Waktu Kerja dan Tekanan Kerja Menyebabkan Sakit Perut

Lokasi tempat kerja saya dapat menentukan jenis pesakit yang datang untuk mendapatkan rawatan di tempat itu. Sekiranya hospital atau klinik terletak di jalan utama dan berhampiran dengan pintu tol, kemalangan jalan raya adalah salah satu sebab mengapa mereka pergi ke sana untuk mendapatkan rawatan.

Bagi klinik dan hospital yang terdapat di kawasan perumahan, pesakit, terutamanya kanak-kanak, sering kali akan mendapat aduan batuk dan selsema. Sementara itu, jika lokasi hospital atau klinik berdekatan dengan kawasan kilang, kemalangan kerja adalah salah satu penyebab mereka mendapatkan rawatan. Selain itu, ada sesuatu yang sering saya temui di klinik atau hospital di kawasan kilang. iaitu peratusan tinggi orang yang mengalami ulser perut.

Apa kaitan kerja dengan pedih ulu hati?

Biasanya, pekerja kilang mempunyai jadual kerja yang cukup ketat, termasuk jadual makan. Mereka akan datang sekitar jam 7:30 atau 8:00. Selepas itu, mereka akan bekerja sehingga tengah hari. Sekitar jam 12.00 atau 13.00, mereka akan makan tengah hari. Kemudian, mereka akan kembali bekerja sehingga jam 17:00.

Selalunya mereka tidak mempunyai masa untuk berehat sehingga tiba masanya untuk pulang. Akibatnya, banyak yang mengadu loya dan muntah. Puncanya? Ya, kerana asid perut meningkat. Malah rakan-rakan yang bekerja di pejabat sering mengalami perkara ini. Waktu kerja yang panjang sering menyebabkan mereka lupa makan dan berehat.

Asid perut naik? Kenapa begitu, ya?

Peningkatan asid perut disebabkan oleh pelbagai perkara, seperti perut kosong untuk waktu yang lama dan kekurangan lapisan pelindung di dalam perut. Selalunya ini diperburuk oleh tekanan kerja yang cukup berat, sehingga memicu pengeluaran asid perut.

Selalunya keadaan ini menyebabkan gejala pedih ulu hati, yang cukup sinonim dengan pedih ulu hati. Sebenarnya, kenaikan asid perut tidak selalu menimbulkan rasa sakit di lubang perut, anda tahu! Mungkin keluhan yang dialami adalah loya dan kembung.

Malangnya, keadaan ini sering dipandang enteng dan tidak diendahkan. Sebenarnya, jika asid perut dibiarkan meningkat, lama-kelamaan ia boleh merosakkan lapisan perut! Sekiranya lapisannya rosak, rasa sakit akan menjadi lebih teruk dan anda mungkin mengalami najis berdarah. Cukup menakutkan, bukan?

Kuncinya adalah untuk meningkatkan gaya hidup anda. Diet biasa harus diikuti untuk mengelakkan pedih ulu hati. Saya selalu mencadangkan untuk mengisi perut secara berkala, iaitu setiap 3-4 jam. Tidak semestinya makanan berat, tetapi dapat disisipkan dengan makanan ringan.

Makanan ringan yang dimaksudkan juga mestilah makanan yang sihat, seperti buah tidak berasid, oatmeal, jus, keropok gandum, dan sebagainya. Makanan masam dan pedas lebih menggoda, tetapi ia sebenarnya boleh membuat mual menjadi lebih teruk! Oleh itu, cubalah makan makanan yang neutral.

Kadang-kadang pengambilan ubat diperlukan untuk melegakan gejala yang sudah ada. Satu jenis ubat di kaunter yang boleh dibeli adalah yang mengandungi aluminium hidroksida, baik tablet atau kunyah. Walaupun beberapa jenis ubat lain, memerlukan perundingan dengan doktor untuk mengetahui peraturan penggunaannya.

Walaupun loya dan muntah tidak selalu merupakan gejala refluks asid, ia adalah antara gejala yang paling biasa. Perlu melihat apakah ada gejala lain yang menyertai mual untuk menentukan masalah kesihatan yang dialami. Namun, jika Geng Sihat mempunyai waktu kerja yang lama, mungkin kenaikan asid perut dan pedih ulu hati boleh menjadi penyebab mual dan muntah. (AS)

Tanda-tanda Sakit Perut - Saya Sihat