Kelebihan Leunca untuk Kesihatan-GueSehat.com

Ingat lalap, ingat leunca. Benih hijau kecil ini telah lama menjadi "keluarga besar" sayur-sayuran segar yang sedap dimakan mentah. Selain itu, dilaporkan terdapat pelbagai manfaat kesihatan leunca jika sayur ini dimakan secara berkala. Oh ya? Bagi anda yang ingin tahu, baca hingga akhir, geng.

Sejarah Di Sebalik Faedah Leunca untuk Kesihatan

Nama saintifik leunca adalah Solanum nigrum, yang menunjukkan tumbuhan ini tergolong dalam genus Solanum dan tergolong dalam keluarga tumbuhan Solanaceae, yang merupakan spesies tumbuhan dengan jumlah spesies yang sangat banyak, iaitu 1.400 spesies! Dengan begitu banyak varian Solanum, tidak hairanlah tanaman ini tersebar hampir di seluruh dunia, seperti di New Zealand untuk spesies Solanum aviculare, Solanum incanum di Afrika, dan juga di Eropah dan Asia untuk spesies Solanum nigrum atau leunca.

Seperti tanaman herba lain, leunca mempunyai banyak nama lain. Sekiranya di tanah Parahyangan ia terkenal sebagai leunca, tanaman ini disebut nighthade hitam dalam Bahasa Inggeris, ranti dalam bahasa Jawa dan Melayu, membosankan oleh orang Ambon, kama-kamatisan dalam bahasa Filipina, juga panjang kui dalam bahasa Cina.

Berhampiran dengan masakan Sunda, menurut ahli ekologi Edwards Salisbury, leunca berasal dari Britain, bahkan sebelum pertanian Neolitik bermula. Namun, diyakini juga bahawa leunca berasal dari Eropah dan Asia Barat, yang dibawa masuk ke Indonesia melalui Malaysia.

Leunca adalah tanaman tahunan, dengan jangka masa pertumbuhan 40-60 hari. Batang leunca tegak dan banyak cabang, dengan ketinggian 30-175 cm. Buahnya berry (buah buni), berbentuk bulat, dan mengandungi banyak biji. Tumbuhan Leunca juga sangat mudah disesuaikan dalam lingkungan yang luas, sehingga mudah tumbuh, baik di kebun maupun di halaman.

Sekiranya selama ini, hanya buah leunca yang dapat dinikmati, sebenarnya daunnya dapat digunakan, anda tahu. Daun leunca boleh dimakan secara langsung atau ditambahkan ke rebusan atau sup. Dan, bukan hanya dalam permintaan di kepulauan kuliner, leunca sebenarnya dimakan oleh lebih dari dua bilion orang di dunia dan menjadi bahan sokongan untuk diet harian mereka.

Baca juga: Ketahui Makanan yang Sesuai untuk Umur Anda!

Manfaat Leunca untuk Kesihatan # 1: Rawatan Organ Dalaman

Leunca bukan sahaja enak dinikmati sebagai sayur kerana sebenarnya terdapat banyak faedah kesihatan leunca. Sebenarnya, manfaat leunca untuk kesihatan telah diketahui dan diamalkan selama beratus-ratus tahun dalam perubatan tradisional.

Mari mulakan perbincangan mengenai faedah leunca untuk kesihatan dalam rawatan organ dalaman. Leunca mengandungi antitumorigenik (menghambat pertumbuhan tumor yang berpotensi), antioksidan, anti-radang (anti-radang), dan hepatoprotektif (menjaga kesihatan hati). Bukan hanya itu, ia telah menemui fungsi antibakteria dan antispasmodik (melegakan kekejangan perut atau membantu mengurangkan aduan perut kembung, dan sakit perut), yang menambah senarai panjang manfaat kesihatan leunca. Dalam perubatan tradisional India, manfaat leunca untuk kesihatan diketahui dapat mengubati tuberkulosis, penyakit kuning, dan ulser akibat ulser gastrik (luka di dinding perut).

Oh ya, leunca juga boleh merawat demam, anda tahu. Sebabnya adalah kerana ia mengandungi sifat antipiretik (penurunan demam) dan sifat diaforetik (merangsang berpeluh), sehingga membantu menyeimbangkan panas badan dengan mengeluarkan cecair. Sebenarnya, ubat tradisional Cina biasanya menggunakan daun leunca untuk melegakan keradangan dan mengurangkan edema (bengkak bahagian badan akibat pengumpulan cecair di dalam tisu). Caranya, rebus daun leunca dan minum air yang ditapis.

