Resepi Bubur Marrow untuk Bayi 6 Bulan

Indonesia adalah negara yang sangat kaya. Tidak hanya kaya dengan budaya, tetapi juga mempunyai pelbagai makanan tradisional. Memang, buat masa ini, makanan tradisional mulai mengubah permintaannya kerana banyaknya makanan segera. Namun, di pasar, masih banyak makanan tradisional Indonesia, mulai dari makanan berat hingga makanan ringan.

Nah, bagaimana jika anda membuat makanan tradisional menjadi bubur untuk bayi 6 bulan? Menarik kan? Mengingat keperluan pemakanan bayi berusia 6 bulan tidak hanya dapat dipenuhi dengan susu ibu, tetapi juga memerlukan makanan pelengkap. Ibu boleh membuat bubur tradisional menjadi bubur untuk bayi selama 6 bulan pertama, anda tahu.

Masih bingung mengenai bubur tradisional mana yang sesuai untuk bayi berusia 6 bulan? Oleh kerana makanan pelengkap untuk bayi berusia 6 bulan haruslah lembut tekstur dan tidak terlalu padat atau berair, maka bubur sumsum sangat digalakkan. Namun, kerana ia akan diberikan kepada bayi berusia 6 bulan, anda harus membuat bahan-bahan di dalamnya, untuk memenuhi keperluan si kecil anda.

Bubur sumsum adalah makanan tradisional Indonesia yang terbuat dari tepung beras. Bubur ini biasanya dimakan dengan sos manis yang terbuat dari gula merah. Walaupun nama sumsum, bubur ini tidak mengandungi sumsum.

Nama sumsum diberikan kerana penampilannya serupa dengan sumsum tulang. Bubur sumsum mempunyai banyak peminat. Buktinya tidak hanya terkenal di Indonesia, tetapi juga di negara lain seperti Malaysia.

Kemudian, bagaimana membuat bubur sumsum untuk bayi 6 bulan? Lihat penjelasan berikut, Moms.

Bahan-bahan yang perlu anda sediakan ialah 15 gram (1.5 sudu besar) tepung beras, 10 gram (1 sudu besar) kacang hijau rebus dan tumbuk, 75 cc (1/3 cawan buah belimbing) santan nipis, dan 20 gram daun bayam dihiris halus.

Untuk membuatnya, pertama anda perlu merebus kacang hijau dan daun bayam. Selepas itu, tapis ayak atau dalam pengisar halus, kemudian ketepikan. Kedua, larutkan tepung beras dengan sedikit air dan masukkan santan. Masak dengan api kecil hingga masak. Jangan lupa masukkan kacang hijau dan daun bayam yang telah ditapis, kemudian gaul rata. Mudah, betul, ibu?

Pemberian bubur sumsum mestilah 2-3 kali. Dalam satu penggunaan, berikan sebanyak 2-3 sudu. Anda tidak perlu banyak, kerana bayi masih dalam peringkat pengenalan makanan pelengkap (MPASI). Bubur sumsum ini juga tidak menggunakan kuah seperti pada umumnya. Ini kerana kuahnya dibuat dari gula merah. Sementara itu, bahan seperti gula, garam, dan perasa tidak boleh ditambahkan ke MPASI.

Mungkin anda tertanya-tanya adakah boleh menambahkan santan ke bubur bayi? Adakah santan baik untuk pertumbuhan dan perkembangan anak kecil anda? Ya, santan dapat diberikan kepada si kecil ketika dia diperkenalkan dengan makanan pelengkap. Walau bagaimanapun, dalam had yang munasabah dan disertakan dengan sayur-sayuran dalam makanan, ya, Ibu.

Baca juga: Tanda-tanda bahawa bayi anda sudah bersedia untuk memulakan makanan pejal pertamanya

Sekiranya anak kecil anda berumur 6 bulan, berikan hanya sedikit santan, Ibu. Kerana sistem pencernaan masih belum sempurna. Santan mengandungi lemak yang dapat membantu perkembangan otak. Selain itu, ternyata santan dapat membantu menyerap vitamin, mempercepat metabolisme tubuh, dan meningkatkan kecerdasan.

Itulah resipi bubur sumsum untuk bayi 6 bulan yang boleh anda buat. Selain sihat, membuat makanan tradisional juga bermaksud menjaga kepelbagaian Indonesia.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found