Wanita hamil perlu kerap tidur siang - GueSehat.com

Rasa lebih letih daripada biasa adalah gejala kehamilan yang biasa. Untuk mengatasinya, anda tidak perlu merasa bersalah sekiranya anda ingin tidur siang. Kerana sebenarnya, tidur siang memberikan banyak manfaat untuk kesihatan ibu dan janin, anda tahu. Mari berbincang lebih lanjut, ayuh!

Mengapa Kehamilan Meletihkan?

Bukan rahsia lagi, kehamilan adalah fasa besar untuk anda dan bayi anda. Banyak peristiwa penting telah berlaku selama 40 minggu ini. Selain mual dan muntah, perubahan hormon pada trimester pertama akan membuat anda merasa lebih letih daripada biasa.

Salah satu hormon yang melonjak secara drastik adalah progesteron, yang berfungsi menyokong pertumbuhan janin, sebelum pembentukan plasenta pada usia kehamilan 8-10 minggu. Tidak menghairankan, progesteron juga disebut hormon kehamilan kerana memainkan peranan yang sangat penting untuk kehamilan yang berjaya.

Anda juga akan merasa letih ketika memasuki trimester kehamilan ketiga. Sebagai tambahan kepada pengaruh kenaikan berat badan janin, Ibu akan mengalami kesukaran untuk tidur. Ini disebabkan oleh kesukaran mendapatkan posisi tidur yang selesa, sakit belakang, sensasi terbakar di dada. pedih ulu hati ), dan kerap membuang air kecil.

Walaupun begitu, tidak semasa kehamilan Ibu akan berasa letih. Pada trimester kedua, tahap hormon cenderung stabil, kekerapan mual dan muntah berkurang, dan ukuran perut tidak terlalu besar, jadi lebih mudah bagi anda untuk bergerak. Itulah sebabnya trimester ini disebut " selamat trimester Atau fasa kehamilan yang paling menggembirakan!

Baca juga: Sebab dan Cara Mencegah BAB Hitam semasa Kehamilan

Tidur siang, bermanfaat untuk wanita hamil

Sejak dewasa, tidur siang bukanlah agenda rutin. Walau bagaimanapun, ini adalah pengecualian bagi wanita hamil. Oleh kerana wanita hamil yang kerap tidur siang akan melahirkan anak yang lebih sihat!

Pasukan penyelidik dari Universiti Sains dan Teknologi Huazhong di Wuhan, China, menemui kaitan antara rutin tidur siang dan risiko yang lebih rendah untuk melahirkan bayi dengan berat badan lahir rendah (LBW) hingga 29%.

Dikatakan bahawa kebiasaan tidur siang selama 1-1,5 jam setiap hari menunjukkan hasil positif pada 10.000 peserta yang mengambil bahagian dalam kajian Healthy Baby Cohort pada 2012-2014.

Kekerapan tidur siang juga berperanan. Hasil kajian menunjukkan bahawa wanita yang tidur 5-7 hari seminggu 22% cenderung mempunyai bayi dengan berat lahir rendah.

Sesungguhnya, kajian ini bukanlah eksperimen terkawal, oleh itu tidak semestinya membuktikan bahawa kebiasaan tidur seorang wanita hamil dapat mempengaruhi berat kelahiran bayi. Tetapi, penemuan ini menambah fakta mengenai pentingnya rehat yang mencukupi untuk kehamilan.

Anda harus tahu, bayi dikatakan LBW jika dilahirkan dengan berat kurang dari 2.500 gram atau 2.5 kg. Risiko LBW adalah sesuatu yang harus anda perhatikan kerana bayi dengan berat lahir rendah tidak sekuat bayi dengan berat kelahiran normal.

Secara amnya, semakin rendah berat kelahiran, semakin besar risiko komplikasi. Beberapa masalah umum bayi dengan berat badan lahir rendah termasuk:

  • Tahap oksigen rendah semasa kelahiran.
  • Penurunan suhu badan (hipotermia) kerana kekurangan lemak badan.
  • Kesukaran memberi makan atau makan, yang boleh menyebabkan kenaikan berat badan.
  • Jangkitan.
  • Masalah pernafasan.
  • Masalah sistem saraf, seperti pendarahan di dalam otak (pendarahan intraventrikular).
  • Masalah pencernaan, seperti kolitis serius (enterocolitis necrotizing).
  • Sindrom kematian bayi secara tiba-tiba (SIDS)

Bukan hanya itu, komplikasi LBW juga boleh berterusan hingga dewasa. Beberapa kajian mengatakan bahawa seseorang yang dilahirkan dengan berat lahir rendah akan lebih berisiko menderita hipertensi, penyakit jantung, obesiti, terhadap ketahanan insulin yang menyebabkan diabetes mellitus jenis 2.

Baca juga: Hipertensi dalam Kehamilan, Adakah Selalu Mengarah ke Eklampsia?

Namun, ingatlah….

Tidur siang tidak akan dapat menggantikan peranan tidur malam. Namun, anda memerlukan sekurang-kurangnya 8 jam tidur setiap malam. Kerana badan mempunyai irama sirkadian ( irama sirkadian), yang mengatur kitaran tidur-bangun setiap 24 jam. Irama ini adalah proses biologi yang mengatur dan menyelaraskan banyak fungsi tubuh, termasuk metabolisme.

Irama ini "memerintahkan" badan ketika waktu tidur dan waktu makan. Sekiranya irama ini berubah dan tidak berfungsi sebagaimana mestinya, kesihatan anda akan menderita.

Kesan langsung adalah merasa lebih letih, beremosi, dan menghadapi masalah untuk menumpukan perhatian. Sementara itu, jika ini berlanjutan, ia dapat mempengaruhi kesihatan keseluruhan anda dan membuat anda rentan terhadap penyakit yang lebih serius, seperti kegemukan, penyakit jantung, tekanan darah tinggi, dan diabetes.

Kajian lain juga mendapati bahawa calon ibu yang tidur kurang dari 6 jam pada waktu malam adalah 4.5 kali lebih mungkin untuk menjalani pembedahan C. Rata-rata, tempoh buruh mereka adalah 10 jam atau lebih lama berbanding dengan ibu yang tidur 7 jam atau lebih. (AS)

Baca juga: Bahasa Cinta Tidak Dikomunikasikan, Perkahwinan Rawan Kafir

Sumber

Reuters. Tidur siang Semasa Kehamilan.

Kehamilan Amerika. Keletihan Semasa Kehamilan.

NHS. Tidur dan Penat.