Tanda Bayi Breech | saya sihat

Setiap wanita hamil pasti berharap bayi berada dalam keadaan yang betul sebelum melahirkan. Tetapi pada hakikatnya, bayi dapat mengubah kedudukan mereka bahkan sebulan sebelum waktu kelahiran, menjadi posisi breech.

Menurut Amerika Kolej Obstetrik dan Pakar Sakit Puan (ACOG), bayi dianggap sungsang ketika punggung, kaki, atau kedua-duanya berada di saluran kelahiran terlebih dahulu. Dan kemungkinan kejadian ini berlaku kepada anak kecil anda adalah 3 hingga 4 peratus. Walau bagaimanapun, kedudukan breech ini tidak bermaksud anda tidak dapat melahirkan dengan selamat.

"Seekor bayi boleh selamat dihantar melalui faraj atau pembedahan caesar. Namun, pastikan doktor cukup berpengalaman jika anda ingin melahirkan secara faraj. Perkara ini perlu dibincangkan oleh doktor, apabila bayi anda didiagnosis menderita angin kencang di akhir trimester ketiga, "kata dr. Michael Cackovick, MD, pakar obstetrik di Pusat Perubatan Wexner Ohio State University, Amerika Syarikat.

Punca dan Tanda-tanda bayi bendi di rahim

Selain itu, tidak semua bayi mengalami kedudukan sirip yang sama. Terdapat tiga jenis posisi breech yang dialami oleh bayi, iaitu breech lengkap, breech straight, dan breech kaki. Berikut adalah 5 tanda yang dapat membantu anda mengenali kedudukan breech.

1. Mengandung Kembar

Semasa anda mengandung anak kembar, anda cenderung berkembar. Dr. Cackovick mengatakan kehamilan kembar juga berisiko mengalami kelahiran awal dan mempunyai ukuran yang lebih kecil daripada bayi lain. Bukan sahaja ukuran menjadi masalah, tetapi ruang bayi anda menggunakan rahim anda sangat sempit.

"Selain itu, jika satu bayi diposisikan di pelvis dan yang lain di atas dengan ruang yang terbatas, ini akan mewujudkan senario di mana bayi itu mempunyai sedikit ruang untuk berpusing sebelum melahirkan," kata Cackovick.

2. Cecair ketuban sedikit

Cecair amniotik rendah atau rendah dikenali sebagai oligohydramnios, keadaan di mana cecair amniotik mempunyai jumlah yang lebih sedikit daripada yang dijangkakan. Cecair amniotik berfungsi untuk melindungi bayi dan membantunya bernafas, jadi sejumlah kecil cecair ini dapat menyebabkan masalah pada kehamilan anda.

Cairan ketuban yang terlalu sedikit kadang-kadang membatasi kemampuan janin untuk berputar dengan sendirinya, "kata Dr. Cackovick. Cairan ketuban rendah bermaksud bahawa janin tidak mempunyai ruang yang cukup untuk bergerak atau tidak ada cukup cecair untuk membantunya bergerak, ini adalah apa yang menyebabkan bayi berangin.

3. Bentuk rahim yang tidak biasa

Sebilangan wanita hamil mungkin mempunyai rahim berbentuk hati yang dikenali sebagai rahim bicornuate. Wanita hamil yang mempunyai keadaan ini berisiko lebih tinggi melahirkan bayi. Kerana rahim anda terbahagi kepada dua bahagian yang dipisahkan oleh septum atau dinding tisu.

Sekiranya doktor anda dapat mengetahui masalahnya lebih awal, anda mungkin disarankan untuk menggunakan teknik awal untuk membantu menghidupkan bayi anda, seperti mengurutnya atau melakukan regangan lembut.

4. Kelahiran Pramatang

Satu kajian di Loyola University, Amerika Syarikat pada tahun 2012 mendapati bahawa daripada 569 wanita yang mengalami pecah selaput pramatang pada usia kehamilan 24 hingga 34 minggu, 111 daripadanya mempunyai bayi yang bersendawa. Dari mereka yang mempunyai bayi breech, 65% juga didapati mempunyai tahap ketuban yang rendah.

"Sebelum trimester ketiga, tubuh dan kepala bayi mempunyai ukuran dan komposisi berat yang hampir sama. Oleh itu, bayi boleh berada di hampir semua posisi. Hanya apabila ukuran kepala melebihi ukuran badan sekiranya dia secara automatik memasuki pelvis," katanya .

5. Ibu Merasakan Bayi Menendang Perut Bawah pada 37 Minggu

Walaupun satu-satunya cara yang benar untuk mengetahui kedudukan bayi adalah melalui ultrasound, kebanyakan pergerakan atau tendangan di bahagian bawah abdomen dan serviks dapat menunjukkan bayi yang bersendawa.

"Bergantung pada kedudukan punggung janin, atau anggota badan lain yang jatuh rendah di pelvis. Ini dikenali sebagai persembahan tapak kaki breech dan sering berlaku dengan kelahiran awal yang melampau, "kata Dr. Cackovick.

Walaupun ini tidak selalu berlaku, penting untuk mengesan perubahan pergerakan janin dan memberi amaran kepada doktor mengenai perkara yang tidak biasa. Penyedia perkhidmatan kesihatan anda mungkin dapat menunjukkan kepada anda gambar sonogram di mana janin berada.

Baca Juga: Apa Yang Menyebabkan Bayi Breech?

Sumber:

Rompers. 5 Tanda Bayi Anda Akan Bengkak

ScienceDaily. Kelahiran sarang menyebabkan lebih banyak masalah bagi ibu dan bayi ketika air pecah lebih awal

Perubatan Michigan, Universiti Michigan. Kedudukan Breech dan Kelahiran Breech

The American College of Obstetricians and Gynecologists. Sekiranya Babyi Anda Breech