Satu lagi manfaat kesihatan leunca yang perlu anda ketahui ialah meningkatkan jumlah sperma! Fakta ini bukanlah penipuan, kerana hasil penyelidikan perubatan telah membuktikan bahawa ekstrak berair dalam leunca dapat meningkatkan jumlah sperma. Sudah tentu ini adalah berita baik bagi anda yang sedang menjalani program kehamilan, dan boleh menjadi alternatif lain untuk tauge yang lebih dikenali sebagai membaja sayur.

Baca juga: Pengambilan Makanan Ini Boleh Meningkatkan Kesihatan Lelaki!

Manfaat Leunca untuk Kesihatan # 2: Rawatan organ luaran

Kerana ia adalah tanaman perubatan yang telah ada selama beratus-ratus tahun, tidak perlu terkejut jika manfaat leunca untuk kesihatan juga termasuk perawatan organ-organ luar.

Perubatan tradisional India biasanya menanam daun leunca untuk merawat sariawan di organ mulut. Kandungan anti-radang pada leunca juga dipercayai dapat merawat luka bakar.

Manfaat leunca untuk kesihatan juga dapat diperoleh dengan memproses daunnya. Anda mesti tahu, daun leunca mempunyai aroma segar seperti daun pudina, anda tahu. Inilah yang menjadikan daun leunca dapat mengekalkan bau nafas segar. Caranya, rebus daun leunca dan berkumur dengan air masak. Ubat ayurveda malah menanam leunca untuk merawat sakit gigi kerana bersifat analgesik (melegakan kesakitan).

Manfaat kesihatan leunca lain adalah untuk merawat penyakit kulit. Daun leunca dihancurkan menjadi pasta, kemudian disapu pada kulit yang mengalami eksim dan psoriasis. Beberapa tradisi perubatan lain menggunakan pasta daun leunca ke kawasan kulit yang lebam akibat trauma hentaman, bengkak akibat keradangan, dan pembakaran.

Kisah Lain Di Sebalik Kebaikan Leunca untuk Kesihatan

Ada satu perkara yang menarik perhatian ketika mengetahui lebih banyak mengenai manfaat kesihatan leunca, iaitu maklumat bahawa leunca juga beracun. Benarkah?

Ya, memakan leunca, baik buah dan daun, boleh menyebabkan keracunan. Ini kerana terdapat solanin glycoalkaloid toksik, yang berlaku secara semula jadi pada daun, buah, dan ubi leunca. Tujuan solanine adalah sebagai anti-hama, supaya tanaman dapat mempertahankan diri dari herbivora.

Gejala keracunan biasanya dirasakan 6-12 jam setelah makan leunca. Gejala biasa termasuk demam, berpeluh, muntah, sakit perut, cirit-birit, kekeliruan, kelemahan, air liur berlebihan, gegaran, dan masalah pernafasan. Sementara itu, risiko paling berat memakan leunca dalam jumlah besar adalah kematian, walaupun ia jarang terjadi.

Kerana leunca berasal dari keluarga Solanum, sering disalah anggap sebagai tumbuhan beracun yang mematikan dari gen Solanum yang lain, iaitu Atropa belladonna. Sebenarnya, penampilan leunca dan belladona sangat berbeza, di mana leunca hijau dan belladona ungu kehitaman mirip dengan beri hitam.

Namun, itu tidak bermakna leunca tidak dapat dinikmati lagi. Risiko keracunan leunca biasanya berlaku jika leunca dimakan mentah dan dalam jumlah yang sangat banyak. Selagi jumlahnya berpatutan dan telah diproses dengan betul, buah ini masih merupakan sumber pemakanan anda yang baik.

Caranya lain, jika anda ingin memproses daun leunca untuk rawatan semula jadi, rebus daun hingga mendidih dan ubah air masak beberapa kali untuk menghilangkan potensi toksin di leunca.

Siapa di sini yang suka leunca rangup? Setelah mengetahui faedah leunca untuk kesihatan, menjadi lebih enak, makan leunca. (AS)

Baca juga: 4 Bahan Kimia Berbahaya Yang Sering Digunakan dalam Makanan

Sumber:

Naturalpedia. Nighthade hitam.

Hindu. Solanum Nigrum.