Terdapat banyak faedah air kelapa untuk bayi, anda tahu! -GueSehat

Keperluan cecair yang mencukupi untuk si kecil setiap hari, sama pentingnya dengan pemakanan makanan yang mencukupi. Namun, bolehkah anak kecil anda diberi air kelapa jika berumur 6 bulan ke atas? Dan, apa faedah yang dapat diperoleh oleh si kecil anda dengan memakan air kelapa? Lihat maklumat di bawah, Moms.

Bermula MPASI, bolehkah si kecil anda minum air kelapa?

Betul, ibu. Memasuki usia makan makanan pejal sebagai pendamping susu ibu, si kecil anda sudah boleh diperkenalkan dengan air kelapa. Ini juga "diluluskan" oleh American Academy of Pediatrics, yang menyatakan bahawa air kelapa selamat diminum oleh bayi yang berumur 6 bulan ke atas.

Terlebih lagi, air kelapa boleh menjadi variasi pengambilan cecair selain air minum yang mungkin terasa hambar untuk si kecil anda. Ini pasti baik untuk menjaga anak kecil anda daripada risiko dehidrasi. Kerana, dehidrasi yang terjadi pada bayi dan tidak dirawat dengan cepat, dapat menjadi risiko yang serius, bahkan menyebabkan kematian.

Nasib baik kita tinggal di negara yang mempunyai tanaman kelapa yang banyak, jadi tidak sukar untuk mendapatkan air kelapa segar. Anda perlu tahu, air kelapa adalah pengambilan cecair dengan kandungan nutrisi yang baik, seperti elektrolit, karbohidrat, dan asid amino, yang semuanya diperlukan untuk pertumbuhan bayi. Di samping itu, kandungan gula dalam 100 ml air kelapa hanya 2.61 gram dan merupakan gula semula jadi dari buah-buahan. Jadi, dikelaskan sebagai sumber gula yang baik dan dalam had yang munasabah.

Manfaat memakan air kelapa itu sendiri cukup banyak, anda tahu, Ibu. Sebahagian daripadanya adalah:

1. Menyegarkan sumber tenaga

Kerana mengandungi karbohidrat, air kelapa dapat melengkapkan nutrien makro yang diperlukan anak kecil anda setiap hari.

2. Menyokong pertumbuhan tulang dan gigi

Air kelapa mengandungi 250 mg kalium dan 105 mg natrium dalam setiap 100 ml air kelapa. Ia juga mengandungi beberapa mineral, seperti kalsium, zat besi, fosfor, magnesium, dan mangan, semuanya menyumbang kepada pertumbuhan tulang dan gigi.

3. Menghidrat badan dan memenuhi keperluan elektrolit

Dalam cuaca panas dan terik, tentu anda ingin minum sesuatu yang segar, Ibu. Si kecil tidak terkecuali. Nah, pilihan minuman yang segar tetapi tetap sihat adalah air kelapa. Tidak hanya menyegarkan, air kelapa mengandung elektrolit untuk memulihkan cairan yang hilang akibat berpeluh. Elektrolit dalam air kelapa juga berguna ketika anak kecil anda mengalami cirit-birit.

Baca juga: Ingin tahu adakah telefon bimbit, gelas, dan wang boleh dicemari dengan Virus Corona?

4. Sistem pencernaan yang sihat

Beberapa kajian menunjukkan bahawa mengkonsumsi air kelapa secara berkala dikaitkan dengan peningkatan sistem pencernaan dan penyerapan nutrien.

5. Sumber asid amino tidak penting

Asid amino adalah unsur asas protein yang merupakan blok utama tisu badan. Apabila makan makanan yang mengandungi protein, sistem pencernaan tubuh akan memecahnya menjadi asid amino. Ia adalah pemecahan asid amino yang akan digunakan oleh tubuh untuk menjalankan serangkaian fungsi penting.

Nah, air kelapa mengandungi pelbagai asid amino yang tidak penting, seperti alanine, arginine, dan serine. Sekiranya anda tidak tahu, asid amino sebagai bentuk protein mempunyai banyak fungsi, yaitu menyokong pertumbuhan, perkembangan yang optimum, pematangan sistem imun, sistem pencernaan yang sihat, dan metabolisme yang sihat.

Baca juga: Bolehkah penghidap ulser makan pisang?

Peraturan untuk memakan air kelapa untuk si kecil anda

Melihat serangkaian kebaikan air kelapa, tentu anda ingin mencuba memberikannya kepada si kecil, ya. Tetapi tunggu, walaupun kandungan nutrisi air kelapa itu baik, tentu anda juga harus memperhatikan peraturan pemberiannya, terutama kerana si kecil masih bayi dan dalam tahap belajar makan.

Untuk memperkenalkan air kelapa pada kali pertama, cuba berikan 1-2 sudu terlebih dahulu. Lihat bagaimana reaksi anak kecil anda dan lihat apakah anda mempunyai simptom alergi. Sebaiknya jangan segera memperkenalkan jenis makanan baru pada hari yang sama untuk memperkenalkan air kelapa kepada si kecil anda, sehingga Ibu dapat dengan lebih mudah mengesan jika reaksi berlaku. Kerana kadang-kadang, makanan dapat menunjukkan kereaktifan silang dengan makanan lain sehingga menyebabkan alergi.

Sejauh ini, anda boleh memberi anak kecil anda 100-200 ml air kelapa setiap hari. Walau bagaimanapun, perhatikan jumlah pengambilan cecair lain, seperti susu ibu dan susu formula, yang juga diperlukan untuk anak anda makan.

Untuk memastikan air kelapa yang diberikan kepada si kecil anda berkualiti, ada beberapa petua yang boleh anda lakukan, iaitu:

  1. Sentiasa berikan air kelapa segar kepada si kecil, bukan dalam bungkusan.
  2. Pilih kelapa hijau muda, kerana rasanya lebih manis dan anak anda suka.
  3. Beri sedikit demi sedikit, bukan dengan menghabiskan semuanya sekaligus. Had masa terbaik untuk menyimpan air kelapa pada suhu bilik ialah 24 jam.
  4. Elakkan menyimpan air kelapa segar di dalam peti sejuk untuk digunakan kemudian, kerana proses penyimpanan dapat mengubah rasa dan nilai pemakanannya.
Baca juga: Perlukah Imunisasi Influenza untuk Bayi?

Sumber:

Mumjunction. Air Kelapa untuk Bayi.

Menjadi Ibu Bapa. Air Bayi dan Kelapa.