Makna Di Sebalik Iftar Bersama

Ramadan sudah tiba, berapa kali anda berbuka puasa? Iftar bersama atau lebih kerap disebut 'bukber' telah menjadi tradisi pada bulan Ramadhan. Bermula dari sekolah rendah, sekolah menengah, rakan sekolah menengah, kolej, pejabat, hingga keluarga, mereka semua mesti membuat iftar bersama. Semua kalangan tidak terkecuali melakukan ritual ini, dari gerai khemah di tepi jalan, restoran mewah, atau di masjid.

Ya, selain daripada berbuka puasa pada bulan puasa, perkara lain yang dinanti-nantikan oleh kebanyakan orang ialah turut sama berbuka puasa. Aktiviti ini secara amnya dijalankan untuk menjalin hubungan yang lebih erat. Inilah beberapa faedah yang anda dapat daripada berbuka puasa bersama.

  1. Mengeratkan hubungan

Mengeratkan hubungan persaudaraan adalah faedah terpenting jika anda bergabung bersama. Biasanya rakan lama akan bertemu lagi setelah sekian lama tidak berkomunikasi. Perbualan hangat adalah nostalgia. Kenangan masa lalu yang lucu dan tidak dapat dilupakan akan menjadi topik perbualan.

  1. Membina hubungan baru

Bertemu dengan rakan lama dari yang biasa hingga yang baru, walaupun ternyata satu sekolah dapat membantu anda mengembangkan rangkaian anda. Semasa bukber, anda akan saling menyapa antara satu sama lain dan itu dapat membuat anda membina hubungan baru. Memperluas rangkaian rakan anda dapat membantu membuka jalan untuk rezeki anda. Membuat rancangan buku kecil dari waktu, tempat, dan siapa yang diundang juga dapat meningkatkan hubungan kerjasama anda.

  1. Manfaatkan masa lapang

Sambal menunggu waktu berbuka Anda boleh berkongsi cerita berguna dengan rakan anda. Anda juga boleh merancang aktiviti lain seperti berbuka puasa bersama di rumah anak yatim, mengumpulkan dan mengagihkan zakat, dan lain-lain. Perbualan yang penuh dengan kebaikan akan menjadikan acara bukber lebih bermakna.

Iftar bersama bermaksud lebih daripada sekadar perjumpaan dan perjumpaan keluarga. Anda boleh mengatur aktiviti lain selepas itu agar hubungan itu berterusan. Yang paling mustahak adalah tidak melewatkan solat maghrib dan tarawih anda kerana senang berbual.