Darah haid Adakah Darah Kotor? | Saya sihat

Setakat ini, umum difahami bahawa darah haid adalah darah kotor atau beracun. Walaupun dalam beberapa budaya, darah kitaran bulanan ini adalah simbol kekotoran. Adakah ia benar-benar seperti itu? Mari lihat ulasannya di sini, Ibu!

Manfaat Menstruasi untuk Kesihatan Wanita

Pertama dan paling utama, tempoh berkala menunjukkan bahawa badan anda sudah bersedia untuk hamil. Tetapi selain pembiakan, irama kitaran haid sebenarnya mencerminkan keseimbangan sistem dan fungsi badan, anda tahu.

Macam mana boleh jadi? Ini kerana haid adalah hasil koordinasi yang baik antara otak dan ovari. Dua bahagian otak yang mengatur kitaran haid, hipotalamus dan kelenjar pituitari, juga berkaitan erat dengan kelenjar adrenal, tiroid, dan usus di sepanjang jalan yang sama. Oleh itu, apabila satu sistem terganggu, sistem lain akan terjejas.

Nah, tempoh yang tidak teratur sering kali menjadi kawasan pertama yang menunjukkan tanda-tanda gangguan isyarat di sepanjang jalan ini, yang boleh memberi kesan kepada kesihatan keseluruhan anda. Sebagai contoh:

  • Ketidakseimbangan hormon

Menstruasi secara berkala memberitahu bahawa tubuh berada dalam keadaan baik dan hormon berfungsi. Apabila semua hormon berada dalam keadaan seimbang, anda akan berasa bertenaga, tidur nyenyak, dan mempunyai dorongan seks yang baik. Sebaliknya, apabila anda sentiasa tertekan, hormon tidak seimbang dan tempoh yang tidak teratur adalah salah satu cara pertama badan untuk meminta pertolongan.

  • Kesihatan tulang

Sebenarnya, tulang adalah organ penghasil endokrin atau hormon. Oleh itu, jika keseimbangan terganggu, haid menjadi tidak teratur dan memberikan petunjuk berguna bahawa penumpukan tulang mungkin tidak beriringan dengan kerosakan tulang.

Keseimbangan semula jadi hormon seks estrogen, progesteron dan testosteron membantu memastikan kesihatan tulang. Begitu juga keseimbangan antara hormon penting lain, termasuk hormon insulin, tiroid, paratiroid, dan stres.

  • Fungsi tiroid

Terletak di tengah-tengah antara otak dan seluruh badan, tiroid bertindak seperti "stesen pemindahan", mengawal kadar di mana setiap sel dan kelenjar berfungsi di dalam badan, termasuk pertumbuhan, pembaikan, dan metabolisme.

Apabila tiroid kurang aktif atau kurang berfungsi, ia boleh menyebabkan keletihan, kenaikan berat badan, kemurungan, kolesterol tinggi, dan gejala lain. Sementara itu, jika tiroid sihat dan berfungsi dengan baik, haid akan lebih teratur.

  • Pemeliharaan berat badan yang ideal

Lemak, terutamanya tisu adiposa di sekitar pinggang, juga bertindak seperti organ endokrin, menghasilkan estrogen dan leptin (hormon yang membantu mengatur pengambilan dan perbelanjaan tenaga, termasuk selera makan).

Dominasi estrogen dan ketahanan insulin adalah jenis ketidakseimbangan hormon yang berkaitan dengan berat badan tambahan dan ketidakteraturan haid. Di samping itu, kekurangan berat badan kerana diet yang ketat, senaman yang berlebihan, atau tekanan fizikal atau emosi yang melampau juga boleh menyebabkan ketidakteraturan haid, termasuk tidak mengalami haid (amenorea).

  • Fungsi kelenjar adrenal

Apabila anda merasa tertekan, apa pun sumbernya (situasi berbahaya, hubungan peribadi, pekerjaan, persekitaran), terdapat peningkatan aktiviti di sepanjang paksi antara otak dan kelenjar adrenal, untuk menghasilkan hormon stres seperti kortisol yang membantu kita bertindak balas terhadap ancaman.

Nah, kortisol secara tidak langsung mempengaruhi keseimbangan antara hormon seks, termasuk estrogen, progesteron, dan dehydroepiandrosteron ( DHEA). Akibatnya, haid mungkin datang lewat, tidak teratur, atau bahkan tidak ada tempoh sama sekali. Sekiranya fungsi kelenjar adrenal terganggu, ia juga boleh menyebabkan anda mengalami gejala pramenstruasi yang lebih kuat.

Baca juga: Jangan salah, Bersenam semasa haid mempunyai banyak faedah, anda tahu!

Adakah benar bahawa darah haid adalah darah kotor?

Setiap bulan, tubuh wanita bersiap untuk mengandung. Sekiranya persenyawaan tidak berlaku, lapisan rahim yang telah disiapkan untuk calon embrio ditumpahkan dan fasa haid akan bermula. Darah haid akan keluar dari rahim melalui serviks, kemudian dikeluarkan dari badan melalui faraj.

Lalu, bagaimana bezanya darah haid dengan darah pada umumnya? Darah haid tidak mempunyai komposisi yang sama dengan darah yang mengalir di arteri. Ketekalan darah haid lebih tebal dan kurang kental untuk membolehkan aliran yang baik.

Tetapi sebenarnya, darah haid sama "bersih" dengan darah vena yang datang dari setiap bahagian badan yang lain, anda tahu! Dan tidak seperti namanya, komposisi di dalamnya tidak hanya terdiri dari darah, tetapi juga cairan endometrium, tisu endometrium, mukosa serviks dan vagina, dan mikroba dari vagina.

Baca juga: Menstruasi Selalu Maju Bermakna Subur?

Di samping itu, darah haid mengandungi lebih sedikit platelet, hemoglobin, dan zat besi, dan mengandungi lebih banyak air. Komposisi ini mungkin berbeza mengikut wanita, usia, dan kitaran. Namun, secara umum, itulah komposisi darah haid.

Sekiranya dihuraikan dengan lebih mendalam, ia hanya mengandungi 35% darah semasa haid. Maksudnya, darah hanyalah sebahagian kecil dari apa yang keluar semasa haid. Secara umum, komponen darah haid serupa dengan darah arteri.

Sementara itu, cairan dan tisu endometrium berasal dari lapisan rahim yang menumpahkan setelah persenyawaan tidak berlaku dan tidak ada telur yang ditanam di dinding rahim. Rembesan faraj terbuat dari air dan elektrolit, seperti natrium dan kalium.

Ringkasnya, tidak ada yang kotor atau beracun mengenai darah haid seperti yang biasa difahami. Jadi, tidak betul jika kita masih menyebut darah haid "darah kotor" apalagi "darah tidak suci". (AS)

Baca juga: Mesti Berfungsi Semasa Hamil, Kenali Risiko dan Keselamatan, Ibu!

Rujukan

Feminisme di India. Darah haid.

Diri. Darah Berkala.

Kesihatan wanita. Kitaran dan Kesihatan Menstruasi.