Sebab, Gejala, dan Rawatan Pengguguran Tidak Lengkap

Keguguran adalah malapetaka yang ditakuti oleh setiap ibu bapa, terutamanya wanita hamil. Terutama jika keguguran juga menyebabkan komplikasi tertentu yang tentunya juga membahayakan nyawa ibu mengandung. Salah satu komplikasi ini adalah pengguguran tidak lengkap. Apakah komplikasi, gejala, dan rawatan pengguguran tidak lengkap? Inilah penjelasan penuh!

Apakah Pengguguran Tidak Lengkap?

Pengguguran atau keguguran dikatakan tidak lengkap sekiranya pendarahan telah bermula dan serviks terbuka, tetapi selebihnya tisu kehamilan masih tersisa di rahim. Ini bermaksud bahawa tidak semua janin hilang kerana tubuh sukar membuang semua tisu janin.

Diagnosis pengguguran tidak lengkap tidak sama dengan keguguran yang terlewat, keadaan di mana embrio mati tetapi serviks masih ditutup dan tidak ada pendarahan.

Gejala Pengguguran Tidak Lengkap

Keguguran pada trimester pertama biasanya disebabkan oleh kelainan kromosom. Sebab mengapa pengguguran tidak lengkap masih belum jelas, tetapi keadaan ini biasa berlaku. Sebaliknya, pengguguran lengkap jarang berlaku.

Gejala utama pengguguran yang tidak lengkap adalah pendarahan dan kekejangan perut. Dalam kebanyakan kes, setelah diagnosis pengguguran tidak lengkap dibuat, tisu perlahan-lahan akan keluar sendiri, walaupun memerlukan masa. Tetapi kadang-kadang, ada tisu yang tinggal di rahim dan mesti dikeluarkan melalui pembedahan atau rawatan lain.

Pilihan Rawatan untuk Pengguguran Tidak Lengkap

Rawatan untuk pengguguran yang tidak lengkap biasanya merangkumi:

  • Prosedur pembedahan yang disebut dilatasi dan kuretase (A&P)
  • Mengambil Misoprostol (Cytotec)
  • Menunggu badan membuang sisa tisu secara semula jadi

Baca juga: 4 Petua Mengekalkan Kehamilan yang Perlu Diperhatikan Semasa Kehamilan

Maka pilihan mana yang terbaik?

Penyelidikan menunjukkan bahawa ketiga kaedah di atas mempunyai tahap keberkesanan yang sama untuk pengguguran tidak lengkap trimester pertama. Untuk menentukannya, diperlukan pendapat dan pilihan wanita hamil, bersama dengan cadangan doktor bergantung pada keadaannya.

Menunggu Rangkaian Keluar Secara Semula Jadi

Untuk dapat menunggu tisu keluar secara semula jadi, diperlukan pemeriksaan yang ketat, rutin, dan teliti dari doktor. Memang, dalam kebanyakan kes tubuh secara semula jadi mengeluarkan sisa-sisa tisu embrio tanpa masalah. Kaedah ini adalah yang paling invasif dan semula jadi. Walau bagaimanapun, kaedah ini juga membawa risiko tinggi pengguguran tidak berbahaya yang lebih berbahaya dan risiko operasi A&P yang tidak dirancang. Kaedah semula jadi ini juga mempunyai risiko pendarahan yang lebih tinggi. Pendarahan boleh membahayakan sekiranya terlalu berat dan tidak berhenti. Sekiranya pendarahan tidak dapat dikawal, diperlukan pemindahan darah.

Kaedah Operasi D & amp;

Pembedahan DC boleh dilakukan sekiranya wanita yang mengalami keguguran memilihnya atau mencegah dan menghentikan pendarahan berat. Dalam pembedahan DC, doktor akan menggunakan alat dan ubat kecil untuk membuka serviks sehingga dapat masuk ke rahim. Prosedur ini dilakukan dengan menggunakan anestesia umum.

Setelah rahim diakses, doktor akan menggunakan kuret untuk mengikis sisi rahim dan mengumpulkan tisu embrio yang tersisa. Kuret yang digunakan boleh tajam atau menggunakan penyedut.

Walaupun prosedur amnya adalah prosedur keselamatan, ada kemungkinan risiko dari pembedahan ini. Berikut adalah beberapa risiko komplikasi dari prosedur K&P:

  • Berdarah
  • Komplikasi anestesia
  • Kerosakan pada serviks
  • Pengosongan serpihan tisu tidak lengkap
  • Perforasi rahim
  • Jangkitan
  • Kecederaan pada dinding rahim yang boleh menyebabkan keadaan yang jarang disebut sindrom Asherman. Sindrom ini kadang-kadang boleh menyebabkan keguguran pada kehamilan kemudian, kemandulan, atau kelahiran pramatang pada kehamilan kemudian

Wanita yang terus berdarah selama berhari-hari setelah prosedur MFF atau mengalami keputihan yang tidak normal harus segera berjumpa doktor. Simptom lain yang disebabkan oleh DC yang perlu diperhatikan adalah sakit dan kekejangan di perut yang tidak berhenti.

Rawatan Mulut dengan Misoprostol

Untuk ubat oral, misoprostol (cytotec) adalah pil yang boleh diberikan kepada wanita yang mengalami keguguran. Ubat ini boleh diambil dengan 3 cara, iaitu melalui mulut, dimasukkan ke dalam vagina, atau diletakkan di bawah lidah (dan kemudian dibiarkan larut).

Misoprostol mempunyai beberapa kesan sampingan seperti sakit perut, mual dan muntah, dan cirit-birit. Walaupun misoprostol berkesan dalam kebanyakan kes, bagi sesetengah wanita, ia tidak berkesan dan memerlukan prosedur A&P. Secara keseluruhan, penggunaan pil ini mempunyai kelebihan untuk menurunkan risiko menyebabkan kerosakan pada sistem pembiakan. Walau bagaimanapun, risiko pendarahan lebih tinggi.

Baca juga: Ketahui Lebih Lanjut mengenai Pengguguran Spontan aka Keguguran

Sekiranya anda melakukan pengguguran yang tidak lengkap, bincangkan dengan doktor anda dan sesuaikan mengikut pilihan anda sendiri. Jangan terlalu terburu-buru dalam membuat keputusan sekiranya keadaan tidak terlalu mendesak. Yang paling penting, dalam membuat keputusan, kesihatan anda mesti menjadi keutamaan.