Jus Meningkatkan Tenaga semasa Menstruasi - GueSehat.com

Menstruasi atau haid sering menakutkan wanita. Macam mana boleh jadi? Kitaran bulanan yang dialami oleh setiap wanita yang telah memasuki masa dewasa, sering disertai dengan kesakitan yang sengit.

Begitu sengit, rasa sakit akibat haid terasa mampu menyerap semua tenaga dalam badan. Selalunya, ini menghalang wanita daripada melakukan aktiviti harian.

Ya, hari pertama haid sering membuat wanita merasa tidak berdaya. Atas sebab ini, agar rasa sakit menjadi lebih ringan, wanita biasanya harus berehat dengan meregangkan badan. Di samping itu, anda boleh mengambil ubat penahan sakit.

Namun, kerana ubat-ubatan berasaskan kimia tidak baik jika diminum secara berterusan, Geng Sehat dapat menggunakan bahan-bahan semula jadi untuk mengubati sakit haid.

Bukan hanya ramuan herba, anda tahu bahawa boleh digunakan sebagai ubat, beberapa buah dan sayur-sayuran di bawah ini dapat dijus dan dimakan secara berkala untuk membantu meningkatkan tenaga sambil melegakan kekejangan dan kesakitan yang berlebihan setiap bulan!

  1. Sayuran hijau

Pada hari pertama dan kedua haid, badan anda akan mengeluarkan banyak darah dari badan. Keadaan ini menjadikan badan anda memerlukan nutrien untuk meningkatkan pengeluaran zat besi.

Sayuran hijau kaya dengan nutrien penting, untuk mengelakkan kesakitan semasa haid. Anda boleh mencuba membuat jus dari campuran brokoli, timun, dan sedikit daun limau purut. Gabungan ketiganya bukan sahaja sihat, tetapi juga dijamin sangat enak dan segar untuk anda minum, geng.

  1. Pisang dan Jeruk

Pisang dikenali sebagai buah yang dapat membekalkan tenaga dalam waktu yang singkat, jadi mereka enak untuk sarapan. Namun, siapa sangka kandungan kalium dalam pisang dapat membantu badan yang letih juga? Semasa haid, minum jus pisang sangat digalakkan kerana selain menambah tenaga juga dapat meningkatkan mood.

Anda juga boleh menambah jeruk dalam jus pisang anda, anda tahu, geng. Selain menambah tenaga, campuran jus ini berkhasiat untuk mencegah tekanan dan kegelisahan semasa haid. Campuran kedua-duanya juga dapat mencegah jerawat semasa haid.

  1. Daun Kale dan Anggur

Campuran jus ini sangat sesuai untuk mengatasi rasa geram dan lemah semasa awal haid. Kedua-duanya sangat kaya dengan zat besi dan Vitamin K. Zat besi adalah nutrien yang diperlukan oleh tubuh untuk mengekalkan sel darah dan prestasi otot yang sihat.

Manakala Vitamin K juga terkenal dapat menjaga tulang dan sel darah. Dengan khasiat ini, jus ini sangat sesuai diminum oleh Geng Sihat yang sedang haid.

  1. Peach dan Lemon

Jus pic dan lemon dapat mengurangkan pengekalan cecair yang sering dialami wanita semasa haid. Jeruk juga sangat sesuai diminum oleh anda yang selalu mengalami kembung dan kembung semasa haid. Selain dapat menghilangkan dahaga, kombinasi jus ini juga dapat memberikan tenaga tambahan kerana dipercayai dapat mengatasi gejala kegelisahan semasa haid.

  1. Kacang

Selain sayur-sayuran dan buah-buahan, kacang-kacangan juga dapat meningkatkan tenaga dan mengurangkan rasa sakit, anda tahu, geng. Kacang-kacangan, seperti walnut dan badam, mengandungi magnesium dan B6.

Kedua-duanya dipercayai berkesan mengurangkan kekejangan dan sakit di bahagian perut. Untuk itu, walnut dan badam akan menjadi sangat baik jika ditambahkan ke jus di atas atau dengan jus buah kegemaran anda yang lain.

Rujukan:

Vix: 4 Jus Terbaik Untuk Minum Semasa Dalam Tempoh Anda

Floliving: resipi JUICE TERBAIK UNTUK Mencegah GEJALA PMS, DARI DARAH KE MOOD SWINGS

Glamour: Inilah yang harus anda makan dalam tempoh anda