghirup udara segar di dunia ini. "

Adakah Geng Sihat tahu bahawa terdapat banyak faedah untuk tubuh kita semasa kita menghirup udara segar? Seperti yang kita ketahui, udara sangat penting bagi manusia, terutama oksigen yang diperlukan untuk pernafasan. Udara segar bermaksud udara yang belum dicampurkan dengan pelbagai bahan lain yang mungkin berbahaya bagi tubuh kita.

Seperti dipetik dari nationalgeographic.co.id, penyelidikan menunjukkan bahawa udara segar mempunyai sekurang-kurangnya 4 faedah utama, termasuk udara segar dapat menyelamatkan nyawa, meningkatkan sistem imun, menghilangkan tekanan, dan meningkatkan tenaga.

1. Selamatkan Kehidupan

Udara segar yang diperlukan oleh tubuh manusia berasal dari tumbuh-tumbuhan dan pokok-pokok yang ada di sekitar kita. Apabila bilangan pokok dikurangkan atau kurang, udara segar yang akan kita perolehi juga akan berkurang. Dalam setahun, kehadiran pokok dapat menyelamatkan 850 nyawa dan mencegah 670,000 penyakit pernafasan akut.

Pokok yang ada atau yang anda tanam dapat mengeluarkan pencemaran dari udara, menjadikannya lebih sihat untuk memasuki paru-paru. Pencemaran udara itu sendiri diketahui mempunyai kesan yang sangat buruk, malah pendedahan jangka panjang boleh menyebabkan barah dan cacat lahir.

2. Meningkatkan Sistem Imun

Bagi Geng Sihat yang suka bersenam, ternyata melakukan aktiviti ini di tempat dengan udara segar dapat meningkatkan sel pembunuh kuman semula jadi di dalam badan.

3. Menghilangkan Tekanan

Selalunya kerana pelbagai aktiviti dan kesibukan di dalam bilik, terutama bagi pekerja pejabat, ia akan menimbulkan tekanan. Oleh itu, salah satu cara untuk menghilangkan tekanan adalah dengan berjalan-jalan di bawah pokok atau di taman. Udara yang akan anda rasakan dapat menjadi sejuk dan memberikan rasa selesa.

4. Menambah Tenaga

Salah satu cara untuk menjadikan badan lebih bertenaga dan sihat adalah meluangkan masa di udara terbuka. Kegiatan ini diketahui dapat meningkatkan tenaga sehingga 90 peratus. Kerana alam adalah tenaga untuk jiwa.

Bagi anda yang tinggal dan tinggal di kawasan luar bandar atau mungkin persekitarannya masih indah, tentunya mendapatkan udara segar dan bersih cukup mudah. Namun, bagaimana dengan anda yang tinggal di kawasan bandar dengan tahap pencemaran udara yang tinggi?

Salah satu cara untuk menyelesaikan masalah ini biasanya adalah dengan menggunakan Penghawa Dingin (KEADAAN UDARA). Seperti diketahui, penggunaan penyaman udara itu sendiri mempunyai banyak faedah, terutama untuk menyaring udara yang tercemar dan kotor untuk ditukar menjadi udara yang berkualiti untuk memasuki tubuh kita.

Penggunaan AC sendiri berbeza-beza. Seperti di ruang kerja, bilik darjah, di dalam kereta, atau di bilik tidur. Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh Profesor Madya Michael Nagel, pemerhati pendidikan dari University of the Sunshine Coast, Australia, bilik darjah yang tidak sejuk suhu boleh menyebabkan produktiviti di dalam kelas menurun.

Suasana panas akan menyebabkan keletihan, tekanan mudah, dan badan berasa letih, jadi produktiviti akan berkurang. Oleh itu, kehadiran penyaman udara akan memberikan suasana yang sejuk dan selesa, sehingga produktiviti akan meningkat. Namun, penggunaan penghawa dingin yang berlebihan juga akan memberi kesan buruk kepada tubuh kita. Seperti kulit kering, alahan, dan gangguan saluran pernafasan.

Oleh itu, bagi Geng Sihat yang sering berada di bilik berhawa dingin, lebih baik kita meluangkan masa, misalnya pada hujung minggu, untuk aktif dalam persekitaran yang mengandungi udara segar semula jadi, seperti kebun bunga, kebun buah, dan tempat untuk dikunjungi. di mana terdapat pokok.