Makanan Tambahan untuk Menurunkan Gula Darah

Diet dan senaman yang sihat adalah gaya hidup wajib bagi pesakit diabetes untuk mengawal gula darah mereka. Tetapi selain itu, terdapat juga beberapa makanan tambahan untuk menurunkan gula darah. Contoh biasa seperti vitamin D, kayu manis, dan lain-lain.

Walau bagaimanapun, penting untuk mengetahui bahawa makanan tambahan ini tidak boleh digunakan untuk menggantikan ubat diabetes. Makanan tambahan ini dapat membantu menurunkan kadar gula dalam darah, bersama dengan rawatan diabetes, hanya jika Diabestfriends mendapat kebenaran daripada doktor.

Baca juga: Selamat untuk Gula Darah, Berikut adalah 5 Jenis Tepung Pengganti Gandum

Makanan Tambahan untuk Menurunkan Gula Darah

Berikut adalah beberapa pilihan makanan tambahan untuk menurunkan gula darah:

1. Aloe Vera

Kaji semula Lapan ujian klinikal mendapati bahawa pengambilan lidah buaya meningkatkan kawalan glisemik pada penghidap prediabetes dan diabetes jenis 2.

Kaji semula Yang lain juga mendapati bahawa lidah buaya sangat berguna untuk menurunkan kadar gula darah pada orang yang menderita prediabetes. Tetapi pakar yang terlibat dalam kajian ini juga mengatakan lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengesahkannya.

Sebenarnya penggunaan lidah buaya sebagai rawatan gula dalam darah telah lama dikaji. Satu kajian tahun 1996 melihat kesan pengambilan satu sudu jus lidah buaya dua kali sehari selama sekurang-kurangnya dua minggu pada orang yang menghidap diabetes. Hasil kajian mendapati bahawa kadar trigliserida mereka menurun.

Bagaimana Menggunakan Aloe Vera?

Cara menggunakan lidah buaya sebagai makanan tambahan untuk menurunkan gula dalam darah adalah dengan memakannya secara langsung. Tetapi perlu diingat bahawa pengambilan lidah buaya boleh menyebabkan cirit-birit dan kekejangan perut. Aloe lateks (daun luar) mengandungi sebatian yang merangsang julap. Jadi, anda harus memilih produk yang diperbuat daripada daun dalaman.

Apa yang perlu diberi perhatian

Lidah buaya yang diambil secara oral juga boleh berinteraksi dengan ubat sitokrom P450. Sementara itu, jus berasaskan lidah buaya juga menghalang tindakan ubat CYP3A4 dan CYP2D6. Antidepresan tergolong dalam kelas ubat ini.

2. Kayu manis

Makanan tambahan kayu manis dibuat dari kulit kayu manis dan merupakan ekstrak atau serbuk kayu manis dalam bentuk suplemen. Penyelidikan pada tahun 2020 mendapati bahawa pengambilan suplemen kayu manis setiap hari dapat membantu mengawal kadar gula darah pada orang yang menderita prediabetes.

Kajian lain juga melihat kesan pengambilan 250 miligram ekstrak kayu manis pada orang yang menderita prediabetes. Mereka meminumnya sebelum sarapan dan makan malam selama tiga bulan. Didapati bahawa mereka mengalami penurunan kadar gula darah puasa sebanyak 8.4%.

Cara Menggunakan Kayu Manis

Kayu manis diambil secara lisan. Satu kajian menunjukkan bahawa dos ekstrak kayu manis yang disyorkan adalah 250 miligram dua kali sehari sebelum setiap makan.

Cassia cinnamon adalah jenis kayu manis yang paling banyak dikaji dan mempunyai kesan mengawal kadar gula dalam darah. Sementara itu, kayu manis ceylon tidak terbukti mempunyai kesan yang sama.

Salah satu cara mudah untuk mengonsumsi kayu manis adalah dengan menaburkannya pada bijirin atau oatmeal yang dimakan oleh Diabestfriends.

Apa yang perlu diberi perhatian

Beberapa jenis kayu manis mengandungi sebatian kumarin, yang boleh memberi kesan negatif terhadap fungsi hati pada mereka yang menderita penyakit hati. Oleh itu, penting untuk berjumpa doktor sebelum mengambil kayu manis sebagai makanan tambahan untuk menurunkan gula darah.

Baca juga: Jangan tertipu, berikut adalah ciri diabetes pada usia muda

3. Vitamin D

Vitamin D umumnya dapat diperoleh dengan terdedah kepada cahaya matahari pada kulit. Kekurangan vitamin D boleh menyebabkan pelbagai kesan negatif pada tubuh, termasuk peningkatan risiko diabetes jenis 2.

