Sakit di pangkal paha semasa mengandung | Saya sihat

Ibu sering merasa sakit di pangkal paha? Keadaan ini biasanya paling biasa pada trimester ketiga. Ibu sebenarnya tidak perlu risau, sakit pangkal paha semasa kehamilan pada amnya bukanlah keadaan yang berbahaya. Walau bagaimanapun, anda masih perlu mengetahui apa yang menyebabkan sakit pangkal paha semasa kehamilan. Untuk menjawab rasa ingin tahu anda, baca penjelasan di bawah, ya!

Baca juga: Peraturan Selamat Meminum Air Kelapa untuk Wanita Hamil

Apakah Sakit Groin Semasa Kehamilan?

Pernahkah anda merasakan kesakitan atau kesakitan yang tajam yang tiba-tiba muncul di pangkal paha? Kadang-kadang terasa seperti sengatan, sensasi terbakar, dan sangat tidak selesa.

Sekiranya demikian, anda tidak perlu risau kerana keadaan ini agak biasa bagi wanita hamil pada trimester akhir kehamilan. Biasanya, kesakitan hanya berlangsung selama beberapa saat. Tetapi jika anda mengalami kesakitan di pangkal paha selama lebih dari beberapa saat, anda harus berjumpa doktor.

Bagaimana Sakit di Pangkal Paha Berbeza dengan Sakit Pelvis Lain semasa Kehamilan?

Terdapat banyak jenis sakit dan kesakitan yang dapat anda rasakan semasa hamil, terutamanya di kawasan pelvis. Kesakitan atau ketidakselesaan pelvis adalah perkara biasa. Namun, rasa sakit di pangkal paha terasa lebih tajam dan mendadak.

Terdapat juga apa yang disebut sebagai sakit ligamen, iaitu sakit kerana otot ditarik di bahagian bawah perut dan pelvis. Terdapat juga keadaan yang dikenali sebagai sciatica, iaitu sakit di pelvis dan rektum yang memancar ke kaki. Ibu juga boleh mengalami kesakitan pada vulva. Semua jenis sakit dan sakit ini berbeza dengan sakit di pangkal paha.

Baca juga: Ibu, Elakkan Ini untuk Bersalin dengan lancar

Bilakah Biasanya Sakit Groin Semasa Kehamilan Muncul?

Kesakitan di pangkal paha boleh berlaku pada bila-bila masa semasa kehamilan. Walau bagaimanapun, keadaan ini biasanya muncul pada trimester ketiga, ketika bayi dalam kandungan semakin besar dan hampir dengan hari kelahiran yang diramalkan.

Bilakah sakit pangkal paha semasa kehamilan akan berakhir?

Kesakitan di pangkal paha akan berakhir apabila anda melahirkan. Jadi, anda tidak perlu risau.

Apa yang Menyebabkan Sakit Groin Semasa Kehamilan?

Tidak ada sebab pasti sakit pangkal paha semasa kehamilan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa teori dari pakar mengenai pencetusnya. Kemungkinan besar disebabkan oleh tekanan dari bayi.

Pada akhir kehamilan, janin akan mengubah kedudukannya, iaitu kepala menghadap ke vulva. Dalam keadaan ini, perubahan kedudukan boleh menyebabkan tulang pelvis tercabut dan terpisah. Kedudukan kepala janin akan menekan serviks, sementara bahagian badan yang lain akan menekan saraf yang berdekatan dengan tulang kemaluan. Terdapat juga kemungkinan bahawa bayi menendang saraf yang berkaitan dengan serviks.

Apa yang boleh dilakukan untuk mencegah sakit pangkal paha semasa kehamilan?

Malangnya, tidak banyak yang boleh anda lakukan untuk mencegah sakit pangkal paha. Namun, ada perkara yang boleh anda lakukan untuk meredakan kesakitan:

  • Ubah kedudukan badan untuk menjauhkan bayi dari saraf ibu. Oleh itu, cubalah berdiri jika anda sedang duduk atau berbaring, atau duduk jika anda berdiri. Anda juga boleh mengubah posisi tidur anda agar lebih selesa.
  • Gunakan tali pinggang sokongan peruttali pinggang bersalin) untuk meringankan beban pinggul.

Sekiranya anda berjumpa doktor sekiranya anda mengalami sakit pangkal paha semasa mengandung?

Kesakitan di pangkal paha tidak disebabkan oleh pelebaran serviks. Jadi, anda tidak perlu risau memikirkan bahawa bayi akan dilahirkan tidak lama lagi. Kesakitan di pangkal paha juga umumnya tidak berbahaya dan bukan merupakan tanda masalah dengan kehamilan atau bayi dalam kandungan.

Tetapi jika anda bimbang, anda boleh bertanya kepada doktor anda. Perkara yang perlu diingat, berjumpa doktor dengan segera sekiranya rasa sakit di pangkal paha berlangsung lebih dari beberapa saat. Anda juga perlu berjumpa doktor jika sakit disertai dengan gejala lain, seperti pendarahan, demam, atau kontraksi. (AS)

Baca juga: Bergaduh dengan Suami ketika Hamil, Mempunyai Kesan pada Janin?

Rujukan

Apa yang Harapkan. Cara Mengatasi 'Lightning Crotch' Semasa Kehamilan. April 2020.

Ibu bapa: Kesakitan Kilat Kilat: Semua yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Kesan Sampingan Kehamilan Yang Tidak Selesa


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found