Bolehkah Saya Makan Anggur Semasa Mengandung - GueSehat.com

Semasa mengandung, anda mungkin sering mendengar nasihat untuk makan banyak buah. Walau bagaimanapun, kebanyakan orang tidak memberitahu buah apa yang harus dimakan dan dielakkan. Lalu, bagaimana dengan arak? Bolehkah anda makan anggur semasa mengandung?

Anggur adalah buah yang mengandungi vitamin, antioksidan, asid organik, serat, dan asid folik yang menyokong semasa kehamilan. Anggur juga mempunyai sifat anti-radang, yang dapat mengawal artritis dan asma semasa kehamilan. Selain itu, anggur kaya dengan antioksidan, seperti flavonol, antosianin, linalool, geraniol, dan tanin, sehingga dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh dan mencegah jangkitan.

Berdasarkan kandungannya, anggur juga mempunyai pelbagai faedah lain untuk wanita hamil, termasuk:

  • Magnesium yang terkandung dalam anggur memainkan peranan penting dalam penghantaran neuromuskular untuk melegakan kekejangan otot.
  • Sebagai sumber serat yang baik dan bertindak sebagai julap yang kuat, anggur dapat menyembuhkan masalah sembelit yang biasa berlaku semasa kehamilan.
  • Sebatian resveratrol yang terkandung dalam anggur mampu mengawal kolesterol semasa hamil. Enzim ini meningkatkan kerja hempedu dan menjaga lipid darah terkawal. Segelas jus anggur dapat menurunkan tekanan darah tinggi.
  • Asid organik dalam anggur mampu meneutralkan bakteria dalam rongga mulut. Asid ini juga berperanan dalam membentuk dan mengekalkan kalsium yang diperlukan oleh gigi semasa anda hamil.
  • Anggur, yang kaya akan zat besi, juga memainkan peranan penting dalam menjaga tahap hemoglobin yang sihat.
  • Sebilangan ibu yang mengandung mungkin mengalami masalah jantung. Polifenol yang terkandung dalam anggur dapat menyokong kesihatan jantung.

Jadi, bagaimana dengan janin di dalam rahim? Adakah dia juga merasakan kelebihan anggur yang dimakan oleh Mums? Anda bukan sahaja baik untuk ibu, tetapi wain yang anda makan juga baik untuk janin. Vitamin B yang terkandung dalam anggur dapat membantu metabolisme badan. Ini akan membantu janin yang sedang tumbuh menerima lebih banyak nutrien.

Kandungan mineral seperti natrium dalam anggur juga dapat menyokong perkembangan sistem saraf janin. Vitamin A dan flavonol mampu mengembangkan penglihatan bayi. Selain itu, kandungan folat dalam anggur yang dimakan dapat mengurangkan kemungkinan kecacatan tiub saraf pada janin.

Kesan sampingan daripada pengambilan wain yang berlebihan

Walaupun mempunyai pelbagai khasiat, anggur juga boleh memberi kesan sampingan jika dikonsumsi secara berlebihan. Perlu diingat, Ibu tidak disarankan untuk memakan buah ini ketika memasuki trimester terakhir. Sekiranya dikonsumsi secara berlebihan, anggur akan menjadi toksik kerana kandungan resveratrolnya yang tinggi.

Anggur hitam dan merah dengan kulit tebal menjadikannya sukar dicerna, yang boleh menyebabkan sistem pencernaan dan cirit-birit yang lemah. Selain itu, anggur mentah yang besar dan berasid tidak boleh dikonsumsi terlalu banyak kerana boleh menyebabkan pedih ulu hati, sakit kepala, mual, dan muntah pada wanita hamil.

Ibu yang menderita diabetes juga tidak disarankan untuk makan anggur sepenuhnya atau dalam bentuk jus berlebihan, kerana akan meningkatkan kadar gula dalam darah. Ibu boleh makan anggur, tetapi pastikan pengambilan gula harian anda terjaga. Semasa anda ingin makan anggur, pastikan anda makan makanan lain yang rendah gula atau karbohidrat. Had normal untuk mengkonsumsi anggur keseluruhan dalam sehari adalah 10 hingga 15 buah kecil hingga sederhana.

Oleh itu, jika anda ingin merasakan faedah memakan anggur, makanlah secara sederhana. Ini untuk mengelakkan kesan sampingan jika dikonsumsi secara berlebihan. Oh ya, jika anda mempunyai aduan mengenai kesihatan semasa kehamilan, jangan ragu untuk berjumpa doktor. Ibu boleh memanfaatkan ciri konsultasi dalam talian 'Ask a Doctor', yang terdapat di aplikasi GueSehat khusus untuk Android. Ayuh, cuba ciri-ciri sekarang Mums! (TI / AS)

Sumber:

Malachi, Rebecca. 2018. Adakah Selamat Makan Anggur Semasa Kehamilan . Persimpangan Ibu.