Fungsi Pusar di Badan - guesehat.com

Setiap manusia mesti mempunyai pusar. Nah, pusar atau apa yang sering disebut udel mempunyai bentuk yang berbeza, ada yang menonjol dan ada yang masuk sehingga kelihatan seperti lubang. Pada dasarnya, segala yang ada di dalam tubuh manusia mempunyai fungsi yang saling berkaitan dengan bahagian tubuh yang lain. Lalu, apa sebenarnya fungsi pusar? Lihat di bawah, ayuh!

1. Sumber makanan dan oksigen untuk bayi semasa dalam kandungan

Pusar mempunyai fungsi penting ketika seseorang berada di dalam rahim. Sebabnya, janin mendapat makanan melalui tali pusat yang menghubungkan plasenta ibu ke pusar. Bukan hanya itu, tali pusat yang dihubungkan antara pusar janin dan plasenta juga akan memberikan oksigen untuk janin.

2. Menanda titik dalam proses operasi

Oleh kerana kedudukan pusar berada di tengah-tengah badan, ini digunakan sebagai titik penanda atau penanda aras pada masa pembedahan. Kedudukan pusar boleh dijadikan penanda aras untuk menentukan kedudukan serat otot di dalam tubuh manusia. Proses operasi boleh berupa kelahiran anak atau yang lain.

3. Kelajuan berlari

Wow, ternyata pusar juga boleh menjadi penentu kelajuan larian, anda tahu! Berdasarkan kajian oleh pakar dari Universiti Duke, pelari yang mempunyai kedudukan pusar yang lebih tinggi cenderung mempunyai kelajuan berlari yang lebih tinggi daripada yang lain.

4. Memberi tindak balas ketika takut

Adakah Geng Sehat tiba-tiba merasa pedih ulu hati atau ingin membuang air kecil kerana tekanan atau kegelisahan ketika hadir di hadapan rakan sekerja atau berjumpa? Sekiranya demikian, salahkan pusar! Haha. Sebabnya, apabila anda merasa takut atau gugup, pusar akan segera bertindak balas dengan menimbulkan rasa pedih ulu hati atau keinginan untuk membuang air kecil.

Nah, itulah beberapa tugas pusar untuk badan. Jadi, jangan anggap anggota badan yang satu ini, geng!