Resepi Bubur Kurma untuk Bayi 6 Bulan - guesehat.com

Siapa yang tidak tahu tarikh? Buah yang sedap ini adalah sumber tenaga, anda tahu. Kurma mengandungi vitamin, mineral dan serat. Nutrien penting yang terkandung dalam kurma termasuk mangan, kalsium, sulfur, besi, kalium, fosforus, tembaga, magnesium, dan zink. Semuanya baik untuk pertumbuhan si kecil. Sedangkan vitamin yang terdapat di dalamnya termasuk thiamin, riboflavin, niasin, folat, vitamin A, dan vitamin K.

Nah, ternyata kurma juga boleh dijadikan bubur untuk bayi 6 bulan, anda tahu. Resipi kali ini adalah bubur dengan sup kurma. Kenapa bubur sumsum? Ini berdasarkan kemampuan anak kecil anda mengunyah makanan. Bubur sumsum mempunyai tekstur lembut, jadi sangat sesuai sebagai makanan pelengkap bagi bayi yang berumur 6 bulan.

Bahan yang diperlukan adalah seperti berikut:

  1. 5 sudu besar tepung beras.
  2. 2 cawan santan pekat sedikit.
  3. 8 biji kurma besar.
  4. cawan belimbing air rebusan.

Bahannya sangat senang dijumpai, bukan, Ibu? Lalu, bagaimana membuatnya? Ayuh, lihat langkah-langkah berikut:

  1. Satukan tepung beras dengan santan, kemudian gaul rata.
  2. Masak dengan api sederhana, terus kacau hingga menjadi kisar dan berbuih.
  3. Untuk membuat kuah kurma, rendam kurma dalam 1/2 cawan air masak. Keluarkan biji. Selepas itu, satukan semua kurma dengan air.
  4. Saring kurma dan simpan di tempat tertutup.
  5. Ambil bubur secukupnya kemudian tuangkan dengan kuah kurma.

Ia mudah, bukan?

Mengapa kurma boleh dijadikan makanan pelengkap dan dapat meningkatkan berat badan bayi? Ini kerana kurma mengandungi lebih banyak kalori daripada buah-buahan lain. Dalam 5 biji terdapat kira-kira 114 kalori.

Setelah mengetahui ramuan dan resipi mudah untuk membuat makanan pejal yang terbuat dari kurma untuk bayi berusia 6 bulan, tidak lengkap jika anda tidak tahu apa faedahnya. Selain menjadi sumber tenaga untuk anak kecil anda, kurma juga dapat digunakan sebagai ubat untuk gangguan usus dan disentri, menguatkan gigi, melegakan sembelit, dan meningkatkan hemoglobin.

Walaupun kurma kaya dengan faedah, ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan, ya. Sebaiknya berikan kurma kukus, kerana lebih baik daripada rebus atau mentah. Ini kerana kurma mentah mengandungi tanin, yang akan memberi reaksi buruk terhadap kesihatan bayi anda.

Kurma memang dibenarkan diberikan pada usia 6 bulan, tetapi tidak digalakkan memberi buah kurma sebagai buah pertama. Ini kerana teksturnya keras, menyukarkan anak kecil anda mengunyah.

Adakah wajar memberi jus kurma kepada si kecil? Boleh, tidak boleh. Kami tidak tahu jus kurma dalam bungkusan itu benar-benar jus kurma atau mempunyai gula. Perlu diingat bahawa makanan pelengkap untuk bayi tidak boleh mengandungi bahan tambahan, seperti gula, garam, atau perasa. Oleh itu, lebih baik memberikan tarikh sebenar dalam jumlah yang berpatutan.

Baca juga: Makan Tarikh Semasa Berbuka Puasa dan Rasakan Manfaatnya!

Demikian resipi dan pelbagai maklumat mengenai bubur yang dibuat dari kurma untuk bayi 6 bulan. Resipi dijamin sangat senang diproses dan si kecil suka. Jangan lupa berjumpa dengan pakar pediatrik anak anda terlebih dahulu jika dia dibenarkan makan kurma pada usianya, ya. Semoga berjaya!