Punca Sakit Gigi dan Cara Mengatasinya | Saya sihat

Nampaknya hampir semua orang mengalami sakit gigi sekurang-kurangnya sekali dalam hidupnya. Walaupun kelihatan sepele, kesakitan yang disebabkan oleh sakit gigi sangat tidak selesa dan menghalang aktiviti. Oleh itu, sakit gigi mesti diatasi dengan segera agar tidak berlarutan, dan penyebabnya ditangani agar sakit gigi tidak berulang.

Punca Sakit Gigi

Terdapat banyak penyebab sakit gigi, bukan hanya rongga. Berikut adalah beberapa penyebab sakit gigi yang paling biasa:

  1. Rongga

Rongga merawat karies gigi adalah sebab yang paling biasa untuk sakit gigi. Kerosakan gigi ini jika tidak dirawat dengan segera (ditambal) boleh menyebabkan abses. Abses adalah jangkitan pada kawasan pulpa atau akar gigi.

Jangkitan ini akan menyebabkan rasa sakit dan bengkak sehingga anda disarankan untuk berjumpa doktor dengan segera. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, jangkitan dapat menyebar ke otak, yang akhirnya dapat mengancam nyawa.

  1. Kerosakan Gigi

Sakit gigi juga boleh disebabkan oleh gigi yang terkena. Keadaan ini berlaku apabila salah satu gigi, biasanya gigi bijak, tersekat di tisu gusi atau tulang. Akibatnya, gigi tidak dapat keluar atau tumbuh.

  1. Keradangan sinus

Sinusitis adalah keadaan di mana sinus menjadi radang akibat jangkitan virus, bakteria, atau kulat. Kehadiran akar gigi atas yang dekat dengan sinus boleh menyebabkan sakit gigi ketika seseorang mengalami sinusitis. Keadaan ini biasanya paling ketara pada gigi atas.

  1. Penyakit kronik

Penyakit jantung juga boleh menyebabkan sakit gigi. Dalam beberapa kes, sakit gigi mungkin merupakan tanda amaran serangan jantung.

Penyakit jantung dan paru-paru boleh menyebabkan sakit gigi kerana lokasi saraf vagus, iaitu saraf yang mengalir dari otak ke pelbagai organ dalam tubuh, termasuk jantung dan paru-paru, melalui rahang.

Cara Mengatasi Sakit Gigi

Sakit gigi tentu terasa tidak selesa, betul, geng. Oleh itu, keadaan ini mesti diatasi dengan segera. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk merawat sakit gigi.

  1. Berkumur dengan air garam

Air garam adalah pembasmi kuman semula jadi yang bertindak sebagai anti-bakteria dan dapat membantu mengurangkan pembengkakan. Berkumur dengan air masin adalah rawatan jangka pendek yang baik, terutamanya jika terdapat luka di mulut.

Campurkan setengah sudu teh garam dalam segelas air suam, kemudian berkumur beberapa kali dengan larutan.

  1. Gunakan kompres sejuk

Untuk mengurangkan sakit gigi, cuba gunakan kompres sejuk. Kompres sejuk dapat membantu mengecilkan saluran darah, sehingga mengurangkan rasa sakit. Selain itu, kompres sejuk juga dapat mengurangkan pembengkakan dan keradangan.

Cara menggunakannya, cukup sapukan tuala sejuk atau tuala berisi bungkus ais ke kawasan mulut luar yang terasa sakit akibat sakit gigi. Biarkan selama kira-kira 20 minit dan ulangi setiap beberapa jam.

  1. Bawang putih

Khasiat bawang putih telah diketahui sejak sekian lama. Bawang putih mempunyai kemampuan untuk membunuh bakteria yang menyebabkan plak gigi, dan melegakan kesakitan.

Untuk menggunakannya, hancurkan beberapa ulas bawang putih segar dan campurkan dengan sedikit garam, kemudian sapukan ke kawasan yang menyakitkan.

  1. Cengkih

Cengkih telah lama dikenali untuk merawat sakit gigi. Minyak cengkeh mengandungi eugenol, antiseptik semula jadi yang berkesan dapat menghilangkan rasa sakit dan mengurangkan keradangan.

Gunakan minyak cengkih dengan mengoleskannya ke kawasan yang menyakitkan. Anda juga boleh mencampurkan minyak cengkih dengan beberapa tetes minyak seperti minyak zaitun atau air. Lakukan ini beberapa kali sehari.