Khasiat Gelatin untuk Kesihatan | saya sihat

Gelatin adalah produk yang diperbuat daripada kolagen. Sebilangan besar gelatin terbuat dari protein, dan profil asam amino yang unik memberikan banyak manfaat kesihatan, baik pada kanak-kanak, orang dewasa, dan wanita hamil dan menyusui.

Kolagen adalah protein yang paling banyak terdapat pada manusia dan haiwan. Kolagen berfungsi memberi kekuatan dan struktur pada tisu, misalnya meningkatkan kelenturan kulit dan kekuatan tendon. Walau bagaimanapun, pengambilan kolagen cenderung sukar kerana biasanya terdapat di bahagian haiwan yang tidak menyenangkan, seperti tulang.

Nasib baik, kolagen dapat diekstrak dengan merebus pelbagai bahagian yang mengandungi kolagen di dalam air, misalnya dengan membuat gelatin. Kolagen yang diekstrak ke dalam gelatin tidak terasa, tidak berwarna, larut dalam air suam, dan mempunyai tekstur seperti jeli ketika disejukkan. Oleh itu, agar-agar digunakan secara meluas sebagai agen pembentuk gel dalam pengeluaran makanan, seperti jeli dan gula-gula.

Baca juga: Makanan yang Harus Dimakan oleh Ibu Hamil pada Trimester Kedua

Khasiat Gelatin untuk Kesihatan

Kerana ia terbuat dari ekstrak kolagen, tentunya gelatin juga memberikan pelbagai manfaat kesihatan. Apa faedahnya? Mari kita bincangkan satu persatu.

1. Baik untuk kesihatan kulit

Kolagen adalah sebatian penting yang menjadikan kulit kelihatan sihat dan awet muda. Namun, seiring bertambahnya usia, kulit kehilangan kolagen, yang menyebabkan kulit menjadi kurang kencang, kedutan muncul, dan garis-garis halus berkembang.

Salah satu cara semula jadi untuk meningkatkan kolagen dan memperbaiki penampilan kulit adalah dengan mengambil gelatin. Satu kajian dalam jurnal Kimia Makanan didapati bahawa pengambilan kolagen dapat meningkatkan kelembapan wajah dan mengurangkan kedutan pada kulit. Selain itu, dengan mengonsumsi gelatin secara berkala, kulit juga akan lebih tahan kerosakan.

2. Meningkatkan kekuatan tulang

Gelatin mengandungi lisin, yang membantu menguatkan tulang dan memaksimumkan penyerapan kalsium, yang membantu menjaga tulang kuat dan mencegah kehilangan tulang. Oleh itu, sebilangan orang mengambil gelatin untuk mengurangkan risiko osteoporosis, keadaan yang menyebabkan tulang menjadi lemah atau rapuh.

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Gangguan Muskuloskeletal BMC mendapati bahawa ketika tikus kekurangan magnesium menggunakan gelatin, ia memberi kesan positif pada satu aspek kepadatan tulang.

3. Meningkatkan kesihatan usus

Salah satu asid amino dalam gelatin, iaitu asam glutamat, diubah menjadi glutamin dalam badan. Glutamin sendiri telah terbukti dapat meningkatkan kekuatan dinding usus dan mencegah usus bocor, yang merupakan keadaan ketika dinding usus menjadi terlalu telap, yang memungkinkan bakteria dan bahan berbahaya lain keluar dari usus ke dalam aliran darah. Ini dianggap menyumbang kepada keadaan usus yang biasa, seperti sindrom iritasi usus.

Baca juga: Makanan yang Tidak Boleh Dimakan oleh Ibu Hamil Semasa Cirit-birit

4. Melindungi sendi

Gelatin baik untuk anda yang suka bersenam untuk membantu meningkatkan kesihatan sendi dan mengurangkan keradangan. Gelatin juga dapat membantu meningkatkan prestasi atlet dengan membantu menjaga kesihatan sendi dan bebas rasa sakit.

Sebagai tambahan, bagi individu yang mempunyai penyakit radang sendi atau tulang, seperti artritis atau osteoporosis, pengambilan gelatin dapat membantu anda mengatasi keradangan dan kesakitan pada sendi anda, dan membina tulang yang lebih kuat.

5. Meningkatkan kualiti tidur

Gelatin mengandungi glisin yang terbukti dapat membantu meningkatkan kualiti tidur. Satu kajian dalam jurnal Tidur dan Irama Biologi mendapati bahawa peserta yang diberi 3 gram glisin menghasilkan peningkatan kualiti tidur yang dapat diukur. Gelatin juga boleh bertindak sebagai pil tidur yang berkesan tanpa kesan sampingan yang mengganggu, tidak seperti pil tidur yang kadang-kadang boleh menyebabkan pening.

Glycine juga merupakan neurotransmitter penghambat, yang dapat mengurangkan kegelisahan dan meningkatkan ketenangan mental. Ini kerana glisin mengatasi norepinefrin, yang merupakan hormon stres yang menyebabkan perasaan gelisah dan panik. Oleh itu, agar-agar dapat membantu anda tidur nyenyak sepanjang malam.

Itulah beberapa kelebihan penggunaan gelatin untuk kesihatan. Oleh kerana gelatin tidak berwarna dan tidak sedap, mudah dimasukkan ke dalam pelbagai makanan. Anda boleh membuat gelatin sendiri di rumah dengan mengikuti resipi mudah, atau membelinya terus dari pasar raya atau kedai atas talian untuk ditambah dengan makanan dan minuman harian.

Baca juga: Inilah Fakta Di Sebalik Mitos Makanan untuk Wanita Hamil

Sumber:

Healthline.com. Untuk apa Gelatin Bagus? Faedah, Kegunaan dan Banyak Lagi

Chrisresser.com. 5 sebab mengapa vegetarian memerlukan gelatin

Medicalnewstoday.com. 10 faedah kesihatan agar-agar