Petua untuk mengatasi Bulu Mata Lurus - GueSehat.com

Memiliki bulu mata yang panjang dan kerinting adalah impian hampir setiap wanita. Malangnya, tidak semua wanita dilahirkan dengan keadaan bulu mata ini. Ini juga dirasakan oleh penyanyi cantik Isyana Sarasvati.

"Bulu mata saya yang sebenarnya sebenarnya agak panjang, tetapi lurus," kata Isyana sambil ketawa ketika ditemui pada majlis pelancaran The One Tremendous Mascara dari Oriflame di Jakarta, Khamis (19/9/2019).

Untuk mengakali, Isyana mengungkapkan bahawa dia sering menggunakan maskara. Mascara sendiri memang salah satu produk kecantikan yang digunakan untuk menjadikan penampilan bulu mata kelihatan lebih tebal dan tebal.

Untuk gadis berusia 26 tahun ini, maskara adalah salah satu daripada produk kecantikan andalannya, terutama jika dia harus membuat persembahan. Menurut Isyana, maskara dapat membantu menentukan rupa matanya. Walaupun begitu, Isyana sering merasakan bahawa jenis maskara tertentu tidak menawarkan kualiti yang sesuai dengan keperluannya.

"Ketika anda membuat persembahan, tidak selalu dalam ruangan, biasanya anda berpeluh. Sekiranya maskara tidak kalis air, biasanya pudar. Tetapi jika sering ditimpa, ia akan menjadi kental, "kata Isyana.

Bukan hanya ketika membuat persembahan, Isyana memang termasuk sebagai salah seorang wanita yang cukup 'ketagih' dengan maskara. Isyana mengakui bahawa dia akan terus menggunakan maskara walaupun dia keluar untuk makan.

"Setiap hari, saya tidak pergi ke mana-mana, saya hanya mahu makan, saya masih menggunakan maskara, hanya menggunakan lapisan maskara nipis. Keriting bulu mata juga tidak terlalu dalam sehingga menyakitkan, "tambahnya.

Selain maskara, Isyana juga mengakui bahawa dia sangat suka bereksperimen dengan menggunakan solekan di kawasan mata dan bibir. Sebabnya, menurut perawan Bandung ini, kulitnya tidak mengalami banyak masalah, sementara dengan menggunakan riasan mata dan bibir, dia dapat menyempurnakan dirinya.

Petua Menggunakan Maskara

Melihat keperluan wanita untuk maskara ini, Philips Kwok, seorang artis make up profesional, juga memberikan beberapa petua untuk memilih jenis maskara yang tepat. Pertama, pilih jenis maskara yang kalis air dan gunakan dengan berhati-hati atau tidak terlalu tebal. Penggunaan maskara yang terlalu tebal sebenarnya menjadikan bulu mata kelihatan pelik dan tidak wajar.

Kedua, cari formula maskara yang tepat dan sesuai, termasuk kualiti dan bentuk sikat maskara. Akhirnya, cari maskara yang, jika anda telah menggunakannya, kemudian jepit bulu mata menggunakan pengeriting, tidak membuat bulu mata jatuh ke bawah.

Selain memilih maskara yang tepat, cara menggunakan maskara juga dapat menentukan hasil akhirnya. Untuk mendapatkan hasil bulu mata maksimum setelah menggunakan maskara, Philips mendedahkan cara menggunakan maskara seperti berikut:

  • Sebelum menggunakan maskara, kerutkan bulu mata anda terlebih dahulu. Untuk merapatkan bulu mata, lakukan secara beransur-ansur, bermula dari hujung, tengah, dan pangkal.
  • Semasa menggunakan maskara pada bulu mata atas, pastikan posisi cermin lebih rendah dan cuba angkat dagu lebih banyak.
  • Untuk penggunaan maskara pada bulu mata bawah, letakkan dagu sedikit lebih rendah dan gunakan hanya hujung dalaman maskara. Sapukan maskara ke kanan, kiri, kemudian seret ke bawah.

Kesalahan Penggunaan Maskara

Walaupun maskara termasuk dalam kit solekan wajib yang digunakan oleh kebanyakan wanita, ternyata masih terdapat beberapa kesalahan yang sering dilakukan menurut Philips. Kesalahan ini akhirnya menjadikan maskara tidak berfungsi dengan optimum. "Kebiasaan mengepam atau mengguncang maskara benar-benar salah. Oksigen yang masuk sebenarnya tidak menjadikan maskara cair, tetapi benar-benar membuatnya bergumpal, "jelas Philips.

Kesalahan lain biasanya dilakukan semasa menggunakan maskara. Daripada menggunakan maskara secara langsung pada bulu mata, lebih baik melengkung bulu mata terlebih dahulu hingga melengkung, kemudian gunakan maskara. "Jangan terbalikkan, letakkan maskara terlebih dahulu dan kemudian jepitnya. Kemudian, malah boleh merosakkan bulu mata, "kata Philips. (TAS)