Kelebihan Baking Soda - GueSehat.com

Bagi Geng Sihat yang gemar memasak dan memanggang kek, anda pasti biasa dengan salah satu ramuan untuk membuat kek yang disebut baking soda atau baking soda. Yup, ramuan untuk membuat kek, yang sering disamakan dengan serbuk penaik, memang sering digunakan untuk membuat kek berkembang dengan sempurna. Namun, selain digunakan dalam campuran kue, baking soda, yang mempunyai sifat alkali, juga mempunyai banyak manfaat untuk tubuh dan kesihatan. Ingin tahu, apa faedahnya? Ayuh, lihat ulasan berikut, seperti yang telah diringkaskan oleh GueSehat dari WebMD!

Baca juga: Faedah Lain Baking Soda untuk Kecantikan dan Kesihatan

Memutihkan gigi secara semula jadi

Plak pada gigi yang tidak dibersihkan, lama kelamaan akan berkumpul dan menjadi keras, menyebabkan batu karang. Tartar pada gigi berisiko menyebabkan pelbagai masalah di mulut, terutama pada gusi.

Nah, untuk mengelakkan masalah ini, anda boleh menggunakan baking soda sebagai penyelesaiannya. Baking soda sangat baik untuk menghilangkan plak dan bakteria yang melekat pada gigi. Caranya, ambil sedikit baking soda menggunakan berus gigi yang telah dibasahi dan gosok gigi seperti biasa. Baking soda boleh menjadikan gigi anda kelihatan lebih putih.

Namun, anda tidak harus bergantung pada baking soda setiap kali menggosok gigi. Sebabnya, baking soda tidak mengandungi fluorida yang dapat melindungi gigi dari kerosakan dan rongga. Terus menggunakan ubat gigi biasa yang mengandungi fluorida untuk menggosok gigi, OK?

Cuci mulut yang praktikal dan murah

Sekiranya kebanyakan ubat kumur mempunyai harga yang agak mahal. Tetapi anda boleh mendapatkannya dengan harga yang lebih murah tetapi tetap dengan kualiti yang sama. Yup, baking soda adalah jawapannya!

Caranya, campurkan 1 sudu teh baking soda ke dalam segelas air, kemudian kacau. Selepas itu, berkumur dengan larutan baking soda selama beberapa minit, kemudian buang. Baking soda mempunyai kesan yang sama dengan pudina di beberapa ubat kumur, menghilangkan bau busuk.

Sebagai deodoran

Sebilangan besar bau busuk disebabkan oleh zarah berasid yang dihasilkan oleh bakteria di dalam badan. Nah, baking soda boleh menjadikan keadaan berasid lebih neutral sehingga bebas dari bau yang tidak menyenangkan. Untuk menggunakannya sebagai deodoran, anda boleh meletakkan sedikit baking soda pada ketiak sebelum mengenakan pakaian.

Baca juga: Ketahui petua berikut supaya anda tidak membeli minyak wangi yang salah!

Dapat membantu menjaga kesihatan buah pinggang

Ginjal adalah organ yang berperanan dalam sistem perkumuhan manusia. Beberapa masalah buah pinggang kronik akibat diabetes atau tekanan darah tinggi boleh menyebabkan penumpukan asid di dalam badan dan boleh menyebabkan masalah kesihatan yang lain. Baking soda dapat menurunkan kadar asid ini, yang dapat membantu melambatkan kehilangan tulang dan membina otot. Walau bagaimanapun, pastikan anda masih berunding dengan doktor anda mengenai cara penggunaannya yang betul.

Membantu menurunkan risiko barah

Biasanya bilik kecemasan dan hospital selalu menyediakan natrium bikarbonat atau soda aking sebagai rawatan untuk serangan jantung, keracunan, dan kes lain. Bahan ini juga dapat meneutralkan sifat asam ubat kemoterapi yang biasa digunakan pada pesakit barah. Beberapa kajian menunjukkan bahawa kadar asid yang lebih rendah dalam tubuh dapat mengurangkan risiko tumor dan memperlambat penyebaran sel-sel tumor.