Kesan Pencemaran Udara Terhadap Kesihatan

Pada masa ini, pencemaran udara adalah salah satu masalah yang mesti kita semua perhatikan. Masalah persekitaran ini telah menjadi perhatian utama banyak negara, salah satunya adalah Indonesia. Sebabnya, tanah air kita dilaporkan oleh Bloomberg menduduki tempat ke-8 di dunia sebagai negara paling mematikan akibat pencemaran udara.

Setiap tahun, sekitar 50,000 orang mati akibat terdedah kepada pencemaran udara. Kesannya tidak hanya berkaitan dengan kesihatan mental dan kematian, tetapi juga dari segi kualiti persekitaran hidup. Bersama Indonesia, ada 14 negara lain yang dikategorikan sebagai negara paling mematikan di dunia kerana pencemaran udara mereka.

Melalui laporan Bloomberg Dalam kes ini, ternyata negara-negara paling mematikan akibat pencemaran udara tidak hanya diperoleh oleh negara-negara membangun, bahkan negara-negara maju. Kedudukan teratas adalah negara yang mempunyai risiko kematian tertinggi akibat pencemaran udara.

 1. China
 2. India
 3. Pakistan
 4. Bangladesh
 5. Nigeria
 6. Rusia
 7. Amerika Syarikat
 8. Indonesia
 9. Ukraine
 10. Orang Vietnam
 11. Mesir
 12. Bahasa Jerman
 13. Turki
 14. Iran
 15. Jepun

Baca juga: Berhati-hati perokok pasif juga mudah terkena barah!

Kesan Pencemaran Udara pada Badan

Kesan pencemaran udara yang sangat ketara bagi kesihatan adalah risiko terkena barah, terutama paru-paru. Pada tahun 2013, organisasi antarabangsa WHO melakukan penyelidikan mengenai barah dan menyimpulkan bahawa pencemaran udara luar adalah karsinogen atau penyebab barah paru-paru bagi manusia. Berikut adalah kesan pencemaran udara yang dapat dilihat dari bahan pencemar.

 • Partikulat (PM). Komponen utama sebatian ini adalah sulfat, nitrat, amonia, natrium klorida, karbon hitam, habuk mineral, dan air. Komponen ini adalah hasil pencampuran sebatian pepejal dan cecair, terutamanya bahan organik dan bukan organik yang terapung di udara. Zarah-zarah halus ini biasanya berukuran kurang dari 10 mikron dan akan menimbulkan risiko buruk bagi kesihatan, kerana ia dapat menetap di kawasan jantung. Di dalam bilik terdapat pencemaran udara, seperti asap dari penggunaan dapur tradisional. Ternyata dapat menjangkiti saluran pernafasan akut dan menyebabkan kematian cepat, terutama bagi anak kecil.
 • Ozon (O3). Sebatian ini terbentuk dari reaksi cahaya matahari dengan bahan pencemar, seperti yang terdapat dalam nitrogen oksida dari kenderaan dan industri, serta VOC yang dihasilkan melalui kenderaan dan pelarut. Oleh itu, ozon mudah dicari dan bernafas ketika cuaca cerah. Apakah kesan terhadap kesihatan? Ozon boleh menyebabkan masalah pernafasan, seperti asma, mengurangkan fungsi paru-paru, dan dapat menyebabkan penyakit paru-paru. Penyelidikan dari Eropah menunjukkan bahawa terdapat peningkatan kadar kematian sebanyak 0,3 persen setiap hari, disebabkan oleh peningkatan ozon. Ini disertai dengan peningkatan kadar kematian akibat penyakit jantung sebanyak 0.4 peratus untuk setiap 10 mikrogram per meter padu kenaikan ozon permukaan.
 • Nitrogen Dioksida (NO2). Sebatian ini dianggap paling toksik dan mematikan dari semua jenis bahan pencemar. NO2 dianggap signifikan menyebabkan keradangan saluran pernafasan. Ini dibuktikan dengan peningkatan gejala bronkitis pada kanak-kanak dengan asma, dan risiko mengurangkan fungsi paru-paru akibat pendedahan kepada Nitrogen Dioksida dalam jangka masa panjang. Biasanya, sebatian ini terdapat dalam asap proses pembakaran, seperti dari asap pemanasan, loji kuasa, enjin kenderaan, dan kapal.
 • Sulfur dioksida (SO2). Sifat sebatian ini tidak berwarna, tetapi mempunyai bau yang tajam. Gas ini dihasilkan melalui pembakaran bahan bakar fosil (arang batu dan minyak) yang mengandung sulfur, serta proses peleburan bijih mineral yang juga mengandung sulfur. Di samping itu, ia juga boleh didapati di asap loji janakuasa dan kenderaan bermotor. Pendedahan kepada gas ini tentunya boleh membahayakan kesihatan. Salah satunya, boleh mengganggu sistem pernafasan. Untuk penyakit yang lebih spesifik, sulfur dioksida dapat menyebabkan kerengsaan mata, keradangan saluran pernafasan, rembesan lendir, asma, bronkitis kronik, untuk membuat seseorang lebih mudah terkena jangkitan pernafasan.
 • Karbon monoksida (CO). Gas ini secara langsung dapat berhubungan dengan oksigen dalam darah, kerana dapat mencegah penyerapan oksigen dalam darah. Akibatnya, karbon monoksida akan menyebabkan penurunan bekalan oksigen ke jantung dengan ketara. Sekiranya terkena orang yang mempunyai sejarah penyakit jantung, tentu saja, ini boleh memperburuk keadaan kesihatan mereka.

Bukan hanya ibu bapa, anak-anak juga memerlukan perhatian terhadap pendedahan kepada pencemaran udara. Lebih baik melengkapkan si kecil anda dengan peralatan untuk menangkis pencemaran, terutamanya ketika anda berada di luar rumah, misalnya dengan pengangkutan awam. Bahan pencemar berbahaya sebenarnya dapat menghalang pertumbuhan dan berkembang dan berisiko menghidap penyakit paru-paru di kemudian hari. Sedikit berbeza dengan orang tua dan tua, pendedahan kepada pencemaran udara dapat menyebabkan kematian dengan cepat, terutama pada orang yang mempunyai sejarah penyakit paru-paru.

Baca juga: Mencegah Kanser dengan Gaya Hidup Sihat


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found