Hamil Lagi Selepas Keguguran | Saya sihat

Anda mungkin sedikit bimbang hamil lagi selepas keguguran. Adakah mungkin dan berjaya? Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda ketahui tentang hamil lagi selepas keguguran!

Bagi wanita yang mengalami keguguran, tidak ada tanda aras pasti ketika mereka dapat pulih dan hamil lagi. Semua bergantung pada masing-masing. Ada yang boleh hamil lagi setelah keguguran dalam beberapa bulan, tetapi ada yang boleh bertahun-tahun untuk hamil lagi.

Menurut Jani Jensen, M.D., endokrinologi pembiakan dan penolong profesor di Mayo Clinic, Rochester, Minnesota, jika anda pernah mengalami keguguran, anda berkemungkinan akan hamil lagi sebagai wanita yang tidak pernah mengalami keguguran. Jadi, tidak perlu terlalu risau, ibu.

Bilakah melakukan hubungan seks untuk hamil lagi selepas keguguran?

Selepas keguguran, badan cenderung "membersihkan" dengan sendirinya. Namun, kadang-kadang anda memerlukan dilatasi dan kuret untuk membuang semua baki janin yang telah jatuh di dalam rahim. Oleh itu, berjumpa doktor mengenai keadaan anda.

Oleh itu, berapa lama anda perlu berehat sebelum boleh melakukan hubungan seks lagi selepas keguguran? Angela Chaudhari, MD, pakar bedah ginekologi dan penolong profesor di Jabatan Obstetrik dan Ginekologi di Northwestern University Feinberg School of Medicine, Chicago, Illinois, mengesyorkan agar anda berjumpa doktor kandungan anda dua minggu selepas keguguran. Sekiranya keadaan badan anda telah pulih, maka anda dibenarkan melakukan hubungan seks.

Bilakah Anda Boleh Hamil Lagi Selepas Keguguran?

Walaupun selamat melakukan hubungan seks 2 minggu selepas keguguran, wanita biasanya perlu menunggu sekurang-kurangnya 2 bulan untuk hamil lagi. Ia akan lebih selamat, kata Dr. Zev Williams, MD, Ph.D., pengarah Program Kehilangan Kehamilan Awal dan Berulang (PEARL) di Pusat Perubatan Montefiore dan Albert Einstein College of Medicine, New York, mendorong wanita untuk menunggu satu kitaran haid penuh setelah keguguran untuk mendapatkan mengandung.

Ini berguna untuk memastikan tahap hormon kehamilan, iaitu hormon hCG, sangat rendah sehingga tidak lagi dapat dikesan. Selepas 2 bulan, lapisan rahim pada umumnya kembali normal, sehingga dapat memproses embrio yang disenyawakan dengan lebih mudah.

Sekiranya seorang wanita bergegas ke promil sebelum hormon kehamilan berada pada tahap paling rendah, hasil ujian kehamilan akan memberikan reaksi yang salah, yang dianggap positif untuk kehamilan walaupun tidak.

Kajian tahun 2016 terhadap lebih daripada 1,000 wanita oleh Institut Kesihatan Nasional, yang diterbitkan dalam jurnal Obstetrik & Ginekologi, menjelaskan bahawa 70% wanita berjaya hamil semula setelah 3 bulan keguguran. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan mengenai maklumat ini.

Bolehkah Anda Berisiko Keguguran Lain?

Berdasarkan maklumat dari American Pregnancy Association (APA), sekurang-kurangnya 85% wanita yang mengalami keguguran akan berjaya hamil lagi dan mempunyai kehamilan yang sihat.

Bagaimana Mengelakkan Keguguran Lagi?

Walaupun peluang untuk berjaya hamil dan mengandung yang sihat cukup tinggi, penting juga untuk menjauhkan diri atau melakukan beberapa perkara untuk mengelakkan keguguran lagi. Berikut adalah cadangannya untuk Ibu:

  • Persiapkan diri dengan baik

Sebilangan besar wanita tidak menyedari bahawa mereka hamil sehingga beberapa minggu kemudian. Manakala dalam tempoh ini, saraf tunjang janin telah terbentuk dan jantung telah berdegup kencang.

Oleh itu, apabila anda memutuskan untuk pergi ke promil lagi, segera menerapkan gaya hidup sihat, seperti makan berkhasiat dan kerap, bersenam, menghindari tekanan, dan mengambil vitamin yang baik untuk kehamilan.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) mengesyorkan wanita mengambil 400 mcg asid folik setiap hari untuk mengelakkan kecacatan kelahiran, yang boleh menyebabkan keguguran.

  • Berkala kepada doktor

Walaupun anda belum hamil, anda perlu berjumpa pakar obstetrik anda secara berkala. Doktor akan memeriksa sejarah perubatan anda, memeriksa gaya hidup anda, melakukan ujian darah, memeriksa keadaan badan anda, dan sebagainya. Sekiranya anda belum menerima vaksin tertentu, seperti varicella dan rubella, maka lebih baik dilakukan sebelum kehamilan berlaku.

  • Makan makanan berkhasiat

Ibu mungkin sudah merasa seperti makan semua makanan tambahan dan vitamin, tetapi mesti disertakan dengan diet yang betul, ya! Banyak kajian mendapati bahawa rajin memakan buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari dapat mengurangkan kemungkinan anda mengalami keguguran.

  • Elakkan merokok, alkohol dan dadah haram

Terdapat beberapa bahan kimia yang berkaitan dengan peningkatan risiko keguguran. Oleh itu, elakkan ketiga-tiga ya, Ibu. Sebenarnya, asap rokok juga harus dielakkan agar anda dapat hamil dengan sihat.

  • Jangan stress

Tetap santai dan bahagia akan memberi kesan positif kepada kehamilan anda. Satu kajian mengatakan bahawa wanita yang gembira dan santai 60% cenderung keguguran.

  • Kawalan penyakit

Semasa hamil, badan bekerja lebih keras daripada biasa. Sekiranya anda mempunyai sejarah penyakit tertentu, seperti diabetes, darah tinggi, autoimun, dan lain-lain, berjumpalah dengan doktor anda agar penyakit yang anda derita dapat dikawal dan tidak mengganggu kehamilan anda.

  • Perhatikan ubat yang anda ambil

Semasa mengandung, anda tidak boleh mengambil ubat secara sembarangan tanpa pengawasan doktor. Sebabnya, ada ubat tertentu yang boleh memberi kesan pada janin dan meningkatkan risiko keguguran.

Itulah beberapa maklumat yang berkaitan dengan hamil semula selepas keguguran. Mudah-mudahan dapat membantu Ibu yang ingin mempromosikan lagi, ya. (AS)

Rujukan

Ibu bapa: Semua Mengenai Kehamilan Selepas Keguguran

Ibu Bapa: Bagaimana Mencegah Keguguran: Adakah Ada Yang Boleh Anda Lakukan?