Prosedur Pemanjangan Bulu Mata - GueSehat.com

Pada masa kini, penyambungan bulu mata nampaknya telah menjadi trend kecantikan yang tidak boleh dilepaskan oleh wanita. Bagaimana tidak, penampilan bulu mata yang tebal dan tebal, semuanya dapat diperoleh hanya dengan melakukan pemanjangan bulu mata. Tidak perlu bersusah payah menggunakan penjepit bulu mata atau maskara lagi!

Baiklah, tetapi apa sebenarnya prosedur pemanjangan bulu mata atau pemasangan bulu mata palsu, sehingga akhirnya dapat memberikan penampilan yang cantik pada mata? Bagi Geng Sihat yang ingin tahu atau mungkin ingin melakukan pemanjangan bulu mata dalam masa terdekat, mari lihat perkara berikut!

Apa Kelebihan Panjangan Bulu Mata?

Selain menekankan kawasan mata, pemanjangan bulu mata juga dapat membuat anda menjimatkan lebih banyak masa setiap hari, anda tahu, geng. Bayangkan saja, anda tidak perlu lagi menghabiskan beberapa minit hanya untuk menggunakan bulu mata palsu atau hanya menggunakan dan membuang maskara. Betul-betul cekap, bukan?

Bukan itu sahaja, penggunaan sambungan bulu mata pasti dapat membuat anda lebih yakin. Sekiranya anda biasanya bimbang tentang noda maskara dan meninggalkan bintik-bintik gelap di bawah mata anda, anda tidak perlu risau lagi. Dengan pemanjangan bulu mata, bulu mata anda boleh kekal tebal dan kelihatan tebal tanpa takut pudar.

Apakah Jenis Sambungan Bulu Mata?

Secara umum, terdapat 3 jenis pemanjangan bulu mata yang dibezakan berdasarkan bahan, iaitu sintetik, sutera, dan cerpelai. Berbanding dengan dua jenis yang lain, bulu cerpelai lebih ringan dan paling menyerupai bulu mata manusia sebenar. Itulah sebabnya harga pemanjangan bulu mata dengan bulu cerpelai biasanya akan sedikit lebih mahal jika dibandingkan dengan pemasangan bulu mata menggunakan bulu sintetik atau sutera. Selain jenis bulu, sambungan bulu mata juga mempunyai beberapa ukuran, mulai dari 6-17 mm.

Prosedur Pemanjangan Bulu Mata

Pemasangan sambungan bulu mata boleh memakan masa sekitar 2 hingga 3 jam, bergantung pada jenis bulu mata yang akan digunakan. Untuk membuat anda lebih santai semasa prosedur, beberapa salun penyambung bulu mata akan memainkan lagu berirama lembut.

Lebih jelas lagi, inilah prosedur pemanjangan bulu mata yang perlu diketahui oleh Gang Sihat.

  1. Sebelum pemasangan, biasanya Gang Sihat dapat berunding terlebih dahulu dengan pakar mengenai jenis dan model bulu mata yang sesuai. Pastikan Gang Sihat memilih yang tepat, agar nanti Anda tidak menyesal hanya kerana pemanjangan bulu mata terasa tidak selesa ketika digunakan.
  2. Setelah menentukan jenis dan model bulu mata yang akan digunakan, pakar akan meminta anda untuk menutup mata dan membersihkan kawasan di sekitar mata anda. Ia juga penting untuk menghilangkan solekan di kawasan mata serta menanggalkan kanta lekap semasa prosedur. Ini untuk memastikan bahawa gam melekat dengan sempurna dan tidak menyebabkan kesan sampingan. Semasa prosedur, anda mesti menutup mata sepenuhnya, ya.
  3. Untuk mengelakkan gam melekat pada bulu mata bawah, pakar akan melekatkan pita khas atau pita pelekat ke bahagian bawah mata. Sebilangan daripada anda mungkin sedikit terganggu dengan kehadiran pita ini, tetapi jangan risau kerana ia tidak akan menyakitkan mata anda, walaupun dikeluarkan.
  4. Seterusnya, pakar akan menyikat bulu mata semula jadi untuk memisahkannya antara satu sama lain. Selepas itu, bulu mata palsu akan disisipkan helai demi helai menggunakan gam bulu mata profesional dan yang pasti selamat. Biasanya, jumlah bulu mata yang digunakan adalah sekitar 150-200 bulu mata. Inilah sebabnya mengapa prosedur pemanjangan bulu mata mengambil masa yang lama. Jadi, nikmati saja dan cuba berehat, geng.
  5. Setelah bulu mata palsu disapu, pakar akan kembali menyikat bulu mata dengan lembut menggunakan sikat khas sehingga tidak ada bulu mata yang menempel. Sekiranya demikian, pakar akan membiarkan lem kering. Proses ini biasanya hanya memerlukan beberapa minit dan kemudian pakar akan meneruskan prosedur yang sama seperti sebelumnya pada mata yang lain.
  6. Setelah semua bulu mata terpasang dengan sempurna, pakar akan membenarkan anda membuka mata dan akan melepaskan pita pelekat yang masih terpasang. Pakar juga akan memastikan bahawa anda selesa ketika membuka mata dan tidak ada bulu mata yang masih melekat.
  7. Akhirnya, pakar akan memberitahu anda tentang cara merawat pelanjutan bulu mata sehingga boleh bertahan lama, termasuk jadual untuk proses retouch seterusnya.

Sambungan bulu mata sememangnya merupakan penyelesaian yang sangat menggoda bagi wanita yang ingin mempunyai bulu mata tebal dan tebal tanpa perlu bersusah payah. Walaupun begitu, pastikan anda melakukan prosedur pemanjangan bulu mata di salon kecantikan yang dijamin selamat dan bersih. Ini termasuk pakar yang melakukan pemasangan, pastikan mereka pakar dalam melakukan pemanjangan bulu mata. Anda tidak menginginkannya jika niat anda cantik, anda akan mengalami kegatalan kerana jenis bulu mata atau gam yang digunakan tidak selamat untuk mata anda. (TAS)

Eyelash_extension_guesehat

Sumber:

Akademi Oftalmologi Amerika. "Fakta dan Keselamatan Peluang Bulu Mata".

Garis Kesihatan. "Sambungan Bulu Mata: Apa Kelebihan dan Kekurangannya?".

Huffington Post. "Lash Extensions: Petua yang Perlu Anda Ketahui Sebelum Menuju Salon".