Membantu Kanak-kanak Memahami Intonasi Suara - GueSehat.com

Ibu, pernahkah anda menemui detik ketika si kecil bercakap terlalu kuat atau dengan nada tinggi kepada rakan-rakannya semasa bermain? Atau, adakah dia pernah salah memahami intonasi Mums?

Kelantangan dan nada suara memang aspek penting yang dapat mempengaruhi interaksi sosial kanak-kanak dengan ketara. Nah, berikut adalah beberapa cara agar kanak-kanak dapat mendengar dan memahami intonasi suara orang di sekeliling mereka, supaya mereka dapat berkomunikasi dengan lebih baik.

Baca juga: Kelebihan Pelukan untuk Anak Kecil Anda

Petua Membantu Kanak-kanak Memahami Intonasi Suara

Intonasi yang tidak betul semasa bercakap sering menimbulkan salah faham ketika berinteraksi. Oleh itu, adalah penting bagi anda untuk mengajar anak kecil anda dari usia dini bagaimana menyesuaikan intonasi suara ketika bercakap. Berikut adalah beberapa petua untuk mengajarnya.

1. Lakukan dengan perlahan

Pertama, buat anak anda memahami nada dan intonasi suara anda semasa anda atau orang lain bercakap. Bimbing anak anda untuk memahami perbezaan antara nada suara positif, negatif, interogatif, dan neutral. Berikan contoh untuk membantunya memahami bagaimana perkataan yang sama kadang-kadang membawa makna yang berbeza ketika intonasi berubah.

2. Menekankan bahasa badannya

Jelaskan kepada anak anda bahawa bunyi, kata-kata, dan bahasa badan berkaitan dan boleh mempengaruhi persepsi seseorang. Jadi, jika dia benar-benar ingin menunjukkan perasaannya, pastikan dia juga menyesuaikan intonasi suaranya sambil menggunakan kata-kata dan bahasa badan yang betul mengikut situasi.

3. Menunjukkan nada suara yang berbeza

Anda perlu menunjukkan kepada si kecil bagaimana makna perkataan dapat berubah dengan jumlah, nada, dan kadar ucapan yang berbeza. Ucapkan ayat atau soalan dengan intonasi yang berbeza. Setiap kali anda mengatakannya, terangkan bagaimana makna ayat itu mungkin berubah. Contohnya, jika anda berkata, "Apa ini?" dengan nada dan kelantangan yang rendah, ia menunjukkan rasa ingin tahu dan rasa ingin tahu. Tetapi jika anda berkata, "Apa ini?" dengan penekanan pada kata 'apa' dan volume yang lebih kuat, maka dapat menunjukkan ekspresi kemarahan.

4. Berlatih nada suara dengan pelbagai perkataan

Ajarkan anak anda sebilangan kata dengan pelbagai isi dan intonasi. Terangkan dengan contoh maksud setiap perubahan nada yang berbeza. Seterusnya, ajak dia mempraktikkannya.

5. Baca buku

Duduk bersama anak anda dan baca buku kepadanya. Semasa membaca buku, pilih satu atau dua ayat, kemudian jelaskan kepadanya makna ayat itu akan berubah apabila dia menekankan perkataan yang berbeza. Membaca sambil menunjukkan emosi yang berbeza adalah kaedah termudah dan paling berkesan untuk mengajar anak-anak mengenai nada suara dalam komunikasi.

6. Tonton rancangan dan video televisyen

Tonton pelbagai video dan program televisyen kanak-kanak dengan si kecil anda. Kemudian, bantu dia mengenal pasti ungkapan dan intonasi suara yang berbeza, seperti ketika watak filem marah, bertanya, lucu, menggoda, dan bersimpati.

Sebilangan besar pemahaman kanak-kanak mengenai intonasi pertuturan akan berlaku dari masa ke masa. Jadi, jangan risau jika si kecil anda tidak memahaminya dengan baik. Terus menikmati saat-saat interaksi dengannya dan membaca kisah menarik kepadanya. Sekiranya masalah itu berlanjutan, berjumpa doktor atau ahli terapi pertuturan yang dapat membantu anda dan anak anda menyelesaikan masalahnya. (AS)

Baca juga: Inilah Cara Mengantisipasi Halangan Bercakap Dengan Anak Kecil Anda

Sumber:

Tangisan Pertama Ibu Bapa. "7 Kaedah Terbaik Untuk Membantu Anak-anak Prasekolah Memahami Pemesatan Suara".