Punca Senggugut dan Gejala - guesehat.com

Senggugut (senggugut) berasal dari bahasa Yunani, yang bermaksud 'sukar, menyakitkan, atau tidak normal'. Katakanlah saya tidak itu sendiri bermaksud 'bulan' dan rhea bermaksud 'aliran'. Senggugut dalam bahasa Indonesia bermaksud 'sakit semasa haid'. Senggugut adalah sakit perut yang berasal dari kekejangan rahim yang berlaku semasa haid. Kesakitan berlaku serentak dengan permulaan haid dan berlangsung dari beberapa jam hingga beberapa hari, sehingga mencapai puncak kesakitan. Senggugut terbahagi kepada senggugut primer dan sekunder.

Senggugut sering diklasifikasikan sebagai ringan, sederhana, atau teruk, berdasarkan intensiti kesakitan yang relatif. Kesakitan boleh memberi kesan kepada kemampuan melakukan aktiviti harian. Pemarkahan Multidimensi Andersch dan Milsom mengklasifikasikan kesakitan senggugut seperti berikut:

 1. Senggugut ringan ditakrifkan sebagai sakit haid tanpa sekatan aktiviti. Tidak perlu analgesia dan tidak ada aduan.
 2. Senggugut sederhana ditakrifkan sebagai sakit haid yang mempengaruhi aktiviti harian, dengan keperluan analgesik untuk menghilangkan rasa sakit dan terdapat sedikit keluhan.
 3. Senggugut yang teruk didefinisikan sebagai sakit haid dengan batasan yang teruk dalam aktiviti harian, tindak balas analgesik minimum untuk menghilangkan rasa sakit, dan adanya aduan, seperti muntah, pingsan, dan sebagainya.

Tanda dan Gejala Senggugut

Beberapa gejala yang dialami oleh wanita adalah mual, pening, ringan kepala, cirit-birit, kembung, perubahan mood, sakit seperti menikam atau mencengkam di bahagian bawah perut, sakit yang berterusan secara berterusan, dan sakit yang memancar ke punggung bawah. Dan paha.

Puncanya bergantung pada jenisnya

Pada jenis senggugut utama, sakit haid disebabkan oleh proses fisiologi yang normal. Kesakitan disebabkan oleh peningkatan jumlah hormon prostaglandin, hormon yang membuat rahim berkontrak semasa haid dan melahirkan anak.

Sementara itu, kesakitan haid dalam kes senggugut sekunder disebabkan oleh faktor bukan fisiologi di luar keadaan normal kitaran haid, seperti endometriosis, fibroid, adenomyosis, sista ovari, atau tumor pada rahim.

Rawatan Senggugut

 1. Kompres perut. Anda boleh memampatkan perut dan punggung bawah menggunakan pad pemanasan. Ada juga yang melakukan relaksasi dengan berendam di dalam air suam untuk merawat sakit haid.
 2. Senaman ringan. Senaman yang dapat membantu anda meredakan kesakitan haid adalah berjalan kaki. Berjalan kaki dapat membuat otot bergerak, sehingga meningkatkan degupan jantung. Anda boleh melakukannya selama 30 minit secara berkala.
 3. Makan makanan yang sihat. Perbanyakkan makanan yang mengandungi kalsium, magnesium, vitamin D, vitamin E, dan omega 3. Pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran yang berwarna-warni, ikan, labu, dan makanan yang mengandungi banyak protein sayuran.
 4. Minum minuman suam yang tinggi kalsium.
 5. Elakkan minuman beralkohol, kafein, dan kandungan gula tinggi.
 6. Menggosok sakit perut atau pinggang. Urut kawasan yang terkena dengan gerakan bulat ringan.
 7. Lakukan kedudukan menunggu, sehingga rahim tergantung.
 8. Tarik nafas perlahan-lahan untuk berehat.
 9. Ubat yang digunakan mesti berada di bawah pengawasan doktor. Anda boleh mengambil analgesik (penghilang rasa sakit) yang dijual di kedai ubat, asalkan dosnya tidak lebih dari 3 kali sehari.

RUJUKAN

Diewkvand Moghadam A dan Khosravi A. Perbandingan sistem Pemarkahan Multidimensi Verbal (VMS) dengan Skor Analog Visual (VAS) untuk menilai Shirazi Thymus Vulgaris mengenai kesakitan haid. JPBMS, 2012.

Latthe P, Champaneris R, Khan K. Senggugut. Pakar Perubatan Keluarga Amerika. 2012; 85 (4): 386-7.

Madhubala C, Jyoti K. Hubungan antara senggugut dan indeks badan pada remaja dengan variasi luar bandar berbanding bandar. Jurnal Obstetrik dan Ginekologi India. 2012; 62 (4): 442-5.

Proverawati, A dan Misaroh, S.2009. Menarche Menarche Pertama yang Bererti. Yogyakarta: Nuha Medika.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found