Penyelidikan pada tahun 2019 mendapati bahawa vitamin D dapat meningkatkan kepekaan insulin, menurunkan kadar gula darah dan risiko terkena diabetes jenis 2. Pakar memerhatikan kesan pengambilan suplemen vitamin D pada 680 wanita di Brazil. Didapati bahawa mereka mengalami penurunan kadar gula dalam darah.

Satu kajian tahun 2015 juga menunjukkan bahawa pengambilan suplemen vitamin D setiap hari dapat meningkatkan kawalan gula darah dan gula darah puasa. Walau bagaimanapun, banyak pakar percaya bahawa lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengesahkan ini.

Cara Menggunakan Vitamin D

Rujuk doktor mengenai dos vitamin D terbaik untuk Diabestfriends.

Apa yang perlu diberi perhatian

Makanan tambahan vitamin D dapat berinteraksi dengan pelbagai ubat, termasuk:

  • Orlistat : Ubat penurunan berat badan dapat mengurangkan penyerapan vitamin D ketika mengambil diet rendah lemak.
  • statin : kerana vitamin D diperoleh dari kolesterol, banyak ubat statin dapat mengganggu sintesis vitamin D.
  • Prednisone : Ubat steroid seperti prednison yang diberikan untuk merawat keradangan dapat mengurangkan pengambilan kalsium dan mengganggu metabolisme vitamin D.
  • diuretik thiazide : apabila digabungkan dengan suplemen vitamin D, diuretik dapat menyebabkan hiperkalemia (kadar kalsium yang terlalu tinggi, terutama pada orang tua).

4. Magnesium

Magnesium adalah mineral yang memiliki peranan penting dalam mengatur tekanan darah, fungsi otot, irama jantung, dan kadar gula darah. Secara umum, diet tinggi magnesium menurunkan risiko diabetes.

Penyelidikan pada tahun 2019 menunjukkan bahawa pengambilan suplemen magnesium mengurangkan ketahanan insulin dan meningkatkan peraturan glisemik pada orang dengan diabetes jenis 2.

Cara Menggunakan Magnesium

Makanan tambahan magnesium boleh didapati dalam pelbagai bentuk. Sebagai makanan tambahan untuk menurunkan gula darah, disarankan agar magnesium diminum setiap hari bersama makanan.

Apa yang perlu diberi perhatian

Makanan tambahan magnesium dapat berinteraksi dengan ubat-ubatan, termasuk antibiotik dan diuretik. Rujuk doktor sebelum Diabestfriends memutuskan untuk memakannya.

5. Berwaspada

Pare adalah buah yang sering dimakan oleh orang Indonesia. Biasanya, tembikai pahit diproses menjadi tumis atau sayur-sayuran. Pare juga sering digunakan dalam dunia perubatan herba, kerana mengandung sebatian anti-diabetes aktif, sehingga diyakini menurunkan kadar gula darah.

Terdapat banyak kajian konklusif yang melihat kesan tembikai pahit terhadap penurunan kadar gula dalam darah, tetapi laporan tahun 2011 membuat kesimpulan bahawa kapsul tembikai atau suplemen mengandungi sekurang-kurangnya satu bahan yang menghalang pengeluaran enzim tertentu.

Ia dikatakan dapat mencerna kortison menjadi bentuk aktif kortisol, sehingga menyebabkan hiperglikemia. Para saintis yang terlibat dalam laporan ini berteori bahawa bahan penghambat inilah yang menyebabkan tembikai pahit mempunyai kesan anti-diabetes.

Cara Menggunakan Pare

Pare boleh dimakan dalam bentuk aslinya, atau dijadikan jus. Biji labu pahit juga boleh digiling menjadi serbuk untuk dimakan. Ekstrak labu juga dijual dalam bentuk suplemen herba, termasuk makanan tambahan untuk menurunkan gula darah.

Apa yang perlu diberi perhatian

Rakan diabetes mesti terlebih dahulu berunding dengan doktor sebelum memutuskan untuk mengambil suplemen tembikai pahit. Hadkan juga pengambilannya, kerana jika terlalu banyak boleh menyebabkan cirit-birit dan sakit perut.

Baca juga: Gejala kejutan insulin yang perlu diperhatikan
Sumber:

Kesihatan yang Sangat Baik. Makanan Tambahan Yang Menurunkan Gula Darah. Jun 2021.

Suksomboon N, Poolsup N, Punthanitisarn S. Kesan aloe vera terhadap kawalan glisemik pada prediabetes dan diabetes jenis 2: tinjauan sistematik dan meta-analisis. J Clin Pharm Ther. 2016


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found