Bersenam dapat mengurangkan tekanan - Guesehat.com

Adakah Geng Sihat sering kali merasa bosan? Atau merasa bosan dan letih dengan semua rutin dan aktiviti yang anda lakukan setiap hari? Mungkin anda sebenarnya tertekan dengan keadaan yang berlaku dalam hidup anda, tetapi tidak menyedarinya. Kerana tekanan boleh membuat anda letih secara fizikal.

Perkara-perkara yang terlalu difikirkan dan membebankan fikiran anda akan mengganggu organ tubuh lain juga, mengakibatkan sistem imun yang rendah, hipertensi, masalah pencernaan, dan bahkan meningkatkan risiko penyakit degeneratif.

Hubungan antara Latihan dan Tekanan

Tidak diketahui dengan tepat apa hubungan antara senaman dan tekanan. Tetapi jika anda kerap melakukan senaman, sama ada berjoging, aerobik, atau sebagainya, badan anda akan bertindak balas terhadap tekanan dengan lebih baik. Dengan cara itu, tubuh mudah menyesuaikan diri dengan pelbagai tekanan dan bertahan dalam menghadapi tekanan.

Ketika anda bergerak atau bersenam, otot dan saraf anda juga bersenam, mengakibatkan berpeluh. Pergerakan ini dapat bertindak balas terhadap perubahan fungsi tubuh dan fisiologi, seperti degup jantung, tekanan darah, dan otot. Hormon yang dikeluarkan kerana tekanan boleh kembali normal.

Pada dasarnya, tekanan memberi kesan buruk kepada kesihatan, seperti mengganggu tidur dan menyebabkan insomnia, meningkatkan selera makan, meningkatkan kadar denyutan jantung lebih cepat, hingga risiko kegemukan.

Mengapa Senaman Boleh Menurunkan Tekanan?

Bersenam secara teratur akan membantu mengurangkan tekanan psikologi, seperti tidur lebih mudah, meningkatkan kualiti badan, dan meningkatkan endorfin. Di samping itu, ada faedah lain yang mempengaruhi penurunan tahap tekanan jika anda bersenam, termasuk:

1. Menurunkan hormon kemurungan dalam badan

Sekiranya anda mengalami tekanan, badan anda akan secara automatik melepaskan hormon kortisol dan epinefrin. Kedua-dua hormon ini berfungsi untuk meningkatkan tenaga dan tekanan darah dengan segera, ketika tubuh mengalami tekanan atau kemurungan.

Hormon kortisol mempunyai tugas untuk mempersiapkan tubuh agar berada dalam keadaan tertekan, seperti menyiapkan tenaga dengan meningkatkan gula darah dan mencegah insulin bekerja untuk mengubahnya menjadi glikogen.

Walau bagaimanapun, apabila kortisol dan epinefrin dihasilkan secara berterusan, akan ada tekanan kronik yang menyebabkan fungsi fisiologi badan terganggu. Sekiranya orang menahan tekanan terlalu lama, kortisol selalu bekerja dan menaikkan gula darah. Orang itu kemudian akan menghidap diabetes mellitus jenis 2 dan obesiti. Dengan melakukan senaman secara teratur, hormon kortisol dan epinefrin akan menurun, dan dapat meningkatkan hormon norepinefrin sebagai antidepresan.

2. Meningkatkan keberkesanan diri

Keberkesanan diri adalah satu bentuk kepercayaan dan keyakinan pada seseorang dalam menyelesaikan dan menangani masalah yang ada. Orang yang mempunyai keberkesanan diri yang rendah akan terdedah kepada tekanan. Dengan bersenam, tubuh bukan sahaja sihat tetapi juga dapat meningkatkan keberkesanan diri. Sukan seperti pertahanan diri dapat meningkatkan keberkesanan diri, yang memudahkan seseorang mencari jalan keluar ketika ada masalah.

Terdapat kajian yang dilakukan terhadap 49 wanita yang mengalami tekanan yang teruk. Mereka kemudian diminta melakukan senaman secara berkala selama 8 minggu berturut-turut. Hasil kajian mendapati bahawa terdapat penurunan kadar kortisol dan epinefrin dalam air kencing mereka. Di samping itu, hasil ujian menunjukkan bahawa tahap tekanan yang dialami menurun, bahkan ada yang hilang sama sekali.

Kemudian hasil kajian juga menunjukkan bahawa terdapat peningkatan hormon endorfin dan serotonin, yang biasanya disebut sebagai hormon bahagia. Dengan peningkatan hormon ini, ia dapat membantu tubuh berasa santai, tenang, dan bahagia.

Sukan Apa yang Boleh Meringankan Tekanan?

Sebenarnya, semua latihan yang anda lakukan dapat membantu menurunkan tahap tekanan yang anda alami. Tetapi bergantung kepada anda, sama ada anda akan bersenam secara teratur atau hanya sekali-sekala. Terdapat sukan yang boleh anda lakukan setelah penat melakukan aktiviti, iaitu:

Berenang

Apabila anda memasuki air, badan anda akan berehat. Ditambah dengan pergerakan yang dilakukan ketika berenang membuat semua anggota badan bergerak. Berenang bagus untuk jantung, otot, dan orang yang mengalami sakit sendi.

Tarian

Tarian boleh dipanggil sukan, kerana berpeluh dan menggerakkan seluruh anggota badan semasa melakukannya. Selain merasa bahagia, badan juga menjadi sihat.

Jalan hijau

Berjalan atau berjoging membuat anda merasa damai, kerana bertemu langsung dengan alam dan menjadikan anda lebih sihat. Berjalan dengan kerap pada waktu pagi atau petang juga membantu membersihkan minda, sehingga menenangkan.

Selain itu, yoga juga dapat membantu anda menjadi lebih tenang, santai, dan sihat. Pergerakan yoga juga membantu mengeluarkan peluh. Cuba bersenam secara teratur, supaya badan menjadi lebih sihat dan tahap tekanan menurun. Sebarang senaman adalah baik untuk tubuh selagi anda melakukannya dengan kerap. (FENNEL)