Elakkan Tabiat dan Punca Tulang Humpback Ini!

Jangan salah faham, wanita ! Tubuh membungkuk tidak hanya boleh berlaku pada mereka yang sudah tua. Anda yang masih muda juga boleh mengalami tulang belakang yang bengkok dan condong ke hadapan. Bagaimana bentuk punggung yang awalnya tegak perlahan-lahan menjadi bengkok dan tidak boleh lurus ke belakang? Secara tidak sedar, tabiat sejak kecil dan aktiviti harian yang dilakukan memberi sumbangan besar kepada pembentukan tulang belakang anda. Jangan percaya? Setelah membaca pengalaman saya di bawah, mungkin anda akan segera berhati-hati dan percaya bahawa salah satu faktor dan penyebab tulang bongkahan adalah corak tabiat yang anda lakukan setiap hari. Lihatlah, wanita !

Pengalaman Hidup dengan Tulang Humpback

Ibu bapa saya mengatakan bahawa saya telah membungkuk sejak kecil. Ya, aktiviti yang saya lakukan semasa saya menjadi pelajar sekolah rendah sangat mempengaruhi perubahan keadaan badan saya. Salah satu perkara yang saya masih ingat ialah beg berat yang selalu dipenuhi dengan puluhan buku bercetak dan nota yang harus saya bawa setiap hari. Pada masa itu, beg galas atau beg galas adalah jenis yang paling popular berbanding dengan beg sandang. Mengingat pada masa itu beg galas adalah beg yang cukup besar dan mampu membawa banyak barang, jadi saya selalu membawa buku dengannya. Anda harus membayangkan betapa berat beg galas yang saya angkat setiap hari! Terdapat kira-kira 10 mata pelajaran yang mesti diikuti, masing-masing memerlukan 3 jenis buku, iaitu buku bercetak, buku nota, dan buku kerja / kerja rumah. Sekiranya suatu hari ada 4 pelajaran, sudah ada 12 buku yang harus saya bawa dalam perlumbaan beg galas. Belum lagi peruntukan, botol air, atau pakaian sukan yang mesti dibawa. Sudah tentu kebiasaan ini membuat punggung saya menjadi letih, sakit, dan menjadi lebih membungkuk. Satu lagi perkara yang saya sedar membantu mempercepat pembentukan badan saya yang bongkok adalah perasaan malu ketika saya berada di kelas tertinggi. Semasa kecil, saya tinggi badan dan berbadan besar. Anda boleh mengatakan bahawa saya adalah salah seorang gadis tertinggi di kelas. Kerana tidak yakin, saya sering menurunkan badan untuk menyamarkan ketinggian saya berbanding rakan-rakan yang lain. Kerana itu, sehingga kini saya masih sukar mendapatkan bentuk badan yang lurus.

Sebab-sebab Lain Tulang Humpback

Pengalaman saya di atas hanya dapat menunjukkan sebahagian kecil dari tabiat harian yang dapat menambah potensi tulang yang tersendat. Namun, mungkin sebahagian besar daripada anda pernah mengalami perkara yang sama dengan saya. Beberapa aktiviti lain yang membuat punggung anda kelihatan lebih tertutup, sama ada anda menyedarinya atau tidak adalah:

 1. Langkah yang cenderung condong ke hadapan.
 2. Duduk di bangku terlalu lama dengan kedudukan kepala bergerak ke depan melihat komputer riba atau komputer.
 3. Terlalu kerap memakai kasut tumit tinggi.
 4. Memakai pakaian yang terlalu ketat boleh menyebabkan rasa tidak selesa dan mendorong badan menjadi lebih licin.
 5. Penggunaan coli yang tidak betul pada wanita (seperti terlalu kecil atau terlalu longgar) boleh mengubah pusat graviti badan sehingga condong ke hadapan.
 6. Terlalu kerap melihat ke bawah ketika mengalami sakit perut dan sakit di bahagian belakang.
 7. Makan atau buat sesuatu di atas katil sambil menghadap ke bawah untuk waktu yang lama.

Memperbaiki Bentuk Badan

Mayat orang tua yang tersekat mungkin sukar diatasi. Kerana sebahagian besar penyebab seperti osteoporosis, terhakis cakera pada tulang belakang, atau faktor genetik cenderung mempunyai kesan kekal pada keadaan bongkok di bahagian belakang. Sebaliknya, anda yang lebih muda cenderung mendapatkan semula bentuk badan yang lurus dan tegak. Saya sendiri mula terbiasa menukar bongkok saya perlahan-lahan sehingga dapat kembali ke bentuk normal. Kerana penyebab terbesar datang dari kebiasaan harian, pencegahan juga dapat dilakukan melalui kebiasaan harian anda. Inilah petua dan nasihat saya untuk anda wanita yang tidak sabar menjalankan aktiviti harian:

 1. Pakai pakaian yang selesa, termasuk coli yang sesuai dengan saiz payudara anda dan disesuaikan sehingga tidak longgar.
 2. Letakkan bantal di belakang punggung anda apabila anda perlu bekerja di hadapan komputer riba atau komputer untuk jangka masa yang lama. Anda juga boleh memilih kerusi yang mempunyai punggung yang tinggi agar punggung anda tidak merasa letih dan sakit.
 3. Jauhkan diri anda dari beg galas yang berat. Gunakan beg tangan untuk muatan kecil dan jika anda ingin melakukan perjalanan lebih baik menggunakan beg pakaian daripada beg galas yang besar dan berat.
 4. Apabila anda mengalami sakit perut atau belakang, baringkan di atas katil daripada membengkokkan punggung untuk menahan kesakitan.
 5. Pakai kasut yang selesa. Sekiranya anda mesti memakai kasut tumit tinggi, rehatkan kaki anda setiap 30 minit.
 6. Walaupun tidak selesa dan menyakitkan, praktikkan selalu duduk dan berdiri dan berjalan dalam keadaan tegak. Mintalah bantuan saudara atau rakan terdekat untuk selalu mengingatkan anda jika punggung anda bengkok lagi.
 7. Lakukan senaman atau regangan yang dapat membantu anda mencapai bentuk badan yang sihat, cergas dan tegak lagi. Seperti yoga, berenang, atau pilates.
 8. Siapkan meja kecil supaya anda boleh makan atau menggunakan komputer riba dengan sandaran. Elakkan kedudukan rawan di tilam dalam jangka masa yang lama.

Oleh itu, tanya diri anda untuk mengetahui sama ada anda adalah orang yang mempunyai masalah punggung. Kenali tanda dan sebab tulang bongkok sejak awal menjauhkan diri dari tulang yang semakin membongkok! Jaga diri anda, jaga kesihatan tulang anda!