Punca Tompok Muncul di Trimester Pertama | Saya sihat

Bintik-bintik semasa kehamilan, terutamanya pada trimester pertama, sangat normal. Walaupun keadaan ini boleh menimbulkan kebimbangan, bercak semasa kehamilan tidak selalu menjadi petanda buruk.

Punca Titik pada Trimester Pertama

Bintik-bintik adalah keadaan pendarahan ringan dari vagina yang biasanya berlaku semasa kehamilan atau sebelum haid. Secara amnya, bintik-bintik berwarna coklat atau coklat muda, walaupun dalam kes yang teruk juga boleh berwarna merah.

Kira-kira 30% wanita dianggarkan mengalami noda semasa mengandung, terutama pada peringkat awal kehamilan. Bintik-bintik semasa kehamilan sering dikaitkan dengan masalah keguguran, walaupun sebenarnya ada faktor lain yang boleh mencetuskannya. Berikut adalah beberapa faktor yang menyebabkan bintik-bintik muncul pada trimester pertama.

1. Kerengsaan serviks

Hubungan seksual, ujian pelvis, atau ultrasound transvaginal boleh mencetuskan bintik pada trimester pertama. Setelah melakukan perkara-perkara ini, saluran darah di kawasan serviks secara amnya menjadi lebih sensitif dan kadangkala mudah berdarah walaupun terkena cahaya. Pendarahan ini tidak berbahaya, jadi tidak perlu takut melakukan hubungan seks atau melakukan pemeriksaan pelvis dan ultrasound transvaginal.

2. Pendarahan implantasi

Plasenta yang ditanam di dinding rahim pada awal kehamilan akan menyebabkan bintik-bintik muncul. Bintik-bintik akibat pendarahan implantasi biasanya akan berlaku menjelang haid. Jadi, tidak sedikit wanita yang sukar dibezakan. Namun, jika dibandingkan dengan haid, pendarahan yang disebabkan oleh implantasi biasanya cenderung lebih ringan dan tidak bertahan lama.

Pendarahan implantasi berlaku apabila telur yang disenyawakan menanam di rahim, iaitu sekitar 10 hari selepas ovulasi.

3. Ektopia serviks

Ektopia serviks adalah pencerobohan sel yang biasanya berada di rahim atau saluran serviks ke permukaan serviks. Sel-sel halus ini cenderung cenderung berdarah dengan mudah walaupun terkena sedikit kerengsaan. Ektopia lebih kerap terjadi pada wanita yang telah melahirkan bayi dan mereka yang menggunakan pil kawalan kelahiran untuk jangka masa yang panjang.

4. Jangkitan serviks

Keadaan ini merujuk kepada keradangan serviks dan selalunya disebabkan oleh jangkitan. Jangkitan ini boleh menjadi jangkitan berjangkit, seperti klamidia, gonorea, trichomonas, atau herpes genital. Walau bagaimanapun, ia juga boleh menjadi jangkitan tidak berjangkit, seperti vaginosis bakteria. Jangkitan serviks juga boleh disebabkan oleh kerengsaan atau alergi terhadap lateks pada kondom.

5. Kehamilan ektopik

Bintik-bintik boleh terjadi akibat kehamilan ektopik, di mana embrio menanam bukan di dinding rahim, tetapi di tuba fallopi. Keadaan ini diklasifikasikan sebagai kecemasan perubatan yang mesti dirawat dengan segera.

Apa yang Harus Dilakukan Semasa Ibu Mencari Tempat di Trimester Pertama?

Secara umum, bercak pada trimester pertama kehamilan adalah keadaan pendarahan ringan yang biasanya hanya berlangsung dalam waktu yang singkat. Bintik boleh meninggalkan noda pada pakaian, jadi anda mungkin memerlukan seluar dalam atau seluar dalam.

Sekiranya bintik-bintik tersebut tidak disertai oleh gejala lain, seperti kekejangan, demam, atau keputihan yang berbau busuk, maka anda tidak perlu risau. Sebaliknya, jika pendarahan berlaku dengan sangat banyak dan untuk jangka masa yang panjang, dan diikuti oleh gejala lain yang tidak selesa, segera berjumpa doktor untuk rawatan selanjutnya.

Nah, itulah beberapa penyebab kemunculan bintik pada trimester pertama kehamilan. Walaupun keadaan ini kelihatan mengerikan, tidak perlu dikhawatirkan kerana bercak semasa kehamilan agak normal, asalkan tidak disertai dengan gejala lain. Walau bagaimanapun, jika bintik-bintik yang muncul telah berubah menjadi pendarahan berat dan berlaku untuk waktu yang lama, dan diikuti dengan gejala lain, segera hubungi doktor anda, Ibu! (TAS)

Sumber:

Keluarga yang Sangat Baik. "Spotting Semasa Kehamilan Awal".