Menstruasi kembali normal setelah melahirkan - GueSehat.com

Sepanjang 9 bulan kehamilan, tentu banyak perkara menyenangkan yang dialami oleh wanita hamil, salah satunya bebas dari haid atau haid. Tetapi setelah bayinya dilahirkan, tidak sedikit ibu yang bingung mengapa haid tidak datang.

Anggapan juga berkembang bahawa semasa haid belum datang, ini bermakna tidak ada kemungkinan untuk hamil lagi. Bagaimanapun, itu tidak sepenuhnya benar. Sebenarnya, seperti apa tempoh normal selepas melahirkan?

Bilakah anda harus mempunyai haid anda selepas melahirkan?

Sebenarnya, sukar untuk menentukan kapan seorang wanita akan mula haid kembali selepas bersalin. Salah satu faktor yang memainkan peranan besar dalam menentukan kedatangan haid adalah proses penyusuan. Pada ibu yang tidak menyusukan bayinya, haid biasanya akan datang lebih awal sejurus selepas nifas berakhir. Sebaliknya, ibu-ibu yang secara aktif menyusu bayi mereka secara amnya akan mengalami tempoh bebas haid yang lebih lama.

Secara amnya, haid akan kembali 6-8 minggu selepas bersalin. Walau bagaimanapun, dengan pelbagai faktor yang mempengaruhi, seorang ibu mungkin mendapat haidnya lagi setelah 6 bulan, 1 tahun, atau lebih. Memang, jangka masa untuk kedatangan haid setelah melahirkan atau dalam bahasa perubatan tempoh selepas bersalin ia sangat luas. Ini kembali kepada peraturan hormon yang berlaku di dalam badan ibu setelah melahirkan.

Apakah hubungan antara penyusuan dan haid?

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, ibu-ibu yang secara aktif menyusu bayinya secara amnya mengalami tempoh yang lebih lama tanpa haid daripada mereka yang tidak menyusui atau memberikan kombinasi susu ibu (ASI) dengan susu formula.

Sebabnya ialah semasa menyusu, badan ibu akan menghasilkan lebih banyak hormon prolaktin yang berguna untuk proses pengeluaran susu. Salah satu kesan peningkatan tahap hormon prolaktin adalah penekanan pengeluaran hormon pembiakan. Ini menyebabkan proses pembebasan telur dari ovari atau proses ovulasi terhambat dan haid tidak berlaku.

Mekanisme ini juga menjadikan penyusuan sebagai kaedah kontraseptif semula jadi. Kaedah ini dikenali sebagai Kaedah Amenorea Laktasional (LAM). Walau bagaimanapun, terdapat beberapa syarat yang mesti dipenuhi agar kaedah kontrasepsi LAM mempunyai kadar kejayaan yang tinggi.

Pertama, usia bayi di bawah 6 bulan. Kedua, penyusuan susu ibu secara eksklusif, iaitu pagi hingga malam tanpa penambahan makanan atau minuman lain. Ketiga, ibu yang bersangkutan yakin bahawa haid tidak berlaku setelah nifas selesai.

Dengan pemenuhan semua syarat ini, kemungkinan kehamilan relatif kecil, iaitu 1-2%. Walau bagaimanapun, kadar kejayaan kaedah LAM agak rendah berbanding kaedah kontraseptif moden seperti peranti intrauterin (IUD), suntikan, dan sebagainya.

Sekiranya sudah 6 bulan menggunakan kaedah LAM tetapi haid anda belum tiba, adakah mustahil untuk hamil?

Jawapannya masih ada kemungkinan kehamilan! Walaupun haid belum datang, dan semasa penyusuan susu ibu eksklusif, bayi berjaya menggunakan kaedah LAM, tidak digalakkan menggunakannya sebagai kaedah kontraseptif.

Sebabnya adalah kerana pada bila-bila masa pemulihan hormon pembiakan telah kembali normal, ovulasi dapat terjadi dan telur yang dilepaskan siap untuk disenyawakan oleh sperma. Sekiranya kehamilan ini berlaku sejurus selepas 6 bulan selepas bersalin, maka jarak antara kedua kelahiran menjadi terlalu dekat. Ini tentunya akan membawa kesan kepada ibu, fizikal dan psikologi.

Tempoh selepas bersalin lwn pendarahan selepas bersalin: yang mana satu normal?

Selain mengetahui kapan haid anda akan datang, juga penting bagi anda untuk membezakan jenis pendarahan yang keluar dari faraj, sama ada haid anda atau jika ada masalah. Beberapa tanda pendarahan yang tidak normal setelah melahirkan termasuk darah yang keluar begitu banyak sehingga anda harus menukar tuala wanita setiap jam, pendarahan berlangsung lebih dari tujuh hari, disertai dengan gejala lain, seperti sakit, demam, sakit kepala, dan lain-lain, pembekuan darah yang keluar sangat besar, besar dan mempunyai bau busuk. Sekiranya anda mengalami satu atau lebih gejala ini, segera berjumpa doktor untuk menjalani pemeriksaan.

Jadi, bila haid anda akan datang setelah melahirkan adalah berbeza bagi setiap wanita. Semuanya dianggap normal selagi tidak ada gejala lain yang timbul. Kemudian, setelah datang haid, tidak mustahil anda akan mengalami kitaran haid yang berbeza daripada sebelum kehamilan. Tetapi ketika tahap hormon stabil, kitaran haid juga akan menjadi lebih teratur. Jangan lupa untuk selalu memenuhi keperluan pemakanan setelah melahirkan, supaya badan sentiasa sihat dan sihat. Salam sihat selalu!