Ujian Makmal Semasa Kehamilan | saya sihat

Siapa kata ujian makmal hanya dilakukan oleh pesakit yang ingin mengesan penyakit dalaman? Wanita hamil, terutama yang memasuki trimester pertama, juga mesti melakukan ujian ini, Ibu.

Dengan melakukan pemeriksaan air kencing, anda dapat mengetahui sama ada terdapat jangkitan saluran kencing (UTI). Kemudian, dengan melakukan ujian darah secara berkala, anda dapat mencegah pelbagai penyakit yang berkaitan dengan darah, seperti anemia dengan mengetahui tahap hemoglobin (Hb) dan gangguan sistem pembekuan darah yang diketahui melalui platelet.

Semasa pemeriksaan kehamilan pertama, biasanya doktor akan menerangkan pelbagai ujian yang perlu anda lakukan untuk keselamatan anda dan si kecil di rahim!

Baca juga: Mengapa Kulit Saya Lebih Gelap Semasa Kehamilan?

Ujian Makmal Yang Perlu Dilakukan Pada Trimester Pertama Kehamilan

Berikut adalah jenis ujian makmal yang perlu dilakukan pada trimester pertama kehamilan, Ibu:

Ujian darah lengkap.

Ujian ini dilakukan untuk mengetahui sama ada jumlah hemoglobin dalam sel darah merah adalah normal atau kurang, yang menunjukkan anda mempunyai anemia. Di samping itu, anda juga akan mengetahui sama ada jumlah sel darah putih dan platelet adalah normal atau terdapat peningkatan yang menunjukkan jika anda mempunyai jangkitan. Untuk itu, lakukan ujian darah lengkap pada awal kehamilan anda untuk mengelakkan risiko buruk terhadap kesihatan ibu dan janin.

Hematologi . Digunakan untuk menentukan kehadiran keabnormalan dalam darah, terutama jika terdapat gangguan pada hati dan ginjal.

Jenis darah, antibodi, dan Rhesus . Ujian ini hanya dilakukan sekali untuk mengetahui kumpulan darah dan antibodi rhesus pada janin. Sekiranya jenis darah janin berbeza dengan ibu, ia akan memberi kesan kepada pembentukan antibodi yang cenderung merosakkan sel darah merah janin.

Glukosa puasa. Ujian ini bertujuan untuk mengesan diabetes kehamilan yang boleh menyebabkan keguguran, serta kerosakan pada otak dan jantung janin.

Ujian HIV . Jangkitan HIV adalah jenis penyakit yang berbahaya, kerana boleh menjangkiti bayi ketika anda hamil, melahirkan, atau menyusui. Namun, jika anda telah mengesan penyakit ini, rawatan perubatan biasanya akan dilakukan dengan cepat untuk mengurangkan risiko bayi menderita AIDS yang disebabkan oleh virus HIV.

VDRL. Ujian jenis ini sangat spesifik untuk mengesan kehadiran bakteria Treponema pallidum, penyebab utama sifilis. Sekiranya anda positif penyakit ini, maka rawatan mesti dilakukan secepat mungkin, kerana akan mempengaruhi perkembangan janin.

HBsAG. Berfungsi untuk mengesan sama ada wanita hamil mempunyai virus Hepatitis B atau tidak. Usaha ini adalah untuk mencegah penularan virus ke janin.

Anti-Toxoplasma lg G, anti-Rubella lg G, dan anti-CMV lg G. Berfungsi untuk mengesan sama ada wanita hamil menghidap Toxoplasma, Rubella, dan jangkitan Cytomegalovirus atau tidak. Virus ini jika tidak diperiksa akan menyebabkan komplikasi dan menghalang perkembangan janin.

Kencing . Fungsi utamanya adalah untuk mengesan jangkitan saluran kencing pada wanita hamil. Selain itu, dapat digunakan untuk menentukan kadar protein dan glukosa dalam air kencing. Kandungan protein yang tinggi dapat meningkatkan risiko preeklamsia atau gejala hipertensi pada wanita hamil.

Ujian tekanan darah. Ujian ini bukan ujian makmal, tetapi cukup penting untuk dilakukan, terutama pada masa-masa penting kehamilan, seperti peringkat awal, tengah, dan akhir kehamilan. Pada pertengahan kehamilan, tekanan darah anda cenderung menurun, dan akan meningkat lagi pada akhir usia kehamilan.

Ibu boleh melakukan ujian tekanan darah ini secara peribadi di rumah, terutama ketika mengalami pening setelah bangun dari posisi duduk dan tidur. Namun, biasanya setiap kali anda melakukan lawatan antenatal, ujian tekanan darah ini juga akan dilakukan untuk mengukur dan mencegah pra-eklampsia.

Baca juga: Ikuti Pencegahan Sebelum Pra-eklampsia Menyerang Anda! .

Sumber:

Tommy. Apa ujian yang akan saya lalui semasa mengandung? . 2018.

BAGUS. Penjagaan antenatal: Garis panduan klinikal NICE 62. Institut Nasional untuk kesihatan dan kecemerlangan penjagaan. 2017.