Imuniti Meningkatkan Makanan untuk Diabetes | saya sihat

Di tengah-tengah peningkatan jumlah kes Covid-19 ini, mempunyai sistem imun yang kuat adalah sangat penting. Ini amat diperlukan untuk pesakit diabetes. Diabetes adalah keadaan kronik yang boleh mempengaruhi sistem imun, atau melemahkan sistem imun.

Jadi, teman diabetes perlu menjalani gaya hidup sihat yang dapat menyokong sistem kekebalan tubuh, seperti senaman teratur, tidur yang mencukupi, dan mengurangkan tekanan. Cara lain untuk meningkatkan sistem ketahanan badan anda adalah dengan memakan makanan yang meningkatkan imun untuk pesakit diabetes!

Baca juga: Vaksin Covid-19 Selamat untuk Diabetes

7 Makanan yang Meningkatkan Kekebalan untuk Diabetes

Berikut adalah sejumlah makanan yang meningkatkan kekebalan tubuh bagi penderita diabetes, agar tetap cergas di tengah pandemi Covid-19:

1. Buah Jeruk

Vitamin C terkenal dengan khasiatnya untuk meningkatkan pengeluaran sel darah putih, dan sel darah putih diperlukan untuk melawan jangkitan. Buah-buahan seperti limau gedang, jeruk, lemon, dan limau adalah sumber vitamin C yang baik.

Jadi, Diabestfriends boleh mengambil jeruk sebagai sumber makanan yang meningkatkan daya tahan tubuh bagi pesakit diabetes. Namun, hindari meminumnya dalam bentuk jus, kerana dapat meningkatkan gula darah.

2. Makanan yang ditapai

Banyak makanan yang ditapai, seperti yogurt, kimchi, dan tempe, yang mengandungi bakteria baik aktif. Bakteria ini dapat membantu melindungi tubuh daripada jangkitan. Malah bakteria baik menyokong 75% sistem imun kita. Oleh itu, makanan yang diperam adalah makanan yang meningkatkan kekebalan tubuh bagi pesakit diabetes. Jadi, cubalah membiasakan diri dengan makan makanan yang ditapai setiap hari, ya.

3. Kacang dan Benih

Vitamin E adalah nutrien penting lain untuk menyokong sistem imun. Kacang dan biji seperti kacang almond, kacang ginjal, dan lain-lain, adalah sumber vitamin E yang juga mengandungi lemak yang sihat, jadi baik untuk gula darah.

Baca juga: Kenali Punca dan Gejala Hyperinsulinemia!

4. Sup Ayam

Siapa yang tidak suka sup ayam? Selain sedap, sup ayam juga sihat, anda tahu. Ayam kaya akan vitamin B6, yang penting dalam menghasilkan antibodi dan reaksi kimia lain dalam tubuh yang meningkatkan tindak balas imun.

Pastikan Diabestfriends menggunakan stok ayam buatan sendiri semasa membuat sup ayam. Kaldu buatan sendiri yang dibuat dari tulang ayam rebus mengandungi nutrien yang dapat meningkatkan kesihatan usus dan sistem imun.

5. Teh

Selain enak diminum ketika anda sakit tekak, teh panas juga mengandungi banyak nutrien yang dapat meningkatkan sistem imun. Teh hitam, teh hijau, atau jenis teh lain, semuanya mengandungi flavonoid, yang merupakan antioksidan kuat yang dapat melawan radikal bebas dalam tubuh. Teh halia juga merupakan pilihan yang baik kerana halia dapat mengurangkan keradangan dan kadar gula dalam darah.

6. Bawang putih dan Bawang

Bawang putih dan bawang tidak hanya baik untuk menambahkan rasa pada makanan, tetapi juga kaya dengan antioksidan yang dapat melawan virus dan bakteria. Selain itu, bawang putih dan bawang juga mengandungi sebatian yang menyokong sistem detoksifikasi semula jadi tubuh. Jadi, bawang putih dan bawang adalah pilihan yang sangat baik untuk makanan yang meningkatkan daya tahan tubuh bagi pesakit diabetes.

7. Paprika

Paprika adalah sumber vitamin C yang lain, yang dapat membantu membasmi radikal bebas dari badan. Hanya satu cawan lada cincang mengandungi 130% pengambilan vitamin C harian yang disyorkan.

Selain itu, kerana paprika adalah sayur tanpa pati, kesannya terhadap kadar gula dalam darah adalah minimum. Jadi, paprika adalah pilihan makanan penambah daya tahan yang baik untuk pesakit diabetes.

Baca juga: Penemuan Kes Awal Adalah Salah Satu Fokus Kawalan Diabetes

Sumber:

WebMD. Makanan Meningkatkan Kekebalan untuk Diabetes. Januari 2021.

Garis Kesihatan. Diabetes Masih Tidak Mudah: Makanan Meningkatkan Kekebalan untuk Memerangi Selsema dan Selsema. Oktober 2018.