Adakah benar makan kale membuat anda mengantuk? - GueSehat.com

Geng yang sihat pasti pernah mendengar orang mengelakkan makan kangkung ketika makan tengah hari kerana takut tertidur. Adakah benar makan kale membuat anda mengantuk? Adakah Geng Sehat pernah mengantuk setelah makan kangkung?

Bayam air sendiri terbahagi kepada tiga, iaitu bayam air, kangkung tanah, dan kangkung hutan. Biasanya, jenis yang diusahakan oleh masyarakat adalah kangkung tanah atau apa yang dikenali sebagai bayam air bubur.

Tumbuhan kangkung terdiri daripada akar, batang, daun, bunga, buah, dan biji. Bahagian yang dimakan adalah daun dengan tangkai muda, walaupun akarnya sering digunakan untuk perubatan tradisional.

Baca juga: Nampaknya, Kandungan Nutrien Kangkung Sangat Banyak!

Kandungan Pemakanan Kangkung

Daun Kale sangat rendah tenaga dan lemak, jadi jangan takut anda akan mendapat lemak daripada memakan sebilangan besar kangkung. Setiap 100 gram daun kangkung segar hanya mengandungi 19 kalori.

Tetapi daun kangkung kaya dengan vitamin, antioksidan, dan mineral. Kandungan vitamin A dalam kale adalah 6600 IU per 100 gram, sementara vitamin C sekitar 55 mg atau 92% dari keperluan harian kita.

Kale juga kaya dengan vitamin B kompleks yang mempunyai peranan penting dalam fungsi metabolik. Kandungan vitamin dalam kangkung tidak kurang dari sayur-sayuran hijau yang ada, iaitu kale, anda tahu, geng.

Selain vitamin, kale juga kaya dengan antioksidan fenolik seperti beta karoten, lutein, xanthin, dan cryptoxanthin. Sayuran yang harganya sangat murah juga mengandungi mineral yang kita perlukan, seperti besi, kalsium, kalium, magnesium, mangan, dan fosfor.

Baca juga: Kaya dengan Nutrien, Apa Manfaat Kangkung untuk Diet?

Adakah Makan Kangkung Benar-benar Membuat Anda Mengantuk?

Oleh itu, kembali kepada soalan asal, adakah makan kale benar-benar membuat anda mengantuk? Kangkung mengandungi kalium dan natrium dalam bentuk sebatian garam bromida yang menekan sistem saraf pusat.

Selain itu, kale juga mengandung karoten, henriakontan, dan sitosterol yang berpotensi antitoksik, anti-radang, diuretik, dan sedatif. Ubat penenang ini mempunyai watak yang menenangkan seperti kesan pil tidur.

Inilah yang sering menyebabkan rasa mengantuk setelah memakan kale dalam jumlah yang agak banyak. Tetapi sehingga kini, tidak diketahui sejauh mana kandungan bahan-bahan ini dapat menyebabkan kesan mengantuk.

Sekiranya anda benar-benar harus berjaga-jaga kerana melakukan kerja penting, anda harus mengelakkan makan kangkung. Terdapat banyak pilihan sayur-sayuran lain yang tidak menyebabkan rasa mengantuk.

Walaupun begitu, anda sama sekali tidak boleh mengelakkan kale, geng! Mengonsumsi kangkung masih merupakan pilihan yang baik sebagai sumber sayur-sayuran yang kaya dengan serat, vitamin, dan mineral.

Baca juga: Ayuh, Ketahui Kelebihan Kangkung untuk Kecantikan

Cara Memilih Kangkung Segar

Walaupun mengandungi nutrien yang baik untuk kesihatan, memilih kangkung yang salah juga boleh menyebabkan masalah. Daripada menjadi sihat, anda akan jatuh sakit. Sekiranya anda pergi ke pasar raya atau pasar tradisional, mudah untuk mencari kangkung. Sayur ini tidak mengenal musim.

Dalam memilih kangkung, pilih kangkung dengan daun besar dan lebar dengan warna hijau tua. Biasanya, daun besar mempunyai profil rasa lebih banyak daripada daun kecil.

Elakkan daun yang layu, kekuningan, atau rosak oleh serangga. Sekiranya anda tidak memasaknya segera, bungkus kangkung dengan tuala lembap dan simpan di dalam peti sejuk. Basuh kangkung dengan bersih kerana batang kangkung berlubang, seringkali cacing atau serangga didapati bersembunyi di sana.

Baca juga: Adakah Daging Perlu Dicuci atau Tidak Sebelum Memasak?