Kepentingan Menggunakan Aftershave - guesehat.com

Bagi lelaki, anda pasti merasa gatal, terbakar, hingga kering pada kulit wajah setelah mencukur misai atau janggut. Jangan biarkan, geng. Kerana ia akan menyebabkan kegatalan yang boleh merosakkan kulit.

Nah, untuk mengatasi rasa sakit dan rasa tidak selesa setelah bercukur, anda wajib menggunakan selepas bercukur. Tetapi sayangnya, masih banyak lelaki yang masih mengabaikan fungsi cecair ini. Walaupun ia mempunyai manfaat penting untuk penjagaan kulit wajah.

Baca juga: Inilah cara menjaga kesihatan kulit wajah untuk lelaki

Apa itu selepas bercukur?

Menurut pakar dermatologi, Dr. S. Manjula Jegasothy yang juga pengasasnya Institut Kulit Miami, aselepas bercukur adalah cecair atau gel yang direka untuk lelaki untuk digunakan selepas mencukur untuk merawat kulit yang pecah-pecah. Cecair ini juga telah diuji untuk mencegah jangkitan yang tidak diingini kerana lepuh yang tidak sengaja muncul setelah bercukur. Selepas bercukur Terdapat dalam bentuk gel, losyen, balm, cecair, atau serbuk.

Mengapa penting untuk digunakan selepas bercukur?

Selepas bercukur dapat mengekalkan kelembapan dan membantu kulit untuk mengelakkan kemasukan unsur-unsur yang tidak diingini. Apabila kulit tidak berada dalam keadaan puncak, boleh merosakkan kualiti kulit dan mempercepat proses penuaan. Untuk mengelakkannya, anda perlu menyiapkan kulit anda sebelum mencukur dan merawatnya setelah anda mencukurnya.

Sekiranya anda tidak menggunakannya, kulit akan terasa menarik, merah, dan terbakar yang boleh menyebabkan kerengsaan. Keadaan kulit yang selalu teriritasi terbukti menjadi penyebab utama penuaan kulit, termasuk warna kulit yang tidak rata dan kulit yang kendur.

Baca juga: Perkara Yang Harus Dilakukan Lelaki Untuk Kelihatan Lebih Muda

Buat selepas bercukur pengalaman

Selepas bercukur mengandungi sedikit alkohol dan juga mengandungi sedikit rempah. Walaupun banyak produk selepas bercukur yang dijual di pasaran, anda sebenarnya boleh membuat selepas bercukur dengan menggunakan bahan semula jadi yang mudah didapati. Dilaporkan dari BoldskyBerikut adalah bahan semula jadi yang boleh anda gunakan selepas bercukur keselamatan.

1. Lidah Buaya

Aloe vera atau lidah buaya adalah salah satu selepas bercukur yang paling biasa anda boleh buat, kerana ramuan ini sangat berkesan dan mesra kulit. Gel atau ekstrak yang terbuat dari lidah buaya mempunyai sifat anti-bakteria dan anti-mikroba yang dapat melindungi kulit dari pencukuran, kerengsaan kulit, dan jangkitan.

2. Minyak pokok teh atau minyak pokok teh

Selepas bercukur dibuat dari minyak pokok teh dapat menyembuhkan luka pisau cukur, dan dapat menenangkan potongan pisau cukur kecil. Anda boleh mencampurkan minyak pokok teh dengan minyak lavender untuk disiapkan selepas bercukur ciptaan anda sendiri.

3. Kulit oren

Campurkan sedikit rasa oren dengan rum, cengkeh, kayu manis, dan sedikit vodka. Simpan di tempat yang gelap dan sejuk selama dua minggu (jangan sentuh). Alkohol mampu mengeluarkan minyak pati dari rempah. Saring keseluruhan campuran tiga hingga empat kali sehingga larutan disaring dengan jelas. Simpan dalam botol dan gunakan selepas bercukur.

4. Walnut dan minyak zaitun

Walnut dan minyak zaitun sangat baik untuk kulit dan menjadikan kulit juga semula jadi. Campurkan walnut dengan air suling dan beberapa tetes minyak zaitun. Masukkan beberapa ramuan herba seperti bunga lavender, rosemary, dan kulit lemon atau oren.

Sekali lagi, biasakan menggunakan selepas bercukur setelah anda bercukur untuk mendapatkan kulit yang lembut dan licin. Setelah selesai mencukur, elakkan membilas wajah anda dengan air panas atau suam. Juga, jangan gosok tuala pada kulit anda setelah bercukur. (WK)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found