Kesan dan Kesan Sampingan Narkotik Flakka - guesehat.com

Beberapa waktu yang lalu, video orang yang bertindak seperti zombi telah menjadi viral di media sosial. Telah diketahui bahawa orang-orang ini berada di bawah pengaruh flakka jenis narkotik. Flakka telah menjangkiti Amerika Syarikat dan beberapa negara di Eropah dalam beberapa tahun terakhir.

Dalam video tersebut, seorang pemuda di Florida dapat dilihat berlari pantas, menjerit dan memakai wajah yang menakutkan. Kelakuannya yang pelik dan tidak terkawal malah membuat suami isteri mati. Lelaki berusia 19 tahun itu malah cuba memakan bahagian badan mangsa.

Kes lain yang tidak kalah viral adalah gadis yang berlari ke jalan sambil menjerit bahawa dia adalah syaitan. Terdapat juga seorang lelaki yang memecahkan pintu balai polis ketika dia berada di bawah pengaruh flakka narkotik.

Apa itu Flakka?

Narkotik dalam bentuk kristal seperti garam mandi pada asalnya dimaksudkan sebagai ubat. Walau bagaimanapun, para penyelidik tidak dapat menentukan dos yang tepat. Menurut penyelidik dari Nova Southeastern University, Florida, sedikit perbezaan dalam dos yang digunakan boleh memberi kesan penarikan dan kematian. Akhirnya, pengeluaran ubat ini dihentikan pada tahun 2012.

Flakka berasal dari bahasa Sepanyol yang bermaksud 'wanita cantik'. Sebatian kimia di dalamnya adalah MDPV, yang dapat merangsang kawasan otak yang mengatur mood, hormon dopamin, dan serotonin.

Penggunaan flakka, sama ada merokok, disuntik, atau dihirup, boleh menyebabkan gejala yang sama. Kenaikan adrenalin dapat membuat pengguna melakukan kekerasan sehingga suhu badan meningkat secara drastik.

Dalam video viral yang beredar di media sosial, dapat dilihat bahawa pengguna flakka tidak hanya bertindak kejam tetapi juga bersikap aneh. Mereka sering memiringkan kepala, dan ada juga yang hampir tertidur dan sukar bercakap. Ada yang berlari dengan pantas dan kemudian merempuh diri.

Tidak berhenti di situ, kesan narkotik ini diduga membuat pengguna merasa seolah-olah mereka adalah Hulk, kerana mereka memberikan kesan halusinasi jika mereka mempunyai kekuatan super, keyakinan diri yang tinggi, dan kemarahan yang meletup. Harap maklum bahawa bahan aktif flakka adalah 10,000 kali lebih kuat daripada morfin atau 100 kali lebih kuat daripada heroin.

Kesan Sampingannya Kekal!

Walaupun kesan sakau flakka hanya bertahan selama beberapa jam, otak dapat merasakan kesannya secara kekal. Kesan sampingan lain adalah kesihatan buah pinggang yang boleh merosot. Beberapa penyelidik bimbang pengguna flakka yang berlebihan harus menjalani dialisis sepanjang hayat mereka. Kenaikan suhu badan juga boleh membuat otot pecah.

Sejauh ini, tidak ada narkotik flakka yang ditemukan di Indonesia, tetapi pemerintah masih menyelidiki kemungkinan ini. Sebabnya ialah banyak jenis narkotik baru mulai memasuki Indonesia, salah satunya tablet PCC yang beredar di Kendari, Sulawesi Tenggara. Pemerintah juga mengatur narkotika flakka untuk dimasukkan dalam undang-undang.

Semua jenis narkotik boleh merosakkan badan, terutamanya flakka, yang dibuat menyerupai kokain tetapi lebih berbahaya. Terdapat banyak jenis narkotik lain yang tentunya mesti dielakkan. Jangan lupa untuk melaporkannya kepada polis atau BPOM, sekiranya terdapat tanda-tanda jenis narkotik di sekitar anda.

Baca juga: Petua untuk tidak jatuh cinta kepada ubat